torsdag 17 november 2011

Fritidshus – den duktiga flickans slutgiltiga straff

Bilden från Gunillas Pärlor av Gunilla Dahlgren
En lite kryptisk rubrik innan jag läst artikeln i dagens Dagens Samhälle som Åsa Moberg skrivit. Den handlar om bl.a. om vilken forskning som prioriteras när det gäller mäns och kvinnors arbetsskador. Föga förvånande är att det är forskningen om männens arbetsskador framför kvinnornas.  Männens  arbetsskador erkänns på ett helt annat sätt än kvinnornas och hälften av dem som söker får livränta medan endast 1 % av kvinnorna!

Om det saknas forskning, skriver Åsa Moberg, saknas det naturligtvis bevis på varför skadorna hos kvinnor uppstått. Hon tror att kvinnors skador i stor utsträckning beror på att de lyfter så tunga saker hemma – både sina barn och tunga påsar med mat som de släpar hem flera gånger i veckan. Extra tungt nu till julen...

Mirren är ett slående exempel på nära håll när det gäller denna teori.  Under de sista graviditetsmånaderna var hon ibland tvungen att bära sin tvååring på axlarna när han vägrade att gå, vilket vid ett tillfälle resulterade i ryggskott. Varje gång hon ska åka någonstans numera med de tre barnen måste hon lyfta upp barnvagnen i bilen och ut igen. Har hon varit och handlat brukar hon kånka in fyra-fem matkassar à ca tio kilo styck – det räcker inte att handla mjölk och yoghurt bara på helgerna när Mirrmaken hjälper till. Inte undra på att ryggen tar stryk. (Vad beträffar städningen är det dock Mirrmaken som står för denna till största delen, så den översta bilden är inte riktigt aktuell för henne.)
Bilden från Gunillas Pärlor av Gunilla Dahlgren
Det finns många skillnader – en del udda - i kvinnors och mäns levnadsvillkor, skriver Åsa Moberg vidare.  Hon refererar till en artikel i Psykologtidningen nr. 8, 2011 där man redovisar resultatet av en undersökning som ställde frågan om ägarna till fritidshus blev förtidspensionerade i mindre utsträckning än andra. 42000 personer deltog.

Resultatet blev förbluffande. Visserligen var det var färre män med fritidshus som blev förtidspensionerade än de som inte hade något – det var ett förväntat resultat.  Men för kvinnor var det tvärtom – sannolikheten att högutbildade och välbetalda kvinnor skulle förtidspensioneras var större om de ägde ett fritidshus…

Man behöver inte vara särskilt smart för att förstå vilket merarbete ett fritidshus, många gånger utan de maskinella hjälpmedel en kvinna är van vid att ha hemma, innebär för kvinnor.  Men resultatet kan också bero på, som Åsa Moberg spekulerar i, att ”hon som har så hög lön att hon  har råd att skaffa sig ett sommarställe sliter ut sig i förtid”. Rubriken Fritidshuset - den duktiga flickans straff… blir i så fall mer förståelig.


Det finns alltid mycket att fixa i ett fritidshus...

12 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Det där låter naturligtvis bestickande, men man måste ju veta mer om vilka frågor som ställdes i den undersökningen. Jag har letat på Ps-tidningens webbplats utan att hitta nån artikel som låter rätt -- vet du vad den heter?

Miss Gillette sa...

Okej, jag hittade det. Man får gå till Hartig och Fransson om man vill veta mer, uppenbarligen.

Det är många frågor ett sånt undersökningsresultat väcker, tycker jag. Vilken ålder är det på de förtidspensionerade? Dagens par är nog betydligt mer jämställda än äldre generationers (även om det såklart finns skillnader än). Dagens sommarstugor är det många gånger hög standard i, så den teorin tror jag inte riktigt på. Vad sägs om den här då: kvinnor som känner att de mår taskigt skaffar sommarställe i hopp om att bli rekreerade, men då är det redan försent. Män som mår dåligt dekar ner sig och orkar absolut inte köpa sommarstuga när de känner att hälsan sviktar.

Man kan ledigt tänka sig en rad andra omständigheter. Korrelationen fritidshus--förtidspensionering finns onekligen där, men korrelation är inte detsamma som orsakssamband. Duvet när de skriver att de som dricker X glas vin i veckan lever längre än andra, så är det ju inte vinet det beror på, även om man får det intrycket i kvällspressen, utan på att de som dricker just den mängden samtidigt har en generellt hälsosammare och mer stimulerande livsstil än dem som dricker massor och dem som dricker mindre. Det går inte att lyfta ut en korrelation och tro sig bevisa nåt särskilt med den utom just att korrelationen i fråga finns.

Annars håller jag med om att småbarnsmammor bär för tungt. Det finns sånt man inte får veta ordentligt heller, som att det inte bara är i bäckenet som fogarna mjukas upp utan även i kroppens övriga leder. Det tar ett tag innan handlederna har hårdnat så mycket igen att de tål samma belastning som tidigare, och det resulterar för många i kronisk värk längre fram i livet utan att de kanske inte ens begriper vad det beror på. Så just i den perioden av livet är det faktiskt okej att vara lite klen tjej och be om bärhjälp, även om man klarar bördorna rent muskelmässigt.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Tack för din långa, intressanta och upplysande kommentar. Vad beträffar den här undersökningen om förtidspensionering blev jag mest förvånad över att någon överhuvudtaget bryr sig om att göra en sådan - och med sådana massor av folk inblandade! Vad är syftet kan man ju verkligen fråga sig.

Kanske är anledningen till att fler kvinnor blir förtidspensionerade (obs. ej sjukpensionerade förstår jag det som) om de har fritidshus är kanske helt enkelt för att de har råd och inte behöver jobba!

Karlarna gillar ju alltid att arbeta, oavsett hur förmögna de är. Dvs. att vara borta från hemmet så mycket som möjligt! (En del undantag finns förstås ;-)).

Däremot håller jag också helt med henne om att man behandlar kvinnor väldigt styvmoderligt. Ett exempel är när det t.ex.gäller sjukskrivning för graviditetsbesvär under de sista månaderna.

Man måste i princip vara sängliggande för att komma ifråga för sådan, oavsett hur trött man är och hur dåligt man mår.

Jag tycker synd om de blivande mammor med jättemagar som jag ser ibland jobba som expediter i någon affär. Det är ju inte tillåtet för en expedit att sitta ner under arbetstid, det tänker man sällan på!

Kan du skicka mig länken till artikeln? Jag hittade den inte, men de kanske har lagt ut den på nätet senare idag.

Eleonora sa...

Haha vilket underbart inlägg!! Du är för underbar Ingrid och skriver så jättetrevligt! Och så många sanningar du har hittat.

Kram

Miss Gillette sa...

musikanta: Sant, varför folk förtidspensionerar sig vet man ju inte. Lite förläget erkänner jag att jag utgick från att det var förtidspension av dåliga skäl, men det behöver det ju inte vara.

Jag gick bara till Ps-tidningen och öppnade pdf-tidningen. Sen sökte jag på "fritidshus" (ctrl + F öppnar sökrutan när du står i dokumentet) och hamnade precis rätt. Men det stod faktiskt inte mycket mer än vad ÅM tydligen relaterade i sin kolumn.

Musikanta sa...

Eleonora:
Det är ju faktiskt inte jag som skrivit de här sanningarna - jag försökte bara sammanfatta vad Åsa Moberg skrev i den här artikeln. Men visst är det tänkvärt!
Kramar från vännen Ingrid som önskar dig en skön helg!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Jag undrar fortfarande vad som kan ha varit syftet med den här undersökningen? Den måste ju ha kostat en del pengar i alla fall.

När jag skrev det här med förtidspensionering tänkte jag lite avundsjukt på en del kollegor som hade råd att pensionera sig vid 60 års ålder.

Jag jobbar ju fortfarande; dels för att jag tycker att det är roligt, men också för att dryga ut den magra pensionen...

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Vadå, Ps-tidningen? Fattar inget!

Miss Gillette sa...

musikanta: Psykologtidningen ju. ;-)

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det borde jag ju förstått. Jag var ju inne på Dagens Samhälle för att försöka få fatt på artikeln som ÅM hade skrivit - men där hittade jag inget.

Suss sa...

Vi hade en härlig sommarstuga när jag var liten, hela familjen trivdes. Vi hade varken rinnande vatten, toa eller el. Det var fotogenkök med 2 lågor, vatten som vi ungar släpade hem från pumpen, öppen spis som vi eldade i för att få värme och ett utedass på baksidan. Alla hjälptes åt med allt, men när mor och far köpte hus på landet tappade de intresset för sommarstugan. Idag skulle nog ingen nöja sig med den typen av sommarnöje något längre tag, tror jag och nog är det kvinnorna som sliter mest både där och hemma, så är det bara. KRAM!

Musikanta sa...

Suss:
Man förstod nog inte som barn vilket slit det var för mamman som var tvungen att laga mat under så primitiva förhållanden.

Men som jag påpekade i någon kommentar, statistiken måste väl vara missvisande i någon mån eftersom många kvinnor tar ut sin pension tidigare om de har råd med det! (Jag antar att man ville få fram att det är BRA med fritidshus...)

Jag förstår din mor och far helt och hållet. Bor man i ett hus på landet har man inget som helst intresse för något fritidhus - det räcker med allt jobb man har med sitt permanenta hus! Och naturen har man ju in på knutarna ändå.
Kram tillbaka!