tisdag 29 november 2011

Fredagstema Show&Tell - Advent


Den här målningen av Sten Sture d.y. och hans maka Christina Gyldenstierna är från 1516 och finns i Sankt Anna kyrka. Det är en kopia av en målning som hänger i Västerås domkyrka. Varje gång man går in i några av våra svenska kyrkor slås man av hur många konstnärliga dyrgripar som finns överallt! (Bilderna går att klicka större).

Fredagstemat som har Karin på Åland som upphovskvinna har blivit sorgligt försenat. Men nu kommer det i alla fall.

Förr om åren när jag var kantor på 67 % och speciallärare på 100 % var adventstiden nog den som var mest innehållsrik och omväxlande.  I skolan skulle man ha adventsgudstjänst och Lucia i kyrkan och till sist  julavslutning där med sång av alla klasserna  med allt vad det innebar av repetitioner och uppställningar i kyrkan mittemot skolan.  Jag brukade ackompanjera alla klasser förutom att jag spelade psalmerna på orgeln.

Min kyrkliga barnkör Pusselbitarna, som bestod av skolelever från Mogata skola, skulle förstås vara med och sjunga på adventsgudstjänsten och även ha en separat Luciagudstjänst i kyrkan. Barnkören brukade också sjunga och gå Lucia på syföreningsauktionen i Tingshuset några veckor före jul och sen avslutade kyrkokören och jag med att ha Julens sånger i kyrkan fjärde advent.

Så adventstiden försvann i ett nafs. Numera är det lite lugnare. Men jag är med i den lilla Sankt Annakören och vi skulle sjunga i tre olika kyrkor under adventshelgen.

På lördagen hade jag först ett dop i Ringarums kyrka, där lille Valter döptes. Där sjöng vi Ett litet barn av Davids hus som en av psalmerna. Den visan brukar alltid vara med i alla Luciatåg och nu har den kommit med i psalmboken. Det var ett ”stort” dop med nästan hundra dopgäster, något som är mycket ovanligt.

Prästen och gode vännen Peter visar upp den nydöpta Valter för församlingen i Ringarums kyrka

Hem därifrån för att klä om och åka på glöggfest i Norrköping hos vännerna Boel och Bengt – en tradition sedan många år. För bara några veckor sedan var Mirren, barnbarnen och jag och besökte Grafair på Bromma flygplats där de båda tillbringar den mesta tiden. Om det något stressiga besöket där har Mirren berättat här.


Värdparet tillbringade mesta tiden i köket...

Vi bjöds på risgrynsgröt och skinksmörgås, (ostbricka för MM) och massor av levande ljus och värme som utlovats i inbjudningskortet. Och tre sorters glögg; svag, mellan och stark. Enligt ett rykte hade inbjudan utgått till sjuttio personer och ALLA hade tackat ja! Man fick komma mellan kl. 15 och 22, så alla var inte där samtidigt, som väl var för värdparet!


Dottern Louise med sin sambo och hans föräldrar

Gun, f.d. ordförande i Mina Damer, hennes man Patrik och jag har just ätit upp risgrynsgröten


Katrin, Gun, Patrik och MM


Efter att vi ätit och pratat en stund och träffat många gamla vänner – flera av medlemmarna i min saligen avsomnade damkör var där med sina respektive eller utan – så åkte vi raskt hem till Mogata igen för att medverka i adventsgudstjänsten i kyrkan kl. 19. MM som kyrkvärd och jag som körsångare.  Av förståeliga skäl var det inte särskilt många besökare i kyrkan. Vem vill gå i kyrkan en lördagskväll?
Däremot var det ganska mycket folk i Sankt Anna kyrka påföljande söndag då det var mässa med efterföljande julbord i församlingshemmet. Leif, basen i kören och även i Mina Vänner, fyllde år så vi blev bjudna på kaffe och god kaka på läktaren innan mässan började. Sångerna gick bra även om det kan vara svårt för bara sex röster att nå ut i den jättelika kyrkan. Vi skippade julbordet och åkte hem och åt frugalt istället. Julbord är ju inte så mycket för en vegetarian…


Vår lilla kör sjunger "Ja må han leva" innan gudstjänsten på läktaren i Sankt Anna kyrka för Leif som fyller år


Fler besökare i Sankt Anna kyrka än i Mogata kyrka

Sista evenemanget för helgen var återigen en uppsjungning, denna gång i Skällviks vackra gamla kyrka.  Jag räknade ut att jag sjungit Bereden Väg tre gånger som psalm och tre gånger som körsång (ej inräknat de gånger vi sjungit den som repetition). Som sammanfattning t säga att vi firat en rejäl första Advent.


Kantor Roger gör sig beredd att sätta igång och spela Bereden Väg för Herran. Tredje gången gillt...

14 kommentarer:

Evatina-beth sa...

Visst är det härligt med 1:a advent. Det låter dock som att du haft lite jobbigt.
Du får väl vila lite mellan varvan.
Kram från Eva

Miss Gillette sa...

Vilket tempo du håller. Jag blir alldeles matt.

Tänk att den där kantorn på sista bilden, honom har jag minsann träffat i verkligheten! ;-)

Äventyret framtiden sa...

Så du ligger i Musikanta!
Och som du har legat i förr också! 100% lärare och 67 % kantor. 167% arbetstid. Puh!:D

Håller du på så här alla adventshögtider fram till jul?

Karin ger kram!

Musikanta sa...

Eva:
Det blev en väldigt trevlig adventshelg, synd bara att jag missade adventsmarknaden i Söderköping. Jag brukar alltid vara där och fota lite, men denna gång blev det inte tid till det.
Kram tillbaka från Ingrid.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Statistiskt sett har jag ju inte så många år kvar som andra (statisktiskt sett) har, så jag får passa på att utnyttja tiden. Jag har alltid tyckt om att det har rört på sig.

Roger E. har också varit ute och rört på sig, så det kan säkert vara sant att du har träffat honom. Varje gång jag träffar honom berättar han minnen från någon ny plats där han har varit som jag inte visste om från början.

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Det genererade i alla fall en del inkomster. Jag har alltid tyckt om att arbeta (helst utanför hemmet) så det var bara roligt. Men jag var ju nästan aldrig ledig - skolan på vardagarna och kyrkan på lördagar och söndagar. Ungefär som du.

Kunde kanske vara lite kärvt ibland när jag hade konferens i skolan till halv fem på måndagen och skulle öva med kyrkokören kl. 19 samma dag. För att inte tala om barnkören efter skolan på fredageftermiddagen...

Men det var då det! Nu för tiden är det mycket mindre jobb tyvärr. Men jag ska spela på midnattsmässan i Mogata kyrka i alla fall. Och har några gudstjänster och andra spelningar dessförinnan.
Kram tillbaka från Ingrid

Bloggblad sa...

Det var hos mig Miss G träffade honom, han kom och hämtade noter strax efter att du hade åkt.

Jag är himla impad av den energi du har!

Din goda vän med make såg jag i kyrkan här för ett tag sen. Ett färgstarkt och stiligt par - det var därför jag la märke till dem.

Eleonora sa...

Det är bara inte sant vad mycket som händer för dig och så mycket trevligt du får vara med om.

Första bilden på dig är jättebra. Du är så söt och jag undrar om det kan vara "den lilla svarta" du köpte på NK när vi var där tillsammans?

Fortsatt sköna dagar här i december som inträder i morgon önskar jag dig.

Kram från Eleonora

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ja, det hade jag totalt glömt bort. Inte undra på att Miss G. kände igen honom.

Jag vet att Boel har barnbarn i Söderköping, så det var kanske dem hon hälsade på och passade på att gå i kyrkan. Jag får fråga henne nästa gång vi träffas.

Vad energin beträffar gör jag mest det som jag tycker är roligt...

Musikanta sa...

Eleonora:
Så mycket händer inte varje dag, som du förstår. Men nu kommer Mirrfamiljen ner till helgen och då blir det liv i luckan! Jag har lovat att ta hand om pojkarna på fredag när Mirren och Mirrmaken åker till Linköping för att städa upp Mirrens rum på universitetet. Jag känner att jag får börja förbereda aktiviteter redan nu...

Visst var det den "lilla svarta" som jag köpte på NK och höll på att glömma om du inte hade påmint mig. Den är perfekt - hade den både på festen och i kören i kyrkan. Sen ser man ju alltid smalare (mindre tjock) ut i svart, och det är en stor fördel.

Många kramar till dig från vännen Ingrid.

Annika sa...

JA, nog har du energi!!
Härligt, Ingrid!
Och roligt har du också även om det är hetsigt. SÅ ska det vara!
Vilket tjusigt värdpar!! OCH vad trevlig att de ställer till med ett sådant fint galej varje år!
Du är alltid så söt , Ingrid!! Gillar din klänning!
KRAM!!

Musikanta sa...

Annika:
Det är extra trevligt eftersom det inte är så pretentiöst! Risgrýnsgröt och skinksmörgås, tre sorters glögg och ingen annan alkohol utan bara julmust och mineralvatten f.ö.

Risgrynsgröten kan man ju koka i förväg och även skinkan. Var och en tar sig själv i köket och man kommer och går när man tycker.

Kläningen är väldigt användbar, köpte den på NK i våras. Bara rakt upp och ner i någon sorts jersey, halvlånga ärmar och lite vidd i kjolen. Man kan ju variera med halsband eller scarves, eller med snyggt skärp om man har midja!

Kram från Ingrid som just har bakat lussebullar. Två år sen sist, det var bara första plåten som blev lite för mörka, övriga blev perfekta!

Dubbelörn sa...

Vilket tempo ni har!! Blir andfådd bara av att läsa... :D Men samtidigt låter det så mysigt med vänner, glögg o skönsång.

Härliga bilder dessutom.

Kram

Musikanta sa...

Dubbelörn:
Tack för vänlig kommentar. Som väl är, är det ganska ovanligt med så mycket på en gång.

Fast nästa vecka blir det fullt med aktiviteter igen eftersom jag ska följa med Mirrfamiljen hem till Stockholm och stanna där några dar.
Kram tillbaka från Ingrid