torsdag 3 november 2011

Kraschad dator

Nu har det hänt, det som händer en del andra men som man inte tror ska hända en själv. Min dator har gått sönder! Inte vet jag vad jag gjort för att bli straffad på detta sätt. Kanske för att jag varit försumlig med att överföra allting på min externa hårddisk. Mina bilder är räddade i stort sett eftersom MM har fått de flesta av dem jag tagit och fört över dem till sin dator.

Men alla mina dokument sedan ett år tillbaka är oåterkalleligen borta och alla "Mina favoriter". För att inte tala om alla program - Google Map, Spotify etc.etc. Alla mejladresser och min långa telefonlista likaså. Alla program till olika evenemang får jag nu sitta och skriva om. Det var ju bara att gå in och ändra lite här och där när man skulle göra nytt förut.

Jag hade ändå tänkt att ta en bloggpaus eftersom jag ska åka upp och hälsa på i Mälarhöjden några dagar. Inget fredagstema därför denna vecka. Karin på Åland är det annars som står för dessa i november. Övriga fredagsbloggare finns på hennes hemsida.

Uppdatering:
Den snälla MM har lånat mig sin dator tills vidare och skriver själv på en laptop. Så jag kan både spela patiens och svara på kommentarer :-) !

24 kommentarer:

Liselotte sa...

Usch, vad trist! Är inte sånt där förbjudet?!
Det är länge sedan jag kommenterade men jag läser din blogg - alltid! Blir så varm i hjärtat av allt du skriver <3
Jag passar på att önska dig en riktigt fin helg, också ser jag fram emot nästa gång du bloggar:)
Många Höstkramar från Liselotte

Grekland nu sa...

Men oj så tråkigt! Tur ändå att de flesta bilderna finns kvar. Jag borde nog ta varning och fixa lite bättre back-up...Ha det så bra i Stockholm!

Musikanta sa...

Liselott:
Välkommen igen och tack för din rara kommentar. Det är alltid lika roligt att få.

Det är egentligen hemskt att ha blivit så beroende av datorn att man nästan blir förtvivlad när den pajar. Men det är ju mycket arbete som går till spillo - MM har ju bara fått mina oredigerade foton naturligtvis. Och det är många timmar som gått åt att redigera dem...

Jag önskar dig också en skön helg - jag återkommer nog inte med några inlägg förrän i slutet av nästa vecka. Det brukar inte bli så mycket tid över till sånt med tre små barnbarn :-)!
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Man sitter där och tänker att i morgon ska jag föra över mina bilder till min externa hårddisk...
Inte gör man det förrän det är för sent :-(!

Som jag skrev till Liselotte ovan, bilderna finns kvar oredigerade. Men jag har ju suttit och redigerat bilderna i timmavis innan jag lagt in dem i bloggen. Och även många fler som inte finns där.

Det ska bli roligt som vanligt att träffa Mirrfamiljen.
Ha en skön helg du själv och många kramar från Ingrid.

Annika sa...

NOG vet jag hur det känns, Ingrid!
Men jag förlorade bilder också. De är så vidrigt och man bannar sig själv så för att man inte varit duktig på att backa upp.
Vidrigt.
Sen jag skaffade macen (efter att min vaio dött) skaffade vi samtidigt en time capsuel där allt automatiskt laddas ner. USCH, det är hemskt då datorn krashar. Jag är iaf glad över att dina bilder klarade sig.
Mina bilder befinner sig fortf i limbo. Jag törs inte tänka tanken ut...

Ha så kul i Sthlm, och sen blir det väl ny dator då. kan rekommendera en mac :-)

KRAM!!!

Karin sa...

Åh, jobbigt. Det tar tid, det är nervöst, för man vet aldrig riktigt hur mycket som går att rädda och det är dyrt! Min bärbara Mac dukade under för någon månad sedan: tarmvred (ett batteri som svällde upp och sprängde sitt fodral), panikångest (kernel panic på datorspråk) och hjärnskada (dvs trasigt logikkort), allt på en gång. Det blev för mycket för den gamla trotjänaren som varit i flitigt bruk hela tiden i sex år. Tack vare tidsmaskinsuppdatering fanns nästan allt kvar. Jag fick hem kvarlevorna från Mac-doktorn i en liten plåtburk...

Bloggblad sa...

Efter min senaste krasch, sparas allt nånstans. Var vet jag inte, men Per har lovat att det är så.

Den gången klarade jag mina manus eftersom jag hade skickat dem för korrekturläsning, men en himla massa annat roligt försvann.

Bloggblad sa...

Men du, det gick åt helsefyr med fransmannen. Han blev i det närmaste rasande att texten inte hade nåt med den heliga jungfrun att göra.

✿Ewa sa...

Men oj då! Datorer ska fungera punkt slut, inte krascha och förstöra allt arbete. Jag vet, det har hänt mig och jag blir så arg alla timmar av arbete som huxflux är borta. Nu har snälla maken här hemma fixat så vi har en extern hårddisk där åtminstone bilder sparas.

Kramar

Suss sa...

STACKARS dig, det är min värsta mardröm, att detta skulle hända. Hur klarar man det tro? Å andra sidan är det en världslig sak, som Karlsson säger. Hoppas du kommer åter med nytt mod! Ha det så skönt i Mälarhöjden. KRAM!

Eleonora sa...

Shit är det när datorn inte fungerar som den borde. Jag har nog tappas litet av mitt intresse. Helt förståeligt kanske när allt man gör - alla knappar man trycker på - inte gör samma saker varje gång utan ställer till trassel.

Hoppas verkligen vi kan ses på tisdag. Jag ringer alla tele nr jag har till dig, så får vi se om vi kan tråckla ihop något. Kram

Musikanta sa...

Nu har jag loggat in på min lilla dator. Är hos Mirren och du kan mejla mig på ikanta@telia.com. Jag hittar inte ditt tfnnr, vet att jag fått det men det ligger någonstans i mina förlorade dokument...

Hoppas att du kan ringa hit annars. Räknar med att vi ses i morgon som vi tänkt. Jag ska gå in på din blogg också.
Kramar från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag har redan köpt en ny dator, men det är ju en himla massa saker som ska installeras innan det fungerar! Nu kan jag i alla fall komma åt mitt mejl på min lilla dator- besvärligt, men det går.

Jag ska verkligen se till att åtminstone föra över mina bilder kontinuerligt - jag har ju ironiskt nog en extern hårddisk. Men det är ju mycker som man borde göra som aldrig blir gjort, tyvärr!
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Karin E:
Jag tänkte på det där bibelstället där det står om försumlighet. Detta är straffet för denna synd!

Jag vet inte vad som gick sönder i datorn, men vet att det nästan kostar lika mycket att "laga" (om det överhuvudtaget går) som att köpa en ny. Så det fick det bli.

Nu ska den externa hårddisken användas oftare i fortsättningen!
Ingrid, som i alla fall kommer åt sina mejl och blogg på laptopen efter diverse besvär.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Evig tur att manusen blev räddade! Men, som sagt, mycket annat har ju gått bort...

Synd med fransmannen - karlar kan inte bju på särskilt mycket! Egot blev väl naggat i kanten.

*Ewa:
Det värsta är ju att jag hade en extern hårddisk och bara varit slarvig med att inte kopiera allting. Men det ska bli bättring!

Musikanta sa...

Suss:
Det var nog en hel del skräp på datorn som inte gjorde så mycket att det försvann. Och, det finns ju värre saker här i världen, som du skriver, även om man blir väldigt frustrerad och ledsen precis när det händer. Men, som sagt, här ska sparas i fortsättningen. Tur att MM har sparat nästan alla mina bilder på sin dator.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag glömde att skriva att kommentaren direkt efter din egen var till dig - men det förstod du väl.
Kramar igen!

Annika sa...

Ingrid, det hade jag med. En söt liten röd hårddisk som låg bredvid datorn hela tiden och spm jag hela tiden planerade att backa upp på, och sen gick det som det gick-
GISSA om jag förbannade mig själv.
Nu går det automatiskt via macens time capsule, tack och lov...
All lycka tlll dig!

Cecilia N sa...

Ja vad är det som står över ingången till kyrkogården? "Tänk på döden" ...

Jag tror det var nåt år sen eller nåt sånt som jag brände ner en massa på en skiva som ... ja ... var är den?

Kan vara dags igen.

Musikanta sa...

Cecilia N:
Vi får bättra oss - du och jag! Ine nog med att det är ledsamt att somliga saker försvinner - det är jobbigt att installera nya program etc.på den nya datorn.

Det är nog dags igen för dig att leta reda på den gamla skivan och kanske bränna en ny...

Musikanta sa...

Annika:
En sån grej som sparade automatiskt allting på en annan hårddisk skulle man ju ha som du! Men det var skönt att höra att jag inte är ensam om att vara försumlig- för det måste man väl kalla det i alla fall när jag som du har en extra hårddisk som bara väntar på att få dokument och bilder överförda...

(Jag vägrar att använda ordet "lat", för det tycker jag inte att jag är. Det är ju bara så mycket annat som är roligare att göra, skriva inlägg, läsa andras bloggar eller kommentera...)Men det är ju som med så mycket annat, man tänker: "Jag gör det i morgon" och då kan det vara för sent...

Kramar från Ingrid

Västmanländskan sa...

Hoppas det löser sig. Du är saknad här i bloggvärlden. Kram!

Saltistjejen sa...

neeej vad trist!! Jag hoppas verkligen att det går att rädda dina dokument! Tur ändå att dina bilder inte försvann. DET är min stora mardröm...
Stor Kram och hoppas du iallafall haft/har det härligt i Mälarhöjden!
Kramar!

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Tack för rar kommentar! Det har löst sig som väl är och som du kan läsa i kommentaren till Saltis. Nu är jag tillbaka igen med förnyade krafter :-)!
Kramar!

Saltis:
MM har lyckats föra över allt från hårddisken till min externa hårddisk. ALLT är alltså kvar till min stora, stora lycka. Det var tydligen själva datorn som gått sönder på något vis.

Men nu är jag noga med att föra över alla mina bilder till den externa hårddisken så fort jag lagt in dem på datorn. Man lär sig!
Kramar!