torsdag 20 december 2012

721 Galleri Fredag - Julstök

Västmanländskan är det som håller i taktpinnen för dagens Galleri Fredag. Övriga fredagsbloggare hittar man till höger i bloggen om man scrollar ner en bit.

Eftersom jag inte julstökar själv tänkte jag dela med mig av några härliga omslagsbilder från Husmodern, där man verkligen julstökar. Den första omslagsbilden är av konstnären Maj Lindman, som jag berättade om i ett tidigare inlägg. De två andra omslagsbilderna är gjorda av konstnären är Helge Artelius, en okänd konstnär för mig innan jag såg hans bilder på omslagen till mina gamla Husmodern. Här kan man se fler bilder av honom. (Bilderna går att klicka större.)


Husmodern nr 51 1925


Husmodern nr. 51 1926.Husmodern nr. 49 1928


Den här fina bilden är från Husmodern nr. 52 1936, samma år som jag föddes. 

15 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Fantastiska och fina bilder. Jag får lust att julstöka när jag ser smällkaramellerna och allt annat

Kramar
Karin

Bloggblad sa...

Har du alla dessa tidningar hemma, eller har du hittat på nätet? Fantastiskt fina tecknade omslag.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Det blev lite tidigare inlägg men jag hinner inte skriva något i morgon. Bilderna är så härliga - kul att upptäcka gamla fina konstnärer som man inte hade en aning om.
Kramar!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Visst är det härliga konstnärer - titta bara på henne som knådar degen. Eller ungen som sträcker sig efter julgranskulan. Farligt med alla ljusen...
Jag har skrivit meddelande till dig på FB angående tidningarna.
I

Västmanländskan sa...

Fantastiska bilder - de kunde man rama in som konst :)
Julkramar!

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Visst är det fina bilder! Det är egentligen inte så mycket som har hänt på 80 år! Levande ljus i granen har vi förstås inte längre.
Julkram tillbaka!

Suss sa...

Det är så fina bilder och nostalgin bara väller in i mig. Jag log när jag såg den första, mamman har klut på huvudet, så inget hår skulle falla ner i degen, men inte barnet..
Pepparkaksbak är väl tradition för varenda barnfamilj? Jag hoppas verkligen det är så idag också. Min dotter som snart ska få sitt första barn, har redan paxat den speciella duk vi använde som underlag vid pepparkaksbaket varje år och logiskt nog går den under namnet "Pepparkaksduken", fast det är en från Marimekko. Kram

englundskan sa...

Så fina bilder och med den hulda modern alltid lika ung och vacker och ömsint övervakande. Det är skönt att slippa se resten, det räcker att veta.

Karin sa...

Härliga bilder! Och levande ljus i granen, det hade vi när barnen var små. Men vi såg till att binda fast granen i taket så att den i alla fall inte skulle kunna välta.

Birgitta Malmstedt sa...

Jag tog bort mitt förra inlägg eftersom jag hade stavat fel. Så här skall det vara:
Så befiande att höra om någon som inte julstökar. Du gjorde det kanske förr...?
Så fina bilder från Husmodern. Du har visat bilder och text tidigare från gamla tidskrifter. Har du en stor samling?

Musikanta sa...

Suaa:
Haha, inte tänkte jag på det! Det hade nog farbror konstnären missat.
Har aldrig hört att man använt en duk som underlag när man bakat någonting. Men det kanske är praktiskt - går ju snabbt att tvätta efteråt. Och degen kanske inte fastnar så lätt...
Har själv gardiner från Marimekko med blommor som ser ut som stora pepparkakor. Åtminstone samma färg.
Mina pepparkakor blev alltid vidbrända så det slutade jag med tidigt. Dessutom brände jag mig på sockret när jag skulle göra mitt första pepparkakshus, så det blev inga fler heller.
Jag önskar dig en riktigt God Jul.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

englundskan:
Håller med dig om den vackra modern. Men så är också konstnären en man! Barnet är inte fullt så vackert. Hade en kvinna målat kanske det hade varit tvärtom :-).
Ingrid som önskar God Jul

Musikanta sa...

Karin:
Påminner lite om MM som spikade fast pianot och bokhyllorna med vinkeljärn i väggen när Mirren var liten.
God Jul!

Musikanta sa...

Birgitta:
Nej, jag har egentligen aldrig julstökat eftersom farmor i mitt tidigare liv älskade att göra det och vi bara gick bort och lät oss förplägas, dåvarande maken och jag. När jag "kom hem" i trettioårsåldern med mina två barn efter min skilsmässa var det min mamma som ordnade jularna.

Sedan jag träffade MM för 37 år sen har vi aldrig haft någon julmat eftersom han är vegetarian. Jätteskönt! Har köpt ett paket skinka på Willys som jag ska festa på på julafton.

Det är min nya hobby - gamla veckotidningar som jag köpt en hel del av på nätet. Fantastiskt roligt att läsa och titta på bilderna och annonserna. En hel del samhällshistoria också att ta del av, framför allt genussådan.
Kram från Ingrid som önskar dig en riktigt God Jul!

Ailas sa...

Oj, vad nostalgi du hade dukat fram. Tack för detta!

Vill passa på att önska dig en riktigt GOD JUL!

Julkram!