söndag 23 december 2012

722 Lördagstema – Min barndoms jular.


Den här bilden är från tidningen Charme som levde några år under 20-talet 30-talet. Den lades ner 1933 så jag upplevde den tyvärr aldrig eftersom jag inte är född förrän 1936. Bilderna går att klicka större.

Olgakatt tycker att vi ska skriva om Vår barndoms jular den här veckan. Att det redan har blivit söndag kan inte hjälpas – bättre sent än aldrig. Övriga lördagsbloggare hittar man på högra sidan på bloggen om man scrollar ner en bit.

När jag var barn firade man jul utan Kalle Anka eftersom det inte fanns någon teve på den tiden. Det var ganska praktiskt då familjen kunde disponera dagen hur man ville. Man kunde t.ex. äta jullunch klockan tre på dagen om man hade lust.

Några dagar före jul fick min mamma hem en halv gris, som hon tillsammans med en inhyrd kokerska lagade sylta och leverpastej och gjorde korv av. Jag har bara minne av att hon gjorde detta efter att vi fått frysbox någon gång under femtiotalet.

Julbordet bestod av skinka, leverpastej, sylta, köttbullar, jul- och prinskorv, revbensspjäll och grisfötter. Bruna bönor var ett måste då alla i familjen ursprungligen var smålänningar, olika sorters sill, inlagd strömming i ättikslag, omelett med svampstuvning, Janssons frestelse, rödbetssallad och sillsallad, skinkspad att doppa brödet i och olika sorters ost. Potatis fanns väl också.


Bilden från Charme Julen 1930. Det är i Stockholms stora slakteribolag som man "håller på att skönt bemåla de härliga julskinkorna".

När vi hade ätit så mycket vi orkade blev det ostkaka till efterrätt eller tårta. Vi brukade äta vid ettiden på dagen så när vi äntligen hade ätit färdigt var det dags för kaffe med lussekatter och julkakor. Vi gick nästan alltid på julbön vid fyra-femtiden, det enda som bröt av ätandet en smula.

När vi hade kommit hem från julbönen delades julklapparna ut. Några jular var vi väldigt många. och Faster Maja, faster Brita och farbror Sven, mormor och morfar, farmor och farfar, mamma och pappa och mina två bröder. Alla började med att titta ut genom fönstret där tomten var på gång. Han hade en tjock päls på sig och lykta och tomtemask och skrämde slag på min lillebror. Min farfar var alltid tomte.

När han hade kommit in och avbördat sig sin säck med julklappar satte vi oss alla på stolar i en stor ring i vardagsrummet medan min farbror Sven med hög röst läste alla julklappsrim – ett absolut måste - och delade ut julklapparna. Efter det serverades det risgrynsgröt med socker och kanel. Sirap lärde jag mig att ha på gröten först när jag gifte mig med MM.


"Julbockarna och jultomtarna i pepparkaka", Charme Julen 1930.

Även fast mina föräldrar hade gott om råd fick vi barn aldrig några presenter förutom på födelsedag och julafton, och då för det mesta nyttiga saker. Ett år fick jag mina hett efterlängtade ”konståkningsskridskor”, ett annat lika eftertraktade lovikkavantar.

Min faster Maja - hon som jag fått kåserierna av som jag berättat om här - hade inga egna barn och gav mig alltid nyttiga julklappar t.ex. hemvävda bonader och vepor som jag fortfarande har kvar. Av farmor och farfar fick jag alltid en silversked till varje födelsedag och julafton. De ligger numera sedan sextio år tillbaka inlindade i ett flanellfodral och används aldrig.  De bästa julklapparna som jag kommer ihåg var böcker, som jag alltid önskade mig många av.

Vi sjöng lite julsånger efter julklappsutdelningen men dansade aldrig kring granen efter vad jag kan minnas. Vid åttatiden på kvällen var min mamma trött och gick och la sig sedan pappa skjutsat hem mor- och farföräldrarna. 

När jag blev äldre och ”hade sällskap” med grannpojken snett över gatan, smet jag över dit på kvällen. Hos hans familj var det alltid trevligt och vi spelade ofta kort med hans föräldrar – ett kortspel som hette Jazz och som jag alltid förlorade eftersom jag aldrig kunde komma ihåg vilka kort som hade gått. 


"Här se vi Jenny Nyström-Stoopendahl måla julens nya vykort- traditionsenligt vackra förstås." Charme Julen 1930. (Försökte länka till hennes underbara julkort men det fungerade inte. Men man kan ju googla på Jenny Nyström och images så får man upp mängder av bilder.)

Till sist önskar jag mina bloggvänner och alla andra som tittar in här ibland och läser en riktigt 
GOD JUL!

12 kommentarer:

Bloggblad sa...

Låter som härliga barndomsminnen! Mina julaftnar bestod mest i att vänta ... pappa var alltid på "De hemlösas jul", det kunde hålla på till 20 på kvällen, då först fick vi våra klappar. En fördel med det konstiga liv vi levde, var att vi barn fick mängder med julklappar. Det var säkert många som tänkte att vi nog inte fick så mycket...
Eftersom det var så himla mycket möten juletid, så har jag inga särskilt roliga minnen, bara att jag väntade på att helgerna skulle ta slut.

Bloggblad sa...

Det är mycket roligare nu.
God jul på dig själv!
M

Karin sa...

Rena rama Jenny Nyström idyllen hela julhelgen igenom, låter det som! Härligt. Och det där med ett TV-fritt liv var inte så dumt egentligen. God jul till dig och de dina och tack för i år! Hoppas du får riktigt många julklappsböcker!

olgakatt sa...

Jag tycker också att en TV-fri jul är bra, i alla fall medan man umgås med andra. Vi har i många år väntat med att samlas tills Kalle Anka är slut...
En annan sak är att den som sitter ensam kan ha glädje av TV-programmen.

En stor julkram till dig, Ingrid!

Musikanta sa...

Samma här. För det mesta blev jag besviken över julklapparna - hur kul kan det vara för en tioåring att få en silversked eller en julduk?
Mamma hann ju aldrig med annat än att laga mat i all oändlighet. Men jag minns julaftonskvällarna hos pojkvännen i ett ljust skimmer...
I

Musikanta sa...

Åtminstone är det oerhört mycket lugnare numera. Jag har faktiskt gjort en julinsats och repat grönkål idag som vi ska göra halländsk långkål av. F.ö. inga julbestyr eller gäster. Är bara orolig för morgondagens julotta i Östra Ny - om vägen dit överhuvudtaget är plogad...
God Jul på dig själv också!
I

Musikanta sa...

Karin:
Jag har tre biblioteksböcker liggande - två av Jeanette Winterson och en tegelsten av Mo Yan, så några böcker i julklapp blir det inte. F.ö. ger vi inte varandra julklappar - inte heller har jag någon gran. Jag har både julnattsmässa och julotta, så något tevetittande lär det inte bli heller. Men i morgon, när vi har sovit ut efter julottan tänkte jag måla hela dagen. DET blir roligt!!!

Tack för i år själv - det har varit väldigt trevligt och intressant att läsa dina inlägg samt alla härliga kommentarer från främst syskonen.
Jag önskar dig, redaktörn och bröder och syster en GOD JUL!

englundskan sa...

Ibland får man ju tänka till lite, varför firar man jul? Till minne av grisen eller var det granen eller för att hedra Kalle Ankas födelse eller hur var det nu.
Och med såna funderingar är det inte svårt att minska ner verksamheten till fridfull samvaro. Man blir lite trätt på allt ståhej.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Min bror och svägerska bjuder på kaffe (och te) efter julbönen, som min bror predikar på. Det är lite lagom med umgänge. Sen är det bara hem och spela på psalmerna och trumpetarkompet och vänta på julnattsmässan.

Sova ett par timmar och upp igen vid halv fyratiden på morgonen med förhoppning om att det inte snöat något mer så de hunnit ploga. Julottan är nämligen i Östra Ny på Vikbolandet innanför landsvägen. Smal väg dit där man nätt och jämnt kan mötas.
En stor julkram tillbaka. MM hälsar!

Musikanta sa...

englundskan:
Om du läser kommentarerna ovan förstår du nog att jag inte stressar ihjäl mig! Lite halländsk långkål har jag dock åstadkommit alldeles nyss, så MM och jag har haft vår lilla jullunch. Kalle Anka fick jag se till leda när barnen var små, så honom hoppar jag gärna över.

Jul har alltid inneburit jobb sedan jag blev kantor 1987. Och jag tycker fortfarande det är väldigt roligt att spela. Dessutom blir det ju lite extra klirr i kassan för en fattig pensionär :-). Åker hellre upp till barnbarnen efter jul när allt jul- och nyårsfirande är över och livet blir som vanligt.
Julkram från Ingrid

Suss sa...

Jag önskar dig en god fortsättning på julandet. Så roligt med de gamla bilderna du visat nu till jul. Det är mycket som förändrats! Ha det så bra resten av helgerna. Kram!

Musikanta sa...

Suss:
Roligt att du uppskattar de gamla bilderna - jag älskar dem! Visst har mycket förändrats, men samtidigt är mycket sig likt.
Jag önskar dig också en god fortsättning på julen!
Kram tillbaka från Ingrid