söndag 30 december 2012

724 Lördagstema Show&Tell - Fyrverkeri - eller inte

Sista ämnet för lördagstemat 2012 som Olgakatt har föreslagit är Fyrverkeri eller inte. Jag rekommenderar alla att gå in och läsa hennes kloka och tänkvärda inlägg! Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i min blogg om man scrollar ner en bit.

Avskräckande reklam
Jag visste faktiskt inte innan jag såg de här annonstidningarna - fick flera stycken samma dag från firmor som jag inte visste existerade tidigare - att det var så makalöst dyrt med fyrverkerier. För 1499 kr kan man få två biljetter till den fantastiska föreställningen La Cage au Folles på Oscars, där vi var och firade Mirrens födelsedag. Det räcker också till ett program till föreställningen. Och då hade vi bra platser på parkett. Eller kan man skänka pengar till Rädda Barnen eller någon annan organisation.

Alla bor ju inte i Stockholm utan bränner pengarna i stället på fyrverkerier. Jag förvånar mig varje nyårsafton att det är så många här i den lilla byn som skjuter upp mängder med raketer. Förvisso finns det inga miljardärer som bor här utan vanliga knegare eller pensionärer. Vad är det som får någon att lägga 1500 kr på ett fyrverkeri som i bästa fall tar en och en halv minut innan det bränt ut. Jo PAPPORNA! De skyller på att barnen blir glada trots att de vet att det varje år är något barn som skadas av raketerna. Olgakatt, som har erfarenhet, skriver mer om skadeverkningarna på sin blogg.

Jag tror att det inte existerar någon MAMMA som skulle komma på den vansinniga idén att köpa fyrverkeripjäser för 1500 kr när hon kunde gått och handlat något snyggt till sig själv till samma pris eller något trevligt till sina barn. Definitivt inte om hon dessutom har en skotträdd hund som i ett visst, mig närliggande fall...

Jag är tacksam för att MM med sitt ekonomiska sinnelag aldrig skulle komma på den tanken att inhandla ens den billigaste lilla raket. Men visst kan jag tycka att det är vackert med alla solar och stjärnor som lyser upp himlen under några minuter. Hade jag varit konsekvent i mitt avståndstagande skulle jag NATURLIGTVIS inte rusat ut på trappan för att se skådespelet från grannhusen så fort sista tolvslaget förklingat på nyårsnatten.

(Jag har kompletterat annonsen med egen text som man kan se och jag gissade att paketet för 1499 kr hade en brinntid på ungefär 90 sek - men den är kanske något längre. I en annan tidning stod det nämligen att ett paket som kostade 695 kr hade en brinntid på 70 sek så jag höftade till.)

5 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Du är kluven du med!:)
Men varför inte njuta av ett vackert skådespel när pengarna ändå har förbrukats av någon annan. Då är det ju ändå någon nytta med eländet, säger pragmatiska Karin som precis förstår Olgakatts ståndpunkter, till fullo.
Här sätter vi inte en cent på en fyrverkeripjäs av de orsaker jag redan har skrivit om i mitt inlägg.
Önskar dig ett Gott slut!
Gott Nytt År-kram
Karin

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag har läst ditt inlägg igen och håller fullständigt med dig även om jag inte är fullt så negativ som Olgakatt. Det är ju fantastiskt vackert att titta på, men som sagt, aldrig att jag skulle lägga en enda krona på en raket eller smällare.
Jag önskar dig och Uffe ett riktigt Gott Nytt År och en trevlig resa så småningom:-)!

Suss sa...

Jag är för en totalbojkott, även om jag tycker det är vackert (och luktar gott) Det är inte bra för miljön, det skrämmer både djur och människor, tänker på flyktingar och småbarn i första hand + att det är så otroligt dyrt. En enda gång i mina barns liv har vi haft dyrt fyrverki, det var när min far fick lust att överraska barnbarnen ett nyår. Once in the life, som han sa.
Gott slut och nu ska jag läsa ditt förra inlägg också, för igår hann jag inte.Kram!

Musikanta sa...

Suss:
Jag tror inte det går att bojkotta fyrverkeri - det är alldeles för inkört traditionsmässigt numera. Tänk på hur det ser ut på OS-invigningar och andra stora evenemang. Det går inte heller att förbjuda - det finns så många kanaler att smuggla in sådant på i så fall.

Men det är ju ett förskräckligt slöseri med pengar! Jag har alltid varit rädd för raketer och smällar så det har aldrig fått förekomma i vår familj. Att din far ville överraska barnbarnen var ju rart av honom - de glömmer väl det aldrig. (Själv skulle jag varit livrädd!)

Men titta ut på nyårsafton ska jag göra i alla fall...
Jag önskar dig ett Gott Nytt År 1913.
Kram från Ingrid

Eleonora sa...

Ja nyfiken är man ju på att få se de strålande solarna på vår natthimmel speciellt på nyår (och valborg), men aldrig att jag skulle köpa raketer!

Gott Nytt år min kära rara Ingrid. Allt gott inför år 2013 önskar jag dig.