torsdag 17 januari 2013

731 Skidåkning 1936


Så här såg det ut enligt Allers den 7 januari 1936 när man susade nerför backen. Hjälmen var inte uppfunnen då. (Bilderna går att klicka större.)

De olympiska vinterspelen 1936 arrangerades av de bayerska städerna Garmisch och Partenkirchen och hölls mellan den 6 februari och den 16 februari, läser jag på Wikipedia. De österrikiska och schweiziska skidåkarna bojkottade spelen detta år eftersom skidlärarna, som ansågs vara professionella, inte fick delta. Mer finns att läsa här.
Det är intressant läsning - störtlopp och slalom var nya grenar.

2 kommentarer:

Karin sa...

Kul artikel! Och ack dessa skidlärare. Som f.d. reseledare i Österrike förstår jag mycket väl varför skidlärarna inte fick delta i tävlingar som på den tiden ansågs vara för amatörer. "Rote Teufeln" – röda djävlar – hette de i Kitzbühel och när de verkligen släppte loss utför de alpina branterna tappade man hakan. Så otroligt skickliga. De upphävde tyngdlagen helt enkelt.

Musikanta sa...

Karin:
Intressant att veta - stod ingenting om i artikeln som fortsatte en bra bit efter de spalter jag publicerat. Det här med amatörer och professionella var det ju en het debatt om när jag växte upp. Glömmer aldrig vilken landssorg det blev när Gunder Hägg stängdes av från allt tävlande p.g.a. detta.
Ingrid