söndag 20 januari 2013

733 Maskerad

Så här års är det ju dags för maskerader och karnevaler. Charme nr 3 1929 kommer med lite tips.


Den fantastiska omslagsbilden till tidningen som Agda Groth, redaktör mellan 1921 och 1930, själv ritat och målat. Hon har även gjort illustrationerna till bilderna nedan. (Bilderna går att klicka större).


Man skulle nog ha chans att bli maskeraddrottning om man valde någon av dessa utstyrslar.


Eller kanske någon av dessa?

6 kommentarer:

Karin sa...

Fantastiskt fina illustrationer! Verkar vara en guldgruva, den där vecko(?)tidningen. Och så lägligt med lite maskeradtips inför den stundande säsongen.

Musikanta sa...

Karin:
Ja, det är en veckotidning från 1921 (tror jag)tills den lades ner 1933. Jag har lyckats komma över 32 ex av den, så det blir nog fler inlägg så småningom :-). Det finns också noter på den tidens slagdängor i nästan varje nummer.
Ingrid

Eleonora sa...

Finfina kläder. Synd att man aldrig blir bjuden på maskerad, då kan man ju enkelt gå som "sig själv". Maskeradtiden är förbi för mig. Senast jag var - ja det måste vara 1974 eller så.

Ailas sa...

Vacker nostalgi! Får erkänna att jag aldrig hört talas om vare sig Agda Groth eller tidningen, men jag har ögon att se med. Fint.

Kram

Musikanta sa...

eleonora:
Jag kan bara minnas att jag var på maskerad i skolan när jag var 11 år. då var jag skotte med rödrutig kilt och båtmössa. Inte särskilt uppseendeväckande. Säger som du, kunde vara troll t.ex. utan att göra så mycket mer än att sätta en svans därbak.
Kram

Musikanta sa...

Aila:
Jag hade heller inte hört talas om denna sanslösa tidning förrän jag såg en bunt som man sålde på Tradera. Ren populärmusikalisk och filmmusikalisk historia tillika med mode. Men det finns faktiskt en C-uppsats av en student i Lund som har ägnat sig åt forskning av denna tidning. Här är länken http://dspace.mah.se/bitstream/handle/2043/4678/kvinnotypernapamodet.pdf?sequence=1
Kram