tisdag 1 januari 2013

725 - Vilket år kom filmen? Nr 1.
Vilket År Var Det? När Var Detta Högsta Modefinessen? När Voro Dessa Filmer Aktuella? (Bilderna går att klicka större.)

Så står det i julnumret av Charme, den moderna dam- musik- och filmtidningen 1930. Charme firade 10-årsjubileet detta år med en jubileumspristävling i filmkunskap och schlagers under de tio år som gått.

Det kan kanske vara roligt med en liten gissningstävling och lite filmhistoria så här i början av året. Det är inte särskilt svårt att hitta svaren med hjälp av datorn. Säkert var det bra mycket svårare på den tiden det begav sig. Vad som är intressant är särskilt det som står i Wikipedia om film nr 3, dvs. Årgång C.

Första pris om man svarade rätt på allt var Klädsel Från Topp Till Tå och Tusen Kronor fördelade på övriga. Tyvärr kan jag inte utlova detsamma utan bara äran. Andra avdelningen av filmgissningen kommer senare i ett inlägg.

Så här såg omslaget ut på tidningen 1930.

6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag gissar nåt på 10-talet för B, för då har kjolarna bara åkt upp lite lite. Min mamma minns att mormor hade långa kjolar och en liten turnyr.

F.ö. är jag helt kass på filmer, men gissar att det rör sig inom 1910 - 1930 alltihop.

Bloggblad sa...

Jag kunde ju inte låta bli att googla, och jag var skapligt inom rätt tid i alla fall.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag skulle naturligtvis upplyst om att filmerna alla låg inom decenniet 1920-1930. Det stod någonstans i artikeln.
I

Musikanta sa...

Bloggblad:
Är inte nätet fantastiskt! Jag ska lägga in alla melodierna som var populära under samma tid någon gång i framtiden. Få se om jag har samma tur med dem.
I

Karin sa...

1919, 1929,1930, 1928, 1925 säger jag utan inbördes ordning på någonting alls! Och den där tidsriften Charme är ju helt osannolik i sin tidstypiska je-ne-sais-quois!

Musikanta sa...

Karin:
Stämmer precis! Google är underbart - trots att jag har 60 points i franska visste jag inte vad je-ne-sais-qouis betydde. Varje ord för sig OK naturligtvis...

Om det är fler kommentatorer som undrar har jag översättningen här (på engelska, haha.)

"je ne sais quoi (uncountable)
An intangible quality that makes something distinctive or attractive.
She has a certain je ne sais quoi about her."

Om du är intresserad att läsa mer om tidningen som las ner redan 1933 finns det en C-uppsats att läsa här. http://dspace.mah.se/bitstream/handle/2043/4678/kvinnotypernapamodet.pdf?sequence=1