onsdag 30 januari 2013

739 På husjakt i Söderköping 2


Munkbrogatan med sina pastellfärgade gamla hus var ett perfekt scenario för Madickenfilmen. (Bilderna går att klicka större. 

Vi har nu kommit in på Madickens gata, eller Munkbrogatan som den egentligen heter. Det är här Braskens hus ligger. MM ska ta ett foto av huset för att använda i församlingsbladet Kyrkklockan så småningom som han är redaktör för. Det var här som enligt legenden biskop Brask hade ett tryckeri. Han, som under sitt sigill där han skrev under riksdagsbeslutet 1517 om att avsätta ärkebiskopen Gustav Trolle, lade en lapp där det stod: ”Härtill är jag nödd och tvungen”. Den som bekant gjorde att han fick behålla huvudet under det stora blodbadet i Stockholm 1520 där Christian Tyrann avrättade 82 personer.Braskens hus där enligt legenden biskop Brask hade tryckeri på 1500-talet.Mitt emot, på andra sidan Storån,  skymtar Sankt Laurentii kyrka i baltisk tegelgotik från 1200-talet 

Huruvida biskop Brask har haft något med Braskens hus att göra låter jag vara osagt, men att det har funnits ett tryckeri på platsen är bevisat. Vi passerar Rådhustorget igen och beger oss upp mot Slussen, där det vid denna tid på året inte syns varken båtar eller människor, med undantag av enstaka hundägare och en och annan motionär.


MM med Rådhuset i bakgrunden.

Här på kajen har man renoverat många av de gamla magasinen och gjort om dem till små butiker eller restauranger. Den anskrämliga ombyggnaden av en silo bryr jag mig inte om att fota den här gången, jag är ju bara på jakt efter presumtiva motiv till mitt måleri. Inte heller blir det några foton på den kanske mest kända byggnaden i Söderköping, Söderköpings Brunn. Har ingen lust att måla av den heller. Utmed kanalen finns det många roliga hus att titta på. En del av dessa har över hundra år på nacken.  


Magasinen är pietetsfullt restaurerade - i detta finns en bra restaurang, Göta Källare,  som är öppen året runt. 


Under sommarhalvåret pågår kommersen för fullt i alla bodarna utmed kanalen. Nu är allting stängt och tillbommat.


I Villa Rosa har man fin utsikt över Göta kanal.Här i Villa Linnéa finns det rum att hyra också med utsikt över Göta kanal.


MM på gångbron som byggdes för några år sedan och som går jämsides med en av de smala bilbroarna över Storån. Och här är utsikten från gångbron. I husen till vänster har Geria öppnat en ny privat vårdcentral och längst bort ser man det som en gång var Brunnslasarettet. 


Ett av Söderköpings mest imposanta byggnader, Kastenhov.


Här bodde den populäre landshövdingen Per Eckerberg efter sin pensionering.


Storån med utsikt mot Rådhustorget.  

Sista anhalten för husfotografering är Hagatorget – en mindre stenöken som man inte riktigt vet vad man ska göra med. I dagarna har kommunen kallat till möte för att få förslag till förbättring av torget. Ett av kommunens egna förslag är att göra parkeringsplatser på hela torget, vilket många har protesterat mot. Man vill hellre ha torgförsäljning och mer grönt i stället. 


Hagatorget befinner sig innanför snömassorna. Huset till höger om det äldre är ganska nybyggt och smälter bra in i miljön.

18 kommentarer:

Eleonora sa...

Så underbart fint det är i lilla Söderköping. Så många vackra hus! Blir allt bra sugen på att turista där.
Kram från Eleonora

Annika sa...

SÅÅÅ vackert det ÄR!!
Så det var där man spelade in Madicken? Kan just tro det.
Det är verkligen en idyll.
Härligt att du bor där!
Kram!

Musikanta sa...

Eleonora.
Det finns mycket att titta på i lilla Söderköping. Men det är roligare att strosa igenom stan på vårkanten. Det får du se när du kommer hit!
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Annika:
Jag tror t.o.m att det var på gården till huset längst till höger på den första bilden som Madicken bodde när de spelade in filmen. Men jag vågade inte skriva det eftersom jag inte var riktigt säker.
Tyvärr bor jag inte i själva Söderköping utan en mil österut på landet. Men vi är ju ofta inne i stan och promenerar.
Kram tillbaka!

Monet sa...

Det är verkligen idylliskt. Ungefär som den motsatta väderstrecksstaden Norrtälje!

Musikanta sa...

Monet:
Måste åka dit på utflykt någon gång. Kommer tyvärr så sällan norr om Stockholm...

Mirren sa...

Utomhusscenerna i Madicken spelades in i Söderköping medan husscenerna spelades in norr om Uppsala. Konstigt tycker jag att de förlade inspelningen till två så olika platser. M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Det visste jag inte. Men jag vet att det troligtvis var på den här gården den fattiga flickan bodde. Madicken själv bodde ju i ett vackert vitt hus med trädgård och det finns inte i Söderköping i alla fall.
M&P

Karin sa...

Fantastiskt. Finns det INGA fula hus i den stan?

Musikanta sa...

Karin:
Jo då. Här finns ett fruktansvärt anskrämligt hus - en ombyggd silo med en liten stuga högst upp. Det kanske skulle väcka uppmärksamhet att måla av det med titeln "det fulaste huset i Söderköping". Kanske "Fula hus" vore en rubrik på något kommande lördagstema. Själv tar jag time out den här månaden. Känner att jag behöver en paus.

Bloggblad sa...

Jag tycker silon är rätt mysig. Och jag ler än, efter mer än 10 år, åt den sanna historien om hon som skulle flytta till "silon" och en annan kompis som trodde att det var "Ceylon". Diskussionen mellan dem är obetalbar... går ju att gissa nästan, för den som inte hört den. Silon uttalas "seilon" på öschöttska.

Jag gillar kanalbanken med Bondens! Jag har skrivit en sång om den tömda kanalen, den passar ihop med vintervyn därifrån.

Suss sa...

Vi strosade runt där i Söderköping förra sommaren. Det var otroligt fina hus, men inte minns jag att det var så mycket vackert som du visar. Vi missade förmodligen en del, för vi gick bara på måfå. Det får bli ett nytt besök en annan gång och titta mera. Kram!

Eleonora sa...

Låter lovande! En mysig vårtripp kanske? Kram

Musikanta sa...

Bloggbld:
Jag tycker fortfarande det är den fulaste byggnad jag har sett - hade de tagit bort huset högst upp hade jag kanske ändrat mig.
Haha, det är bara en öschötte som förstår det verkligt roliga i den historien - jag gör det naturligtvis.
Kanalbanken annars är fin annars, även på vintern utan folk och båtar.

Musikanta sa...

Eleonora:
Absolut!
Kram igen!

Musikanta sa...

Suss:
Lova att du hör av dig när/om du kommer hit fler gånger!
Kram tillbaka!

Birgitta Malmstedt sa...

En sådan vacker stad Söderköping är. Fina bilder,

Musikanta sa...

Birgitta:
Tack! Söderköping är en underbar liten stad - i synnerhet på sommaren när det är lite mer liv här. Du är välkommen hit på besök någon gång.