lördag 19 januari 2013

732 Lördagstema Show&Tell – Världens Nav.

Karin på Åland vill att vi skriver om Världens Nav den här lördagen. Övriga lördagsbloggare kan man hitta till höger i bloggen om man scrollar ner en bit.

Enligt SAOL betyder ordet nav bara ”central del av hjul” alltså endast det som ekrarna utgår från i en cykel. Ingen annan betydelse är upptagen. Likväl används det som bekant ofta i bildlig betydelse av ”centrum”. Här i Sankt Anna skärgård har vi t.ex. Navet i Havet – en sammanslutning av entreprenörer i området som ska verka för att skärgården förblir levande.

Vi här i Sverige har en tendens att tro att Sverige är Världens Nav och att allt kretsar kring vårt lilla land. Den villfarelsen tas man lätt ur om man reser utomlands där många inte vet någonting alls om Sverige. Undantagandes Kina där många känner till att det är landet som Jan-Ove Waldner kommer ifrån.

Världens Nav för mig är Sverige, närmare bestämt Östergötland, närmare bestämt Mogata och vårt hus på vår lilla gata där MM och jag bor. Här har jag mina böcker, mina instrument, min ”ateljé”, min dator och framför allt min älskade MM, min trygghet i livet och bästa vän.


Mitt hem i lilla Mogata. (Bilderna går att klicka större).


Min "ateljé" som görs om till gästrum när det behövs. 


MM tillsammans med Gerd, sonen Kalles svärmor. Kalle syns i bakgrunden. 

Även om det är spännande att resa ut i världen och få nya upplevelser eller upptäcka nya saker och träffa nya människor, är det lika skönt varje gång man kommer tillbaka hem igen.


Fågelhuset behöver fyllas på med solrosfrön varje dag. Att vi bor på landet visar brevlådorna på rad där vi hämtar både posten och tidningen.

Omgivningarna är också fridfulla. Min vanliga promenadväg var igår ovanligt vacker med den vita snön mot den blå himlen. Idag är det lika vackert ute, men eftersom termometern visade på 17 minusgrader i morse har jag bara varit ute och hämtat tidningen och sett till att fåglarna fått lite mer frön att mumsa på.


Promenadvägen strax utanför huset.


Duttar av snö på träden.


Mitt favoritträd hundra meter därifrån.


Vassen längs vägen - idag med en bakgrund av blå himmel för ovanlighetens skull.

Här är hjulet med ekrarna Världens Nav för mig – MM, barnen med respektive och barnbarnen.


Mitt VärldensNav med ekrarna...

14 kommentarer:

Karin sa...

Vilket härligt nav!

Och visst är det som du skriver att världen verkar vara full av nav idag, på gott och ont: kokainhandlens nav, världsekonomins nav, modenav, sportnav och jag vet inte allt. Men familjen är nog det nav som det viktigaste kretsar kring.

Musikanta sa...

Karin:
Ja, för mig är familjen navet i universum. Men jag håller med dig om att det är mycket som gör anspråk på att vara världens nav. Jordens nav måste väl egentligen vara den innersta glödande kärnan, eller? Här är det förstås skillnad på "jordens" och "världens". Intressant fråga om diskussionen fortsätter.

englundskan sa...

Mat är nog också ett slags nav, det är ju maten vi samlas kring och som är så viktig för överlevnaden. Och volken härlig smörgåstårta. Tur att jag inte har den inrom räckhåll.

Äventyret framtiden sa...

Familjen är förstås det viktigaste navet man har om man har en sådan.
Nav kan vara så mycket.

Och jag tror att alla, inte bara svenskar och ålänningar tror att de är världens nav. Det tror nog alla runtom hela världen:)

Musikanta sa...

englundskan:
Visst är maten ett viktigt nav i tillvaron. Den är ju den man samlas kring när man träffas några stycken och har trevligt. Vad vore en fest utan mat? Så bra att du associerade smörgåstårtan med nav också, det hade jag inte tänkt på.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Även om man är ensam och inte har familj kan väl ens hem vara ett nav i tillvaron ändå. En trygghet att komma hem till - även om det bara är ett rum på ett äldreboende. Visst är det så att nästan alla människor tycker att just deras land är navet i världen.
Kram!

Grekland nu sa...

Härligt inlägg om ditt nav - som ju består av både den materiella bostaden och alla ens prylar till den stora och utvidgade familjen. Och som du säger, alla har väl sitt nav i tillvaron, stort eller litet!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Undrar om din astronomimake skulle hålla med oss om världens nav :-)!
Kramar

Eleonora sa...

Raraste vännen min - så fint och vackert du beskriver det nav som leder dig fram i tillvaron. Jag känner att jag skulle ha gjort på samma sätt.
Du bor så fint och har en underbar natur utanför husknuten. Jag hotar med att inspektera någon gång när värmen har kommit till oss igen.

Tack också för de fina bilderna! Jag blir verkligen avis på dig som kan visa så fina fotografier. Det gör ju hela inlägget så mycket mer intressant. Men skam den som ger sig - jag SKA klara av det, när jag bara ger mig tid att sitta vid.
Kram kram och grattis till den fina frisyren, snygging!

Suss sa...

Ett så otroligt vackert inlägg och fullt av kärlek. Jag satt och tänkte på hur mitt nav skulle se ut om jag skulle beskriva det med text och bild. Det håller på att vara en del mycket viktiga personer som ingår, nu sedan barnbarnen börjar komma.
Ni bor verkligen i en fin del av vårt långa land! Kram!

Musikanta sa...

Eleonora:
Det dröjer inte så länger förrän det blir vår och varmt - tiden går med snälltågsfart. Då är du välkommen hit så ska vi visa dig vårt lilla fina Söderköping.
Har du prövat att byta web-läsare? Jag hade Internet Explorer tidigare som det gick trögt med både bilder och tidningar - tog en evig tid innan någonting hände. Jag bytte till Google Chrome, och sen dess fungerar allting utmärkt.
Kramar och tack för rar kommentar som vanligt.
Vännen Ingrid

Musikanta sa...

Suss:
Tack för rar kommentar! Ja, för mig är familjen det viktigaste - nu när jag är äldre. I synnerhet nu när jag har så många barnbarn att glädjas åt. Förr i tiden var det mycket annat som var viktigare - då satte man inte samma värde på de små glädjeämnena och de nära tingen. Då skulle det vara resor, äventyr och möte med nya människor...
Var landsända har sin tjusning, men visst har vi en vacker natur så här nära till kusten som den ligger.
Kram tillbaka från Ingrid

HeLena sa...

Spännande inlägg om nav hos alla idag.
Jag håller med dig, mitt nav är också mina nära, kära och det värmande huset.
Fint inlägg!
Kram från Stockholms skärgård

Musikanta sa...

HeLena:
Tack för rar kommentar. Ha det gott.
Kram från Ingrid