torsdag 22 december 2016

1365 Julkonsert med Stockholms Gosskör

De senaste dagarna har julkonserterna avlöst varandra med början i Sankt Laurentii kyrka i Söderköping där man sjöng in julen i söndags.

I måndags åkte vi upp till Stockholm för att lyssna till Stockholms Gosskörs julkonsert på måndagskvällen. Denna ägde rum i Kungsholms vackra kyrka. Mina små barnbarnspojkar är med där och sjunger. Sjuåringen Caspar i Preparandkören och nioåringen Casimir i Diskantkören.


Kungsholms kyrka i Stockholm. (Bilderna går att klicka större.)

Kyrkan fylldes snabbt av föräldrar, övriga anhöriga, vänner och bekanta till medlemmarna i gosskören. Programmet var långt och mycket ambitiöst med många av de traditionella julsångerna. De mindre pojkarna blev mycket trötta efter vad tiden led. Gäspningarna blev många, i synnerhet när de små inte sjöng med i vissa verser utan bara stod stilla och lyssnade. Konserten började inte förrän halv åtta på kvällen, vilket är den vanliga läggtiden för åtminstone Caspar.


Hela kören samlad. Kent fick inte med alla pojkarna till höger i bilden så de är många!

Pojkarna hade också repeterat flera timmar innan. I Stockholms Gosskör  är man mycket disciplinerad och alla måste ha händerna bakom ryggen när de går och när de sjunger. De enda färger som tillåts är vitt och svart (som ju egentligen inte är någon färg.)


Preparandkören och Diskantkören sjunger. 

De yngsta pojkarna i Preparandkören har vita skjortor, svarta byxor och svarta skor och de något äldre i Diskantkören har svarta tröjor med gosskörens logga. Till det svarta byxor och svarta skor. Svart kostym med vit skjorta för de äldre körsångarna.


Caspar är bara sju år och är yngst i kören tillsammans med en pojke till. Man börjar egentligen inte förrän man är åtta år men eftersom hans storebror är med i Diskantkören ville också Caspar börja i kören. Eftersom han redan kan läsa noter och även läsa fick han börja.


Casimir på sin plats i Diskantkören.

Men för oss äldre som kvällen mer eller mindre börjat för, var det en härlig upplevelse att lyssna till de vackra gossopranerna och även till dem som varit med i många år. De yngres sånger ackompanjerades av en brasskvintett. Jag spelade av naturliga skäl bara in sångerna med Preparand- och Diskantkören. Här nedan finns ett videoklipp där man kan lyssna till den gamla julvisan Jag såg tre skepp en juledag - en Christmas Carol."Jag såg tre skepp en juledag." Caspar näst längst till vänster i första raden och Casimir med glasögon i andra raden.

8 kommentarer:

Bloggblad sa...

Disciplinen är otrolig, det syns att det med händerna är svårt. Trumpetaren tyckte jag inte tillförde något.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Han satte tonen så att inte någon fick för sig att sjunga in någon annan tonart. Det var nästan bara de små som fick hjälp och sen spelade kvintetten bara till de maffiga sångerna. Där ackompanjerade orgeln också. Övriga körare sjöng à capella mest. Men du kanske märkte att han inte spelade melodin utan en annan stämma hela tiden men att gossarna sjöng rätt i alla fall. De är väldigt duktiga.
God Jul önskar vi här i Mogata.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Musikfamiljens deltagande i kör, med instrument och i publiken är till sammanhållande glädje för stora och små!
Så det kan gå få till det :-)
Önskar dig och dina en god jul!
Kram

Musikanta sa...

Tove:
Vänta du bara. Det kommer mer. :-).
Önskar dig också en God Jul!
Julkram från Ingrid

Mirren sa...

Det var synd att du inte spelade in något med hela kören. Det blir lite orättvist när det bara är de minsta barnen som sjunger. All Bells in Paradise (som hela kören sjöng) tyckte jag var fantastiskt vacker till exempel. M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Jag brukar aldrig lägga in mer en ett videoklipp på min blogg, så det var därför. Jag ska kika på om Kent spelade in något av dessa sånger.
M&P

Ditte sa...

Det var trevligt att lyssna till detta klipp och väldigt roligt att båda barnbarnspojkarna är med i Gosskören. Förstår att det varroligt att se och lyssna till dem. Vi har vänner som har sina baranbarn med men de är lite äldre så vi har hört Stockholms gosskör i Kinserthuset för några år sedan.
Och våra vänners barnbarn går i Adolf fredriks musikklasser så för deras del blir det många framträdanden nu i juletider.
Kram och tack för fin musik.

Äventyret framtiden sa...

Tack för möjligheten att vara med på en liten kant i periferin. Som alltid inspirerande och fint.
Önskar dig och Kent en riktigt God Jul!
Julkramar från Karin o Uffe