onsdag 31 januari 2018

1526 Liljevalchs Vårsalong 2018

När jag var i Stockholm härförleden passade jag också på att besöka Liljevalchs Vårsalong på Djurgården. (Jag har tidigare berättat om besöket på Operan där de gav baletten Alice i Underlandet.) Liljevalchs är ju nyrestaurerat och man har byggt ett stort café i den första stora salen som man kommer in i från entrén. För övrigt tyckte jag det var sig rätt likt.


Utställningen pågår som synes till den 25 mars så det är gott om tid att hinna se den. (Bilderna går att klicka större.)


Stora salen där det nu har blivit ett café som fyller upp nästan hela rummet.

Vårsalongen kan snart fira hundraårsjubileum eftersom den infördes första gången 1921. I år sökte 2423 konstnärer dit och 137 antogs. Av konstnärerna är 79 kvinnor och 58 män. Utställningen rymmer 284 verk - några av konstnärerna har flera verk med. Jag hade läst i tidningen om att Mari Juslin från Finspång hade fått en textil skulptur - hunden Rolf - med på vårsalongen och var nyfiken på hur den skulle se ut.

Jag tycker det är särskilt roligt att gå omkring på Vårsalongen eftersom konstverken är så varierande. Här finns alster i blandteknik, tavlor i akryl och olja, skulpturer i papper, trä och textil och även grafik. Man blir väldigt imponerad av hur otroligt många duktiga konstnärer det finns i vårt land. Här har jag fotat några av verken som jag tyckte om.


Kristina Hrafhildur Plasgård - Gul. Akryl och screentryck.


Magdalena Eriksson - Fyrverkerigris. Tempera, olja på duk.

När jag såg en vit dörr med lite sågspån nedanför på golvet undrade jag vad den hade där att göra. Tills jag såg att spetsen i de avlånga rutorna var utkarvade för hand. Jag hyser inget tvivel på att titeln på detta konstverk var sant.


Emelie Liljebäck - Mellan Rum, 107 timmar av väntan.

Det fanns också helt vanlig föreställande konst, tankarna går osökt till Lars Lerin även om detta är en oljemålning och inte en akvarell.


Dan Wedegren - olja på pannå.

Undrar vad den engelska juryn i Konstnärsdrömmen skulle ha sagt om detta stilleben nedan. Kul är tavlan i alla fall tycker jag. Här kan man titta länge och upptäcka saker. Kanske skulle jag målat ett stilleben av mina prylar som jag plockade ut ur min bokhylla och satte på flygeln igårIngela Johansson Dunell - Stilleben. Olja på duk.


Tawatshai Kerdkan - Pots and Plants. Skulptur i papper.


Therese Isabelle Olsson - Delar av dem. Väv

Jag var full av beundran inför pappersskulpturerna ovan men när jag gick in i nästa sal och såg vad som där fanns blev jag helt förstummad. Nästan hela salen upptogs av massor av lerfigurer, alla med olika utseenden och poser. Helt fantastiskt! Bara detta enda rum var värt hela besöket.


Stefan Bennedahl - andas in, andas ut. Ett år med yoga. 365 yogafigurer i keramik på träplattor. 
Det var en hel del broderier med bland annat  politiskt budskap som gisslade kapitalismen som fisken nedan. Jag tror t.o.m. att konstnären också hade med två snarlika broderier.


Lisa Backman - Börshaj.

Tavlan med de vackra pastellfärgerna nedan tyckte jag speciellt mycket om. Konstnären hade ytterligare en tavla med med ungefär samma motiv.


Sten-Yngve Johansson - Civilisation 1. Akryl på duk. 

Här är det faktiskt en man som har virkat denna jättedocka - en kanin med en morot. Han har använt avlagda T-shirts som virktråd. Skulle varit kul att se hur virknålen såg ut.


Och till slut, när jag nästan hade gett upp hoppet att få syn på hunden Rolf dök den upp i sista rummet före caféet. Färgerna på fotot är inte så bra tyvärr, den gav ett helt brunt intryck i verkligheten - samma färg som på vanliga bruna nylonstrumpor. Men den är helt underbar i alla fall, tycker jag. Mari Juslin är utbildad tapetserare men målar också tavlor, gör skulpturer och skapar i textil.


Mari Juslin -  Hunden Rolf. Järntråd, hönsnät, tyg, möbelstoppning och nylonstrumpor. 

Jag behövde bara gå tvärs över gatan från museet till spårvagnshållplatsen. Spårvagnen kom efter några minuter. Byte vid Kungsträdgården till en buss som går var sjätte minut och som tog mig hem ända till kvarteret i Vasastan där Mirrfamiljen bor. Snacka om kommunikationer! Här i Mogata går det en buss på morgonen, en mitt på dagen, och någon på kvällen om man skulle vilja åka in till Söderköping och inte har bil. Något att tänka på för miljöpartisterna i Stockholm.20 kommentarer:

olgakatt sa...

Jag tillbringade några timmar på vårsalongen härom veckan. Det fanns verkligen massor av fina alster i alla möjliga tekniker och en flödande fantasi.
Spårvagnen var inställd dagen för mitt besök; det sammanföll med ett isländskt statsbesök men det funkade med omväg och buss. Ingenting är omöjligt, det tar bara litet längre tid!

Paula i pörtet sa...

Vilken lyx att få gå på Vårsalongen...men jag är ju aldrig i huvudstade så för mig är det utopi. Så mycket roligare då att få chansen här hos dig att se lite smakprover på vad som fanns att titta på. Förutom de fantastiska yogafigurerna fastnade jag för den första tavlan, Gul. Helt fantastisk!
Tittar du på Lars Lerins lärjungar? Har just sett ett avsnitt och den serien är helt beroendeframkallande. Så mycket talang och begåvning i personer som anses vara för mindre än andra pga olika funktionsnedsättningar. Jag blir både imponerad och imponerad i varje program för deltagarna blir ju mer och mer öppna och vågar visa sig själva och sin konst.

Femte året i Hjo sa...

Yogagubbarna - och gummorna, måste man tycka om. Och så tänkte jag att nu glömde hon Hunden Rolf, men så dök han upp till sist. Kul såklart med Liljevalchs Vårsalong.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Kul att du också varit och sett Vårsalongen. jag håller helt med dig om allt vad du skriver. Jag är fortfarande imponerad av att det finns så många fantastiska konstnärer som man inte har hört talas om. Härlig upplevelse.
Ingrid

Musikanta sa...

Paula:
Jag har inte sett det senaste programmet men de två första och är som du helt betagen. Det fanns så väldigt många både tavlor och annat som jag skulle velat ha med i inlägget, men det är inte bra om det blir för långt. Jag kanske fixar till ett inlägg till med alla de foton som jag har som inte kom med :-).

Jag har inte sett de senaste av LL:s program men jag är lika betagen som du och imponerad av ungdomarna. Framför allt är det härligt med de spontana kommentarerna och hur och med vilken vänlighet LL bemöter dem.
Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Ja, eftersom det hade varit en lång artikel om just hunden Rolf i vår lokala avisa var jag ju absolut tvungen att gå till Liljevalchs för att titta på hunden. Och tur var att jag fick se den till sist. Fanns ingenting på utställningen som var likt denna skapelse.
Ingrid

Barbro sa...

Helt underbara skapelser. Jag bor ju så långt ifrån huvudstaden, 160 mil ung.
Så för mig är det extra roligt att se dessa verk. Fantastiskt.
Men hunden Rolf har jag aldrig hört talas om tidigare men den var ju något speciellt. Tänker på en mycket duktig konstnärinna här i en by i Arjeplogs kommun. Hon tillverkar djur av hönsnät och de är helt outstanding. Hon skulle ha passat där. Tack, för att du visar dina bilder.

Gunnel sa...

Måste ha varit helt fantastiskt att titta på de konstverken. Jag fastnade givetvis för allt som hade med textil att göra. Kram

Eva på Seniorvinklat sa...

Ett mycket berikande och intressant inlägg. Är på väg till Vårsalongen nu efter ha blivit påmind om den genom ditt inlägg. Tack!

Musikanta sa...

Barbro:
Nej, vem har hört talas om hunden Rolf tidigare? :-). Har din väninna sökt till Vårsalongen. Om hon inte har gjort det kan du ju säga till henne att göra det till nästa år. Det var många i mitt tycke udda skapelser med på utställningen.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Kanske alla mina övriga foton räcker till ett inlägg till. där har jag fler broderier och textilalster med.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Eva på Seniorvinklat:
Tack för din rara kommentar. Kul att du är på väg till Vårsalongen. Du har verkligen en fin upplevelse att se fram emot. Jag tyckte den var roligare i år än förra året, men det kanske berodde på att utställningen fanns i en annan tråkigare lokal. Roligt med det stora caféet också där man säkert hade hittat någon att prata med även om man var ensam eftersom det var så trångt.
Ingrid

Byblixtra sa...

Så roligt att få se bilder från Vårsalongen! Det var många fina konstverk.

Den översta tavlan är en sån som man kan titta på flera gånger och upptäcka nya saker varje gång. Härliga färger!
Trädörren! Så vacker och vilket jobb!
Skulpturerna i papper gillar jag också. Tålamodskrävande konst, att vika och pillrigt att få delarna att sitta ihop.
Yogafigurerna och kaninen har jag sett på tv. Två imponerande konstverk.
Börshajen var fyndig.
Hunden Rolf var också fin. Kul att återanvända nylonstrumpor.

Musikanta sa...

Byblixtra:
Tack för din uppskattande kommentar. Jag hade inte sett yogafigurerna tidigare så det var verkligen en chock - fast en trevlig sådan.
Ingrid

Helén sa...

Det ser verkligen roligt ut på vårsalongen! Väldigt varierande konst. NÄr jag ser dina bilder blir jag lite sur att jag bor så långt från storstaden men det är nog det enda jag saknar. Lite mer och varierande kulturutbud skulle jag uppskatta.

Musikanta sa...

Helén:
Även om vi har en hel del kulturutbud här nere i Söderköping och Norrköping går det i alla fall inte att jämföra med det som finns i huvudstaden. Jag försöker alltid passa på att titta på någon utställning varje gång jag är uppe i Stockholm och hälsar på de yngsta barnbarnen. Själva stressen däruppe saknar jag inte!
Ingrid

Anonym sa...

Gillar kaninen

Musikanta sa...

entomtastankar:
Visst är hen fin!
Ingrid som önskar dig en skön helg.

KajsaLisa sa...

Oj det här har jag missat i år, den öppnar tidigt. Tack för tipset.

Musikanta sa...

KajsaLisa:
Lite sen kommentar - såg inte att du kommenterat förrän nu. Hoppas att du sett utställningen vid det här laget.
Ingrid