söndag 16 september 2018

1600 - Drakfest i Söderköping

Så var det då dags för den årliga drakfesten på Vikingavallen i Söderköping. Sedan fyra år tillbaka anordnas denna av kommunen och Svenska kyrkan* under mottot Tillsammans, samverkan för integration i Söderköping.


Vädret var strålande, lagom varmt och med lagom friska vindar, perfekt för att flyga drakar. (Bilderna går att klicka större.)


Man kunde också köpa färdiga drakar. Det är Tess som säljer sådana.

Det hela började med att man ville hitta på något där de ensamkommande ungdomarna från Afghanistan kunde medverka med sina kunskaper. Att flyga drake har en lång tradition i Afghanistan och barnen lär sig både att tillverka drakar och att flyga med dem. Samtidigt skulle man få träffa svenska barn och ungdomar.


Några afghanska ungdomar är i full fart med att lära ut hur man tillverkar en drake.

Drakfesten äger rum en lördag i september och på Vikingavallen hade man rest flera tält för diverse aktiviteter förutom tälten där de afghanska ungdomarna lärde de svenska barn och ungdomarna hur man skulle tillverka en drake.


Amal är här med sin pappa Jwan och sin bror Mohammad. Hon har gjort färdigt sin drake och ska gå till nästa tält och måla den.


Anna-Lena som är konstnär hjälper henne att måla sin drake.

Det blåser precis lagom för att även de minsta barnen ska kunna få upp sina drakar i skyn. Det vimlar verkligen av drakar och man får akta sig för att inte trassla in sig i snörena när man går och kikar upp mot himlen där de seglar så fint.


Drakflygning.

Det är väl sörjt för det lekamliga med många spännande rätter från olika länder och även svenska grillade korvar. Svenska kyrkan bidrar med smakprov.


Ingen som var med på drakfesten behövde gå hungrig därifrån.


En smakportion av en "tårta" av potatis och lime, fylld med kyckling och majonnäs och en massa andra ingredienser och toppad med paprika kan man köpa för 10 kronor. Bredvid ligger peruanska piroger. Det är Internationella gruppen Tillsammans i Svenska kyrkan i Söderköping som svarar för detta. (Tälten har hämtats från Norrköping som synes.)


Maria tillsammans med min svägerska Anne Sophie.

Innan Kent och jag åkte hem igen hann vi lyssna på musikskolans orkester som spelade välkända melodier bland annat ur musikalen Fantomen på Operan. Det var inte det enda evenemanget under eftermiddagen - både en teatergrupp och en trollkarl uppträdde.


Duktiga musikskoleelever spelar tillsammans. 


Uppdatering:
Fler som är med och skapar det här evenemanget är: Röda Korset, Pingstkyrkan, Rotary, studieförbundet Bilda och Östra Ryds IF.

6 kommentarer:

em sa...

Vilken god idé - jag hoppas att festen har åsyftad verkan!
Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Det är i alla fall ett litet steg i rätt riktning.
Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Mycket god idé och uppslutningen var rätt stor tycks det som!
Härligt!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, det var väldigt mycket folk, framför allt barnfamiljer. Och det är ju med barnen som det ska börja. Vädret var ju också fantastiskt så det bidrog väl till att det kom så många. Sen händer det ju inte så mycket just för barn här i det lilla Söderköping. Tänker bara allt som bjuds mina barnbarn i Stockholm.
Önskar dig en skön vecka.
Ingrid

Ingrid sa...

Det ser ut att ha varit ett trevligt evenemang. Inte visste jag att afghanerna var specialister på drakflygning. Det måste varit stimulerande för dem att få visa något som de är bra på.
Ha en fin vecka!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det finns ju en bok som heter Flyga drake av den afghanske författaren Khaled Hosseini - den har du säkert hört talas om. Den är en fantastisk bok men rätt sorglig som jag kommer ihåg. Visst är det kul att ungdomarna kan visa upp någonting som de är bra på.
Önskar dig också en fin vecka.
Kram tillbaka från Ingrid