tisdag 25 december 2018

1630 Julkonsert i Gustav Vasa kyrka i Stockholm med Stockholms Gosskör

2015 började Casimir, äldst av mina yngsta barnbarn i Stockholms Gosskör. Året därpå började även lillebror Caspar i kören. Båda pojkarna har nu avancerat till Konsertkören, den som sjunger vid olika högtidliga evenemang och även turnerar utomlands. Det är alltså tredje gången jag har det stora nöjet att få vara med om den återkommande julkonserten som denna gång ägde rum i Gustav Vasa kyrka i Stockholm.


Redan före klockan 18 var det kö som sträckte sig runt kyrkan. Konserten började inte förrän klockan 19. (Bilderna går att klicka större.)

Gustav Vasa kyrka har nyligen renoverats och har blivit mycket ljus och vacker efter det. Trots att det varit samma julkonsert på måndagen innan jag kom upp till Stockholm, var även tisdagskonserten utsåld. Det är ca 140 gossar i Stockholms Gosskör och det blir många anhöriga till dessa som gärna vill vara med och lyssna.


Mamma Mirren tog bilden.

Här är det Konsertkören som sjunger under ledning av Karin Skogberg Ankarmo som till vardags 
är organist i Kungsholms kyrka i Stockholm. Hon är också konstnärlig ledare för Stockholms Gosskör. Nr 1 och 3 i första raden från vänster är Caspar respektive Casimir. 

Programmet var som synes nedan mycket ambitiöst och all heder åt de yngre pojkarna som måste lära sig alla sånger utantill. Även de med latinsk text. 


När pojkarna är åtta år * får de först börja i Preparandkören. Anses de sedan tillräckligt duktiga (och villiga inte minst) slussas de så vidare till Diskantkören. Efter något år där får de pröva in till Konsertkören där båda barnbarnen nu sjunger. Den är en liten kör i den stora kören. I februari ska Konsertkören sjunga i Peterskyrkan i Rom - en sporre för pojkarna att fortsätta även om det känns tungt med alla repetitionerna, två dagar i veckan två timmar åt gången. För att inte tala om alla extrarepetitioner före julkonserten.

Men så blir också resultatet fantastiskt. Det är svårt att hålla tårarna borta när man hör alla ljusa gossopraner  och altar blandade med de äldre pojkarnas tenor- och basröster. I klippen nedan kan man lyssna till några av mina favoriter från julkonserten. I den sista filmen hann jag inte få upp kameran i tid för den vackra överstämman på Come all ye faithful. Så den börjar en liten bit in i psalmen. Den brukar komma först i fjärde versen men här kom den i tredje.
Lyss till änglasångens ljud med Stockholms Gosskörs Konsertkör.
Come all ye faithful med hela Stockholms Gosskör. Den svenska psalmen 122  Dagen är kommen. 

* Caspar fick börja redan när han var sju år eftersom han kunde läsa noter.

Inga kommentarer: