onsdag 10 april 2019

1662 Gems Weekly Photo Challenge vecka 15 - PAPPER

Det är SannaGems Weekly Photo Challenge som hittar på ett ord varje vecka för oss att skriva om och visa en eller flera bilder på som illustration. Vecka 15 2019 är ordet PAPPER. Fler som antagit  utmaningen hittar man på hemsidan.

Det har hänt en hel del på pappersfronten sedan jag var liten på 1940-talet. Hemma i stan hade vi badrum med vattenklosett (som man sa på den tiden). Där hängde det tunt toalettpapper i en bunt som man rev av ett och ett när vi behövde. Men på sommarstället, där familjen tillbringade hela somrarna, fick vi nöja oss med tidningspapper på utedasset. Det var därifrån som jag fick mina första kunskaper om andra världskriget.


Mjukare toapapper nu för tiden. (Bilderna går att klicka större.)

Varje dag under sommarlovet fick jag cykla till mjölkaffären och hämta mjölk i en mjölkkruka Jag kommer ihåg vilken revolution det var när de trekantiga mjölkförpackningarna gjorde entré 1952. Jag bodde i Lund i mitten av 50-talet och det var skönt att slippa diska mjölkflaskor.

Det var i Lund som Ruben Rausing grundade sitt företag Tetra Pak som sedan skulle bli världsomfattande. Men det dröjde ända till 60-talet innan de fyrkantiga mjölkförpackningarna lanserades.


Jag kommer också ihåg hur äckligt det var att tvätta näsdukar. Pappersnäsduken var ännu inte uppfunnen och jag hade inte alltid tillgång till tvättmaskin. Om man numera inte har någon pappersnäsduk till hands går det bra att snyta sig i hushållspapper också. Har inte något minne av att det fanns hushållspapper på den tiden heller, alla använde i alla fall näsdukar av tyg.


Hur klarade man sig utan hushållspapper? Hittade faktiskt en gammal näsduk i en byrålåda.

Till måltiderna skulle man ha servetter i tyg som skulle ligga i en servettväska eller i en servettring. Servettringar i silver förekom ofta som doppresent. Jag sydde själv servettväskor och broderade dem med korsstygn.

Numera ligger mina gamla vackra damastservetter på en hylla i garderoben. De är perfekta att putsa glasögon eller fönster med.  Hushållspapper gäller i vardagslag här hemma och om vi har gäster dukar jag med pappersservetter från  IKEA.


Min käre make ser till att jag aldrig behöver lida brist på papper. 

I mitt arbetsrum är jag omgiven av papper - nästan allt i bokhyllan bakom mig består av papper och kartong. Jag hör till dem som fortfarande vill ha en pappersbok att läsa i.




32 kommentarer:

Ingrid sa...

Det var en ordentlig genomgång av pappershistorien.
Jag minns minsann också de där servettväskorna, det hade vi hemma.
Och jag minns de där äckliga tygnäsdukarna. När jag jobbade som hembiträde hade familjen ingen tvättmaskin, så jag fick tvätta dem på tvättbräda och skura bort snoret med borste. Sen kokade de i en gryta på spisen. Brrr.... Det är tur att det finns pappersnäsdukar nu. Enda gången jag använder tygnäsdukar är på begravingar, så ännu finns de en liten bunt i min byrålåda.
Ha en fin dag!
Kram, Ingrid

Eleonora sa...

Rolig läsning o eftersom vi är jämngamla
Så har jag samma upplevelser som du
Tack för trevligt inlägg
Kramar

Äventyret framtiden sa...

En riktig nostalgitripp blev det här på min ära!
Toapappret i bunt var glansigt på ena sidan om jag minns rätt. Man fick ligga i och skrynkla till pappret för att få det någorlunda behagligt. T.om. tidningspappret var trevligare. Dessutom kunde man ju läsa nyheterna just innan de fick resa vidare ner genom hålet på utedasset.
Tack och lov för att vi lever i nutid, åtminstone vad gäller vissa saker.

Anki sa...

Minns de där blanka toalettpappren i bunt ... och minns så lycklig man blev med toapapper på rullar istället - vilken skillnad! När jag som barn växte upp vid Ljuratorget köpte vi mjölk i glasflaska i en supermodern mjölkaffär - den försvann sen när de trekantiga mjölkpaketen blev ett vanligt inslag i snabbköpet - ett av de första i sitt slag i Norrköping.
Hushållspappret var nog en slags revolution på sin tid ... och tänk så bekvämt det är numer.
Tack för nostalgitrippen Ingrid!
Kram

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag kokade också tvätt - särskilt småbarnskläder - på spisen när jag var nygift. Tänk så mycket lättare det är för dagens småbarnsföräldrar med allting. Tvättmaskin och många gånger torktumlare. Nej, det var inte bättre förr när det gällde många saker.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Förstår att du känner igen dig i mycket. Det var faktiskt kul att göra en liten minnesresa och inse att väldigt mycket har blivit bättre och lättare nu för tiden. Tack för rar kommentar!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Visst var man tvungen att gnugga ordentligt innan man använde toapapperet, haha. Hade nog inte haft någon större aning om att det var krig i världen om jag inte hade läst tidningarna på dasset. Sånt talade man inte om hemma utan allt gick sin gilla gång som vanligt.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Jag skulle nog ha svårt att klara mig utan hushållspapper. Förr använde man ju tygtrasor till mycket och de luktade ofta illa. När TetraPaks-emballagen gjorde sitt intåg försvann, som du säger, alla mjölkaffärer. Var i Prag några månader 1989 och där fick man fortfarande köpa mjölk i flaskor men det behöver man väl inte numera, antar jag.
Och visst är det underbart att det finns så mycket papper till allt nu för tiden.
Kram tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Visst har det hänt mycket med papper och tillgång på papper. Minns också mjölkflaskorna. Jag hade en hink av aluminium som jag som treåring gick och köpte mjölk i. Glasflaskorna blev för tunga. Ja, de trekantiga tetrorna kom och byttes ut. Minns detta också.

Och som du visar har det hänt mycket på pappersfronten. Jag dukar även nu ofta med vackra, manglade linneservetter och tycker det är roligt- Nu när de ju ändå finns. Servettringar har jag många ås ibland får de också vara med. Men visst finns det vackra servetter även av papper idag.
Ja, tur att utvecklingen gått framåt och bra att mycket papper också kan återanvändas.
Precis som du tycker jag om att läsa i en pappersbok. Den känslan vill jag gärna ha kvar.
Tack för en fin papperstolkning.
Kram!

"LillaSyster" sa...

Pappersböcker är bäst =)
Hushållspapper klarar jag mig utan.
Jag är nog lite som din make, hamstrar gärna så att det finns toalettpapper hemma. Har slängt det mesta av mina papper sedan jag jobbade som förskollärare, det går inte att spara på allt.
Härligt bidrag du fått till =) Önskar dig en skön kväll och så håller vi tummarna för att vårvärmen kommer tillbaka snart. kram

BP sa...

Du verkar vara ännu äldre än vad jag är;-)
Minns såväl servettväskor som min pappas äckliga tygnäsdukar. Kan dock inte minnas att min mamma och jag använde något annat en pappersnäsdukar. Själv har jag aldrig ägt varken tygservetter eller tygnäsdukar. Allt var inte bättre förr;-)

Håller även helt med dig om böcker. Jag vill ha en pappersbok, där jag kan vända sidor på riktigt;-)

Dessutom kan jag även konstatera att du och jag gör våra inköp av hushålls- och toapapper på samma ställe;-)

Ett toppen bidrag till temat:-)

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din långa och uppskattande kommentar. Den värmer. Kul att du kommer ihåg att du köpte mjölk i en hink när du var bara tre år. Tror inte att jag kommer ihåg någonting från det jag var så liten.
Vita damastservetter kräver också vit damastduk tycker jag. Så även om jag också har sådana så känns det aldrig anledning att duka så "fint" för mig. Jag har ju matbordet i vårt stora, öppna kök så där skulle det väl verka lite missanpassat :-). Mina underbara dukar från Björke vävstuga gör sig bättre med de färgade pappersservetterna.
Jag har försökt att lyssna på en talbok nu när jag är ute och går men jag tycker det är jobbigt. Men jag ska väl inte ge upp.
Kram tillbaka från Ingrid




Musikanta sa...

"LillaSyster":
Absolut! Vi kanske ska bilda en grupp: "Vi som gillar pappersböcker." Bra att du gjort dig av med gamla papper från din förskollärartid. Jag har fortfarande papper och pärmar kvar sedan jag gick på lärarhögskolan i början på 70-talet. Bra att du påminde mig om att jag behöver röja där också. Önskar dig en skön dag trots kylan.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Det är klart jag är. Jag är född 1936. Det var oändligt mycket jobbigare förr i många fall. Fick t.ex. göra blöjor själv av cellstoff när min äldsta flicka föddes. Och när hon ibland blev röd i stjärten av dessa fick jag koka tygblöjor.
Vi är tydligen många som föredrar att läsa i en vanlig bok så förhoppningsvis överlever dessa ett tag till trots att många tror att e-boken kommer att slå ut dem.
Bra ställe att handla papper på, eller hur?
Ingrid


Vilt og vakkert sa...

Heisann, du har virkelig tatt på alvor den lista jeg starta på - godt jobba med papir i flere variasjoner. God påske ;:OD)

Paula sa...

Jag var också inne på dasspapper-spåret, nödvändigt ont kan man ju kalla det! Ja fy för tygnäsdukar som framför allt gubbarna snöt sig i så det stod härliga till. Och så in i fickan, o så fram igen och försöka hitta en osnuten liten bit...usch. Men jag minns att min salige svärfar klagade på att han inte kunde hitta tygnäsdukar att köpa, så ett gäng fick han av mig ett år i julklapp. Jag vill också ha en pappersbok att läsa, alla andra sätt känns helt fel

Musikanta sa...

Vilt og vakkert:
Önskar dig också en Glad Påsk, som vi säger här i Sverige. Jag sitter här vid datorn och tänker på hur underbart det är att det man skriver här kan man skriva ut på papper på sin skrivare direkt. Vilken tidsvinst från att behöva skriva allting för hand.
Ingrid

Musikanta sa...

Paula:
Ja, det var väl det som låg närmast till hands när jag så ofta tittar in i gästrummets duschrum där allt sådant papper ligger förvarat. Jag saknar verkligen inte tygnäsdukarna nu när pappersnäsdukarna har blivit så mjuka. Säger till dig som de andra kommentatorerna som gillar pappersböcker: Vi får starta en grupp på FB med rubriken "Vi som älskar pappersböcker."
Ingrid

Stare Ström sa...

Hur skulle det gå utan papper! Vill också ha pappersböcker!

Musikanta sa...

Stare Ström:
Ja, vi är många som gillar vanliga böcker :-). Önskar dig en skön helg.
Ingrid

Helén sa...

Intressant läsning och mycket har sannerligen hänt på pappersfronten. Man kan verkligen använda papper till så mycket, både praktiskt och till att göra vackra saker av.

Musikanta sa...

Helén:
Tack för uppskattande kommentar. Det där med att göra vackra saker av papper får jag ta en annan gång. I synnerhet när jag har varit uppe och hälsat på barnbarnen :-).
INgrid

amo sin blogg sa...

Herleg innlegg om det nødvendige papiret som vi ikkje kan unnvære.
Så glad eg som du har servietter i skapet til å pusse brillene med, paper holder
ikkje til det ;)
God påske frå Anne-Mari

Musikanta sa...

Anne-Marie:
De fina linneservetterna är perfekta att putsa glasögonen med. Har alltid en sådan med mig i en plastpåse i handväskan när jag åker bort. Papper repar också.
Önskar dig också en Glad Påsk och en skön kommande vecka.

KajsaLisa sa...

Toapapper glömmer man köpa ibland och det är inte kul.

Mias Mix sa...

Härligt förråd med toapapper och hushållspapper. Hade också mycket hemma förut men nu när vi sålt villan har vi inte plats för lika mycket. Ja de gamla tyg-näsdukarna var verkligen hemska. Likaså tygblöjorna... Ibland går utvecklingen åt "rätt" håll.

Musikanta sa...

KajsaLisa:
Min kära man handlar toapapper och hushållspapper varje gång han är i Norrköping. Det är därför det ser ut som det gör hemma hos oss. Vi bor på landet och har en mil till närmaste affär så det är väl därför han är ängslig, haha.
Ingrid

Musikanta sa...

Mias Mix:
Det är underbart att bo i eget hus men samtidigt är det en stor fara med att man samlar på sig för mycket. Papper går ju åt så småningom, men inte andra saker som göms i skåp och garderober. Men borde egentligen flytta vart femte år eller så, då blir man av med en massa grejor. Nu har vi bott här i snart 30 år och har fullt överallt. Även bastun är intecknad. Jag vill inte tänka på hur det skulle bli om vi var tvungna att flytta...
Ingrid

Lena i Wales sa...

Kommer du ihåg mjölkpaketen innan de fyrkantiga, de som hade form av en pyramid? Liknande de man ibland får portionsmjölk i på caféer, fast större, en liter.
Känner igen det där med servettringen i silver som var en dopgåva, fint.
Ärligt nostalgitripp i pappersvärlden!

Ama de casa sa...

Vilka härliga (på sitt sätt ;-) ) minnen! Minns när mjölken kom i pappförpackningar som från början var trekantiga. Innan dess var det bruna mjölflaskor som gällde i lilla Ersmark där jag bodde :-)
Minns också dom toapapper som fanns runt om i Europa som kom i små ark och var typ som smörpapper... Haha! Nej, allt var verkligen inte bättre förr :-D

En härlig och nostalgiframkallande tolkning!

Mirren sa...

Jag tycker att det verkar som att man var bättre på att hushålla med resurserna förr i tiden. I Stockholm har man faktiskt börjat med mjölkflaskor igen på sina ställen, men det är svårt att få det att fungera. Jag hade ju tygblöjor till barnen och hade nog kunnat klara mig med tygnäsdukar också, i alla fall nu när det finns diskmaskin. Toalettpapper skulle dock vara svårt att klara sig utan. M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Ja, man hade väl inget val. Mjölkflaskor i glas verkar jättebesvärligt, tänk om en sån går sönder i papperspåsen. Inte särskilt miljövänligt om de tillverkas i plast heller. Jag vet ju att du använde tygblöjor till lille Casimir eftersom han var så känslig. Tur i alla fall att du hade tillgång till tvättmaskin.
Som toapapper går det ju i alla fall inte att använda tidningspapper längre :-).
M&P