tisdag 29 oktober 2019

1704 Marknad i Espéraza

Nu har jag varit hemma några dagar efter vår resa till Limoux i södra Frankrike, där min äldsta dotter Anna och hennes man Jörgen har ett hus. Någon mil från Limoux ligger den lilla staden Espéraza (utan -n), vars marknad jag hört mycket talas om under tidigare vistelser. Annars är staden numera mest berömd (ökänd?) för sina hippies. Men nu så här off-season såg vi inte till några.


 Bron som går över till stans centrum med kyrkan i fonden. (Bilderna går att klicka större.)


Utsikt från bron. 

Espéraza var tidigare känt för sina hattfabriker, men med det avtagande intresset för hattar finns inte några sådana kvar numera. Dessa fabriker sysselsatte 1929 30 000 arbetare i 14 fabriker, läser jag på Wikipedia. Espéraza var vid denna tid den näst största staden i världen som tillverkade filthattar. Här finns också ett hattmuseum, Musee de la Chapellerie.


Entrén till marknaden.

Vädret var fint den här söndagen med lagom värme för mig som mår bäst när det är 14-15 grader varmt i skuggan. Förutom Anna, Jörgen, Kent och jag var Annas franska väninna Josie med på utflykten. Josie bor i grannhuset mitt emot och ser till huset när det står tomt. En ovärderlig hjälp när t.ex. elen ska läsas av eller om något annat har hänt som det behövs hantverkare till.


Blommor i mängder fanns, både riktiga och konstgjorda, som man använder att smycka sina gravar med. Här är det riktiga cyklamen.

Fortfarande var grönskan helt dominerande, även om löven hade börjat gulna på en del träd. Efter tre timmar på flyget är man tillbaka till en lagom varm och vacker dag i början av september. Kanske ännu lite varmare, så kändes det i alla fall.


Gillar man oliver måste detta vara ett eldorado. 


Här behöver man inte tveka om vilken sorts ost som säljs.


Efter att vi gått omkring en stund på marknaden var det förstås dags för lite fikapaus. Det blev oreangade för Anna och Josie, kaffe för Kent och mig och en öl för Jörgen. Som synes behövs inga ytterkläder.


Från vänster: Josie, Kent, Anna och Jörgen. 


Känner man för den berömda blanquetten går det att förse sig med några flaskor. Det var ju i klostret Saint-Hilaire nära Limoux som den första champagnen tillverkades. Det har jag berättat om här

Förra hösten köpte jag ett par tunikor på marknaden i Limoux och som blivit mina favoritplagg.  Därför ville jag gärna ha några till att växla om med. Till min stora glädje hittade jag ett par till det facila priset av ca 160 kronor tillsammans. Euron har ju blivit dyrare för oss, man måste räkna med ungefär 11 kronor för en euro.


Tunikan är en blandning av akryl och bomull och ganska varm. Jag hade ett par svarta byxor med mig som den passade bra till. 


Anna hittade en klänning att ha på jobbet.


Biologisk odling står det på skylten. Och "Je protège l'environnement" vilket betyder "Jag skyddar omgivningen". 


Här får Anna smaka på äkta nougat från Montelimar. 


Här kan man få äkta svensk massage bland annat. Åtminstone står det så på skylten.

8 kommentarer:

Bloggblad sa...

Normalt är jag inte så förtjust i marknader, men den här hade jag gillat! Den massagen kallas energimassage, det har jag fått flera gånger. Ofta i Sthlm, mitt i centrum med kläderna på, värdesaker mellan massören och klienten på marken. Urskönt! 10-20 minuter och man blir som ny. Pröva! På bokmässan o.dyl brukar det också finnas.

Äventyret framtiden sa...

Så roligt att få komma med till Frankrike en stund igen via dig!
Jag minns att du handlade tunikor tidigare där och nu så gjorde du det igen. Snygg är den! Jag brukar också passa på att titta mig runtom och efter kläder om jag har möjlighet att gå på marknad. Man kan fynda rejält.
Ja, för er svenskar är det dålig kurs på valutan gentemot euron just nu. Få se hur länge det ska hålla i sig?
Fina läckra bilder! Vitlöksbilden är min favorit idag. Vitlökoman som jag är! Jag håller med Marianne om detta med massagen. Passa på och pröva! Det är skönt!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Har aldrig träffat på någon sådan massage tidigare. Men kommer jag dit någon mer gång ska jag både pröva på massage och gå på hattmuseet.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Haha. Jag handlade tre till på marknaden i Limoux på fredagen. En likadan som på bilden (som jag hade prutat ner till 10 euro), fast med svart botten för 120 euro och två för 5 euro styck. Kunde inte låta bli, passade perfekt. (XXXL). Vad gäller vitlöksbilden har jag nog aldrig sett så många på en gång...
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på veckan.

Ingrid sa...

Jag är egentligen inte så förtjust i marknaderna som vi har här på Gotland, där det är samma knallar som åker runt på alla ställena och säljer samma saker, men utomlands är det annorlunda.
När jag var på Sicilien var jag på lördagsmarknaden i Giardini och det är en "riktig" marknad där man kan köpa absolut allting. Inte en massa krimskrams utan genuina varor.
Jag tror att det är likadant i Espéraza, eller vad säger du?
Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, det var verkligen en god kvalitet på alla textila plagg och fantastiskt billigt om man jämför med priserna i Sverige. Sen är det ju, som du skriver, roligt att se andra varor som man aldrig ser på en marknad i Sverige.
Kram tillbaka från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Jag vill också ut och resa ... men det blir alltmer sällan. Mannen min är ju rejält rörelsehindrad, så det där med att strosa runt, det finns liksom inte längre.

Anonym sa...

Je protège l’environnement = Jag skyddar miljön
😁👍