lördag 23 januari 2016

1233 Lördagstema - SNÖ

Det är HeLena som står för rubrikerna i lördagstemat för januari 2016. Den här veckan ska det handla om SNÖ.


Den här gången gick jag till vänster om mitt lilla träd på min  promenad för att ta bilderna till inlägget. Det är mitt på dagen, men solen står så lågt att dikesrenen med de vissna växterna täckta av rimfrost ligger i skugga. (Bilderna går att klicka större.) 

Snö är något som är både positivt och negativt för mig. När jag växte upp och min pappa stod för snöskottningen och jag älskade att åka skridskor och skidor, var det enbart positivt. Visst blev man lite frusen om händerna och om tårna i de smala konståkningsskridskorna, men efter en kopp varm choklad när man kom hem var man redo att ge sig ut igen.


En  hel del snö på åkern.


Skid- och skridskoåkningen är numera ett minne blott. Risken att bryta benen på skridskobanan om man i min ålder skulle falla omkull, är överhängande. Det räcker med försiktiga promenader på ishala vägar i skor försedda med broddar. Skidåkningen fick jag abrupt avbryta för några år sedan när jag fallit omkull redan innan jag skulle ge mig ut i spåret och inte kunde ta mig upp själv med skidorna på.


Isen har lagt sig även på den lilla bäcken.

För oss som bor på landet är snön något ganska negativt. Bilen måste skottas ut innan vi kan ge oss iväg och handla mjölk t.ex. Vi har visserligen ett garage men där få allt annat plats utom bilen. Landsvägen in till Söderköping är inte alltid plogad men de flesta åker försiktigt som väl är.


En blek vintersol silar in genom de frosttäckta grenarna.

Positivt med snön är dock att man inte behöver rensa ogräs eftersom snön döljer allt som växer eller har växt i trädgården. Dessutom är det otroligt vackert överallt när solen skiner på rimfrosten på buskar och träd. Om man klickar på övriga lördagsbloggare i listan till höger i bloggen kan man läsa vad dessa har skrivit om snön.


På hemväg.

28 kommentarer:

Ditte sa...

Tack för vackra snöbilder! Och visst kan snö och vinter hföra med sig både det positiva och lite negativa.
Men det är ju årstiderna som jag tycker är fina i Sverige, att det är tydliga skillnader. Och för min del (bor ju numer i lägenhet och i stan)
lyser snön upp och allt känns så mycket ljusare.
Men nackdelar finns det för mig också för mitt ansikte klarar numer inte kylan så bra om termometern drar sig mot -10.
Skridskor åker jag då och då och likaså skidor. Men i år har dte inte blivit. Men jag är verkligen sugen på en skidresa till Alperna för att åka utför. Men vi får se...
Önskar dig en trevlig helg.
Kram!

Musikanta sa...

Jag älskar också årstiderna här hemma och skulle för mitt liv aldrig vilja bo någonstans med evig sommar. Och visst känns det mycket ljusare nu med snön.

Har bara varit en enda gång och åkt skidor i Storlien. Otränad som jag var drog jag på mig en knäskada som jag fortfarande har känning av då och då när jag åkte ner för en väldigt brant backe. Trots att det är över 40 år sen. Efter det blev det bara längdåkning. Numera ingenting som jag berättade i mitt inlägg...
Önskar dig också en skön fortsatt helg.
Kram tillbaka från Ingrid

Bloggblad sa...

Jag minns att du åkte till Storlien nåt år efter oss andra i klassen. Vi hade vansinningt roligt. Vi tjejer jämförde våra blåmärken i bastun om kvällarna. Det var min enda gång som slalomåkare.
Längdåkning har jag ägnat mig mer åt, men nu tror jag att pjäxorna har torkat ihop i garaget, så jag har slutat. Om jag köper nya försvinner nog snön direkt.

Nu ska jag sätta snökedjor på stövlarna och stava mig ut på långpromenad. Bara en minusgrad, känns lagom.

Anki sa...

Vackra bilder från din promenad! Visst finns det både bra och det som är mindre bra med snön... det blir ljust och fint... eller så blir det bara slaskigt och smutsigt - i bägge fallen kan det bli svårigheter att ta sig in till samhället om man som både du och jag bor en bit utanför.
Tack för snälla kommentarer hos mig Ingrid :)
Ha en fin helg!
Kram

olgakatt sa...

Det som göms i snö kommer upp i tö! Men det behöver man ju inte tänka på när det är så bedårande vackert som det är just nu!Skidor och skridskor har även jag lagt på hyllan.

Annika sa...

Visst är det otroligt vackert med snö och absolut att föredra framför våt barmark och regnblandat slask.

Men jag håller med att den ställer till det i det vanliga livet! När vi bodde på amerikanska östkusten, i Worcester, MA, hade vi åtta snöstormar på en vinter - djup, våt snö. Som du säger var man tvungen att skotta ut bilen i en halvtimme eller mer om man skulle ut. Trottoarerna blev nästan aldrig renskottade och överallt våta fuktiga kläder. Om hunden skulle ut sent på kvällen för att kissa var det en stor komplicerad affär (bodde i lägenhet). Numera är vi ännu mer beroende av bra väder eftersom vi inte har bil längre plus att vi är ute med hundarna i två timmar om dagen eller mer....nej, tacka vet jag torrt, varmt väder för att klara vardagslivet på ett smidigt sätt...

Med det sagt blir jag ändå lite avundsjuk när jag tänker på vintersporter och snövita landskap. Skulle kunna tänka mig att ÅKA till snön någon eller några veckor om året för att få en dos av sånt :) .
Kramar.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det var första och sista gången jag åkte slalom. I början av veckan gick det bra men mot slutet skulle jag ju vara modig och åka i svarta backen - det var då jag stukade (?) knät. Eller det blev väl någon bristning. Sen vågade jag inte åka slalom med. Roligt hade jag också.

Det blir promenad i morgon i stället för mig.

Musikanta sa...

anki:
Just nu är det bra väglag när det inte kommer mer snö. Det är underbart att det är ljust och att dagarna blir längre.
Jag önskar dig också en fin helg!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Man får bara inse att det är vissa saker som man får avstå ifrån om man inte vill utmana ödet och göra sig illa. Mirrens svärfar som är tio år yngre än jag skulle bara ut till sin bil och hade broddarna i fickan. Halkade och bröt benet. Det tog sex månader innan han kunde gå normalt igen.
Våra hundägare här i Mogata är väldigt skötsamma. Det är sällan man ser hundlort längs vägen trots att det är på landet.
Ha en skön helg önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Annika CA:
Just nu hör jag att det är kaos i Washington. Det funkar tydligen dåligt med snöröjningen där. Konstigt att det varje år kommer som en överraskning trots att det har varit flera snörika vintrar på sistone. Och ingen har väl hört talas om dubbdäck, antar jag. Att åka bil i halt väglag med slitna vinterdäck är inte att rekommendera.

Jag är rätt glad över att jag inte har hund - åtminstone där det är lerigt eller snöslask ute. Det var en omständlig procedur varje gång man kom in när man varit ute att torka av hunden med en badhandduk. Jag hade en basset som inte bara gick att släppa ner i badkaret. Fast hos er i Kalifornien har ni väl inga sådana problem?

Det är nog ingen dum idé att åka iväg någonstans där det finns snö i stället för att ha det runt omkring sig.
Kramar tillbaka från Ingrid

Birgitta Malmstedt sa...

Underbara bilder, särskilt den där på de snötyngda grenarna, som du har som header.
Hälsningar
Birgitta

Karin sa...

Vilka vackra snöbilder! John Bauer-aktiga, tycker jag.
Det är ju verkligen väldigt fint. Och en annan fördel med snöperioden är ju att det är rätt så myggfritt.

Musikanta sa...

Birgitta:
Tack för vänlig kommentar - den värmer. Roligt att du gillade headern!
Önskar dig en skön helg!
Hälsningar
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Vi har ju inte så mycket myggor här nere men både flugor och getingar. Dem slipper vi i alla fall. Visst är det lite trollskog över några av bilderna!
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

englundskan sa...

Oj så fina snöbilder.
Det där med skidåkning, det får dom andra hålla på med. Det är bara besvärligt att ta sig fram med brädor på fötterna och dom där pinnarna är bara trassliga. Det blir aldrig någon vasalöpare av mig.

Veiken sa...

För mig är snö alltid negativt, även om det är otroligt vackert på bild, vilket dina fina bilder visar! Kramar

Anne-christine sa...

Vackra bilder av snö. Men vintern är vackrast på bild.

Ha en bra dag!
Kramiz.

Musikanta sa...

englundskan:
Håller med dig. Men man borde ju kunna sluta självmant och inte för att man inte kan ta sig upp när man har fallit omkull :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Någon lite av tjusning för snön har jag kvar, mest för att det är så ljust och vackert. För övrigt håller jag helt med dig.
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Anne-christine:
Håller med dig till en del men när man väl kommer ut på en promenad är det ganska skönt. Just nu har det varit några vackra dagar med rimfrost som inte har gett med sig. Det är varmare idag, temperaturen ligger på nollan så det blir väl ingen rimfrost kvar, antar jag.
Jag önskar dig en fin dag också!
Kramar tillbaka från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Vacker vinter hos dig! Och de där påsarna har kompisar hamstrat utomlands, nu ska jag ta dom nästa gång på Lidl! Dessutom ska du inte säga att det inte blir så många blogginlägg - jag är uppe i 3741 nu ... så kom igen Ingrid!

Musikanta sa...

Aina:
Haha, vi får väl se om jag tröttnar. Just nu är det väldigt trevligt att blogga, i synnerhet när man får vänliga, uppskattande och intressanta kommentarer.
Ingrid

HeLena sa...

Härliga bilder! Snön är härlig så länge den är vit och iskall, men så fort det töar och den blir blöt, slaskig och grå är den inte lika kul...

Johan Andersson sa...

Fina bilder! vackert... just i USA området där så är det väldigt synd att människorna inte kör med dubbdäck. Att dom inte är förberedda för det är väl en aning oroväckande må ja tycka.

Musikanta sa...

HeLena:
Just idag var det både halt och slaskigt. Håller med dig om att det är bra om det är lagom kallt istället så snön ligger kvar.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Johan:
Det är tur att vi är bättre förberedda här hemma :-).

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Vilka härliga vinterbilder, verkligen!
Skridskor var inget för mig som barn. Men jag hade ett par vita fina som jag tog i bruk då sonen var liten och ville vara på isbanan jämt, bättre än att stå och frysa. Det var fantastisk roligt faktisk att åka med barnen - de var hjälpsamma. När jag blev farmor första gången så upprepade jag proceduren, gick ju sämre, men roligt var det också.
kram

Musikanta sa...

Tove:
Jag åkte faktiskt en hel del skridskor som lärare när det var idrottsdagar - men det var ju hundra år sen...
Nu skulle jag aldrig våga ge mig ut på skridskobanan.
Kram från Ingrid