lördag 7 november 2020

1792 Månadens illustratör - Ronny Lingstam 3

En av mina favoritillustratörer är min bloggvän Ronny Lingstam. Han har varit med två gånger förut i min blogg. I slutet av inlägget finns länkar till tidigare inlägg. Sedan senaste gången jag skrev om honom har han fått en liten bok utgiven - Prinsessan Henuttaneb. Jag hade den stora äran att få ett signerat exemplar för något år sedan men inte förrän nu har det blivit av att berätta om denna lilla pärla. 

Bilderna går att klicka större.

Det är en saga om vådan av, eller fördelen med att bada i Nilen, enligt författaren och illustratören själv. För det är nämligen också Ronny, som förutom att ha gjort de underbara illustrationerna, även har skrivit sonetterna till de tjugofyra kapitlen som boken består av. Jag vill av naturliga skäl inte visa mer än några stycken av bilderna på grund av den spännande berättelsen, men kan i alla fall berätta att slutet blir lyckligt.

Det är Faraos dotter prinsessan Henuttaneb som vill gå och bada med sina tärnor i Nilen trots att pappa Farao har förbjudit henne. Det finns nämligen krokodiler i floden som är hungriga. Det egentliga skälet varför hon vill gå och bada vet han inget om. 
Som synes är hon på väg att simma över till en ö och till "gossen, som mitt hjärta åt mig valt". 

Prinsessan tar med sig sin tärna på simturen men en hemsk krokodil dyker upp för att sluka de båda flickorna. Som väl är, kommer herdegossen på andra stranden till undsättning och räddar de bådas liv. 
Här skulle man kunna tänka sig att historien tar slut och att pappa Farao skänker sin dotter till herdegossen som räddat hans dotters liv. Men så är inte fallet. Det kommer att hända väldigt många spännande saker innan berättelsen är slut. En rival dyker t.ex. plötsligt upp. 

Efter diverse förvecklingar slutar alltså sagan lyckligt. Det är svårt att välja bilder för det är så många som är så otroligt vackra. Ibland är bakgrunden turkosfärgad, ibland brun. Ibland grön. Här är i alla fall till slut ett exempel på Ronnys förmåga att få sina figurer att se så "egyptiska" ut, 


Finns det någon person som man ska köpa en julklapp till och som "har allt" finns boken att köpa här. Med tanke på de fina sonetterna är boken avsedd för vuxna men barn kan naturligtvis också ha glädje av den tillsammans med en vuxen.. 

Här nedan kan man se fler bilder av denna skickliga illustratör. 


2 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Kände igen namnet, men visste inte varför först, men det måste varit hos dig jag läst det.
Alltid roligt med dina illustratörer. Så mycket man lär sig, för ett tag, innan man glömmer igen. Sånt är livet.
Ha det bra!

Karin sa...

Härliga illustrationer! Fint anknutna till gamla egyptiska målningar. Och en väldigt söt berättelse!