torsdag 6 maj 2021

1829 Elskåpspromenad 1

Jag blev ju så nyfiken på de andra målade elskåpen efter vår promenad i Söderköping häromsistens, så Kent och jag bestämde oss för att ta en promenad dagen därpå och leta reda på de övriga. Åke Serander, fastighetsmäklare och redaktör för Söderköpingsposten berättar att han fick idén med de målade elskåpen vid ett konferensbesök  i Västervik. Där hade man målat några elskåp vilket han tyckte såg väldigt fint ut. 

Han fick positiv respons både från E.O.N. och kulturförvaltningen i Söderköping. Dessutom ställde flera företag upp som sponsorer. Det nerklottrade och smutsiga elskåpet utanför fönstret på hans kontor var det första som blev målat. Det berättade jag om i inlägget ovan. 

Här, utanför mäklarbyrån på Storgatan finns en broschyr att hämta med en karta över de platser där skåpen finns och information om konstnärerna som målat dessa. (Bilderna går att klicka större.)

Vi började promenaden vid Söderköpings brunn som fått en ny vacker entré som vetter ut mot Brunnsparken. 


Sen fortsatte vi längs Åpromenaden där de flesta målade skåpen finns. Det är tydligen fler som ska målas, det kunde vi se här. Det ska bli spännande att se vad det kommer att bli för motiv. Det är konstnärer från Söderköping med omnejd som fått äran att utsmycka dessa. 


Det första skåpet utmed Åpromenaden var Paula Klinthälls fiskar. Hon associerar bilden med somrarna i Sankt Anna skärgård där hon badade och fiskade som barn. De skåp som är fristående är även målade på baksidan som man kan se. 


I bakgrunden ser man Bergaskolan som förr var realskola och nu är mellanstadieskola


Vet inte om det finns bläckfiskar i Sankt Anna skärgård, men här på baksidan av fiskskåpet finns i alla fall en.


Kent fotar baksidan av Ann-Charlotte Gustafssons elskåp som visar hur mycket kablar och knappar det kan finns i ett sådant skåp. Fantasin spelar här förstås en stor roll. Det var med hjälp av eleverna i hennes klass på Waldorfskolan som motivet kom till.


Baksidan av Ann-Charlottes elskåp.

Inte långt därifrån fanns nästa målade skåp. Här är det illustratören Lovisa Lesse som har varit framme med färg och penslar. Det är UppfinnarJohanna som ska blir världen bästa uppfinnare och här stolt visar upp sina verktyg.


Intressant att se är hur hon använt skåpets egen galvade yta som färg.


Här på baksidan får hon hjälp av småbrorsorna.

Nästa konstnär som utsmyckat ett elskåp är konstnären och skådespelaren Krister Kern. Han bor  i Norrköping men har många kopplingar till Söderköping där han ofta vistas. Den målningen är en vision av hur Söderköping eventuellt kommer att se ut i en avlägsen framtid.


Framsidan och...


 ...baksidan på skåpet.

Vi får väl hoppas att hans visioner inte slår in utan att Söderköping får behålla sin småstadscharm många år framöver. Resterande elskåp visar jag och berättar om i kommande inlägg. 

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Så trevligt med de målade elskåpen. Vi behöver försköna vår vardagsmiljö.
Kram, Ingrid

BP sa...

Kan bara säga WOW! Ett initiativ som är helt suverän! Så bra med en karta där man kan leta rätt på skåpen. Som en konstvandring. Genomtänkt! Å målningarna är ju helt i min smak. Alla är olika och coola på sitt sätt. Gillar just att det är helt olika stilar, då blir det mera levande.
Täby Kommun och även Stockholm ansvariga borde ta en studieresa till Söderköping. Det finns några få målade elskåp i Gamla Stan, men det är allt.

Lena i Wales sa...

Vad fint man gjort. Bra initiativ.
Ser fram emot fortsättningen.
Trevlig helg!

Annika sa...

Roligt med konst i vardagen! Det hade nåt liknande initiativ i vårt gamla område där vi brukade bo - vet inte om det var elskåp men iallafall strukturer på trottoarerna som annars skulle ha varit grå och ganska fula.

Också väldigt roligt att ni kunde fira Kents födelsedag med familj igen. Skönt när livet kommer tillbaka efter Covid lite mer!
Annika

Birgitta Malmstedt sa...

Så roligt med de målade elskåpen! Vore något för oss i Stockholm också. Jag har aldrig varit i Söderköping men skulle gärna vilja besöka denna charmiga småstad. Söderköpings brunn, är den aktiv förfarande eller är det bara ett vanligt hotell? Det lär finnas en berömd glassbutik i Söderköping också. Det skulle passa mig!
Hälsningar
Birgitta