fredag 14 maj 2021

1831 Elskåpspromenad 2

I ett tidigare inlägg berättade jag om vår elskåpspromenad i Söderköping och lovade att visa dem som var kvar att titta på. Varenda ett visade sig vara ett litet konstverk. De flesta finns längs Å-promenaden och några i själva stan. 


Bilderna går att klicka större. Många av bilderna har Kent tagit. 

Här är det Anna-Lena Rydberg som har målat ett elskåp tillägnat alla Söderköpings hundar. Inspirationen kommer från hennes egna dagliga promenader med sin lilla hund. Att bilden är indelad i rutor beror på att motivet från början är utfört på en rutig duk. 

Skåpet är fristående så att man även kan se ekipaget bakifrån.

Min gamla kollega Ohla Söderlund var bildlärare på Ramunderskolan när jag var lärare där i några år. Han är också konstnär med egen ateljé i Rådhuset och tillhör gruppen blandArt som ofta har utställningar. Man kan också besöka konstnärerna där. Han har målat ett par som dansar jitterbugg. Strålkastare lyser upp de dansande och runtom står det folk som tittar på.


Elskåpet utanför fastighetsmäklaren och redaktören för Söderköpingsposten, - Åke Serander - visade jag i det tidigare inlägget som jag länkat till ovan. Men jag tycker att det är så fint att jag visar det igen. Det var ju Åke som kom med idén att be lokala konstnärer att utsmycka elskåpen. 

Det är Ola Niklasson som har skapat detta konstverk som är en avbildning av det gamla stadshotellet i Söderköping. Här är det mushotell. Om jag inte minns fel är Ola representerad på vårutställningen på Liljevalchs i år. Observera att mössen är klädda i tidsenliga kläder. Ola är mest känd för sina "loppistavlor". Han sätter en helt egen prägel på berömda konstverk som man kan se här

Vi fortsätter promenaden på Storgatan där vi träffar på ännu ett målat elskåp. Det är Sankt Laurentii kyrka och klockstapel som fått stå modell. Jag tog inte reda på vem som målat skåpet men det skulle inte förvåna mig om det är Ola igen. Med tanke på mössen. Det är mycket riktigt Ola som målat kyrkan också fick jag nyss reda på av min vän Bloggblad

Sankt Laurentii kyrka och klockstapel ligger bara ett stenkast bort. 

Skåpsmålningen är tydligen så pass ny att den inte har kommit med i broschyren, Söderköpings Konstpromenad, än. Det är ju fler elskåp som är på gång att målas så förhoppningsvis trycks snart en ny upplaga av denna broschyr . 

Det sista elskåpet som vi hittar ( i Konstpromenaden är det utsatt som A) är Jalil Razaei upphov till. Han kom hit till Sverige från Afghanistan 2015 och lärde sig snabbt svenska. Han var med i vår målargrupp ett tag. Här kan man se ett fint porträtt på honom i mitt inlägg 2016 om vår målargrupp Måla i Söderköping.


Motivet är från hans hemland och visar två Hazaraflickor som fyller sina vattenkrus vid en bäck där de nyss tvättat kläder. Jalil är själv från folkgruppen Hazara. Han målar fritt ur fantasin. Verket är av det romantiska slaget, säger Jalil. Det händer att pojkar som går förbi flickorna vid vattnet ser sin blivande partner. Mer om bilden kan man läsa i broschyren. 

Söderköpingsposten utlyste en tävling om vem som hade målat det finaste elskåpet. Segraren blev kanske inte helt oväntat just Jalil. Stort grattis till vår målarkompis!

7 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jodå! Det är Ola som målat kyrkan också.

BP sa...

Jalil är oerhört duktig! Så fint att han fick måla elskåpet och vann hela tävlingen. Med lite tur kan han försörja sig som konstnär framöver. Önskar honom verkligen lycka till. Så modigt och bra gjort i ett främmande land!!!
Annars är nog de gamla stadshotellet och kyrkan mina favoriter.
Har alltid önskat mig att kunna måla, skapa nåt vackert. Det sistnämnda har jag lyckats med, men måla har jag aldrig kunnat.

Bloggblad sa...

Ola kommer att vara med i kulturprogrammet ”Sverige” i SVT1 i höst. De har nyss varit här och filmat och intervjuat. Han var min chef under de tre år jag jobbade med de nykomna afghanska pojkarna.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ska uppdatera. Ska bli roligt att se programmet - du får tipsa när det går. Han är ju fantastisk med sina gamla roliga loppistavlor. Duktig konstnär också när han målar från scratch.

Musikanta sa...

BP:
Det är en så fin och trevlig kille också. Vi upptäckte ju att hans talang var något utöver det vanliga redan när han kom till oss i målargruppen några månader efter att han kommit till Sverige. Sen dess har det bara gått framåt för honom. Önskar dock att han skulle söka till en högre utbildning där man tillvaratog hans talang och utvecklade den.
Det är inte dåligt att kunna skapa något vackert!
Ingrid som önskar dig en fortsatt skön helg.

Lena i Wales sa...

Oh, vad roligt att få se alla dessa fina elskåp. Bra gjort Söderköping!
Alla är fina, men de med stadsbilder tilltalar mig mest.
Skön söndag!

Karin sa...

Vilken bra idé och vilket lyckat resultat! Kul att få följa med på vandringen och väldigt roligt med bonusavstickaren om loppistavlorna!