måndag 12 juli 2021

1845 Utflykt till Naturum vid Tåkern

När Clarissa var här hos oss en vecka för en tid sedan, passade vi på att göra en utflykt till Naturum vid Tåkern. Jag har aldrig någonsin varit vid Tåkern trots att jag bott i Östergötland i nästan 75 år. Men så fanns inte heller Naturum när jag var barn. 

Entrén till Naturum. Bra parkeringsplats och fina toaletter fanns vid entrén. (Bilderna går att klicka större.) 

Ett fantastiskt utflyktsmål om man har barn i skolåldern. Dels finns det en lekplats meddetsamma man kommer dit så att barn som har rest långt kan springa och hoppa av sig lite. Mirren hade varit där några dagar tidigare och berättade om hur trevligt hon och pojkarna haft.

De var många barnfamiljer där så lekplatsen är tydligen väldigt populär för folk som inte bor så långt därifrån 

Mirren hade beställt guidning och de hade turen att vara ensamma om att bli guidade av en rar och trevlig och dessutom otroligt kunnig man som hette Kjell. Inte alltför ung antog jag med det namnet. Det hade varit mycket intressant att höra honom berätta om alla blommor och fåglar och småkryp som fanns där, berättade Mirren. Så vi bokade också en guidning när vi kom dit och som skulle börja klockan 11. 

Clarissa hjälper en liten kille att hålla balansen på stubbarna.

Lekplatsen som heter Naturlek gör verkligen skäl för namnet. 

Först fick Clarissa leka en stund på lekplatsen där hon genast fick några vänner. Det var speciellt en liten pojke som hon tog hand om och hjälpte att gå balansgång på några stubbar. När hon hade prövat på allt som fanns på lekplatsen gick vi de hundra metrarna ner till Naturum, en fantastisk byggnad med ett tak helt gjort av vass. 

En otroligt intressant byggnad.

Klockan 11 möttes vi av en lite äldre man som mycket riktigt visade sig vara Kjell. Vi var också de enda den dagen som ville bli guidade runt. Kjell hade med sig en stor håv med vilken han håvade runt i gräset och fick upp en hel del småkryp som han förevisade oss. Clarissa var helt ointresserad och gick och strosade för sig själv. Men då viskade jag till Kjell att hon kanske kunde få använda håven själv och se vad hon kunde få i.

Kjell har visat Clarissa hur hon ska hålla en liten trollslända i vingarna.

Stor lycka över något lite kryp som Clarissa fått upp ur håven. 

Det blev en snabb förändring och Clarissa blev direkt en mycket intresserad amatörbiolog. Hon studerade ivrigt de små krypen som fanns i håven som Kjell vände ut och in på och hällde upp på en liten bricka. Hon var i synnerhet fascinerad av de minitrollsländor som Kjell lärde henne att hålla i vingarna så att man inte gjorde dem illa. Från den stunden släppte hon inte håven för en sekund.


Det är mycket som finns i håven sedan Clarissa gått runt några varv med den. 

Kent och jag var mer intresserad av alla orkidéer som fortfarande växte på strandängarna. Kjell berättade att man helst skulle komma dit i slutet av maj när alla blommade som mest. Så det kanske blir en utflykt till Tåkern nästa år också. Jag var tacksam över att det var molnigt och inte så varmt denna dag. 

Här får jag för första gången se salmbär som jag så ofta läst om i berättelser från Gotland. 


Kjell testade våra kunskaper i botanik. Kent var bra på orkidéer och jag kunde väl en del namn blommor också. Men den här gick jag bet på. Vitpyrola heter blomman.


Clarissas intresse för att håva håller i sig efter närmare en timme med Kjell. 


Det visade sig att Kjell och Kent hade gemensamt intresse för historia. Här diskuterar de något medan Clarissa håvar in fler småkryp. Det är inte så ofta man ser martallar i skogen. Ute i skärgården finns det ju gott om dem. 

Efter närmare en och en halv timmes rundvandring tackade vi Kjell varmt för den intressanta guidningen och styrde kosan mot lekplatsen igen där det fanns bord där vi kunde duka upp vår matsäck. Det blev dock en kort vistelse där eftersom myggen var i högform på grund av det fuktiga vädret. Med undantag av att vi missade en avfart ut på motorvägen och fick åka till Ödeshög innan vi kunde vända skedde hemresan utan problem.

En ö i Tåkern som helt består av vass. De uppstår och försvinner då och då berättar Kjell. Inte undra på att fåglarna trivs där.

6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Fin utflykt! Vi var där när det nyss hade börjat byggas upp. Fanns inget hus och inga lekplatser då. Säkert 15 år sedan ... vore kul att se det igen.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Man ska nog åka dit i maj när alla orkidéerna blommar som han sa, Kjell. Men det var en upplevelse att få se Tåkern i alla fall.

BP sa...

Vilken kul utflykt! Smart med att låta Clarissa använda håven själv. Då blir det ju en helt annan sak.
Visste inte ens att man kunde "ta i" trollsländor. De är så otroligt vackra att titta på tycker jag.

Musikanta sa...

BP:
Hoppas att guiden såg vilken skillnad det blev när han lät ett barn använda håven själv. Det gick ju bra eftersom det bara var vi. Men iofs kunde ju barn få använda håven i tur och ordning om det är fler. Det var en rejäl håv så det var ingen risk att den skulle gå sönder.
De här små trollsländorna var bara någon centimeter - hade ingen aning om att det fanns så små. De skimrade i regnbågens färger.
Ingrid

Lena i Wales sa...

Vilken fin utflykt det blev för er.
Ofta bra att ta en guidad visning, man får ut så mycket mer av området om man får mer kunskap.
Roligt också att de had en fin lekplats, det verkar bli fler och fler av dessa i Sverige.
Ha det bra!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Tack för din rara kommentar. Håller helt med dig om att det är roligt med guidade turer- Här var vi ju helt ensamma med guiden så det var ju extra roligt. Den här lekplatsen var lite speciell eftersom det inte fanns några som helt lekredskap av plast i den. Man hade bara utnyttjat naturen och träden och byggt upp lite kojor och klätterställningar här och där.

Ha det gott du med! Själv mår jag inte så bra när termometern stiger upp mot 30 grader. Som väl är har vi AC inomhus.
Ingrid