lördag 17 juli 2021

1846 Ny turistattraktion i Söderköping

Inte nog med att han är representerad på Liljevalchs vårutställning - Söderköpingskonstnären Ola Niklasson- nu har han även försett stan med ännu en ny turistattraktion. Två av de målade elskåpen i Söderköping och som fått mycket uppmärksamhet tidigare är han pappa till. Här kan man se både mushotellet och muskyrkan som jag har berättat om i ett tidigare inlägg. 

Det är EON:s pumpstation nära infarten till Söderköping som Ola har målat alla fyra sidorna på. Det väcker  naturligtvis stor uppmärksamhet bland alla semesterfirare som fastnar i bilkön genom stan och även av oss som bor i kommunen. 

Här är pumphuset som förut var tråkigt och helt grått. (Kent tog alla bilderna till detta inlägg. De går att klicka större.)


En av väggarna som syns väldigt bra från E 22:an

På bilden ovan till vänster syns Drothems kyrka med klockstapel. Bakom det vackra rosa huset vid Rådhustorget sticker silon, som man gjort om till bostäder, ut. (Enligt min mening borde den byggnaden få pris vid en tävling om Sveriges fulaste hus, men här på målningen är den riktigt vacker.) Bredvid syns rådhuset och det gamla stadshotellet och längst till höger Sankt Laurentii vackra gamla kyrka med sin klockstapel. I bakgrunden Ramunderberget med sitt lusthus.


Även den här sidan syns bra från vägen. Till vänster ses slussportarna som just har släppt igenom kanalbåten Diana. Det hus som målaren håller på med att måla är slussvaktarbostaden.


Fortfarande är det ett staket kvar som inramar en byggarbetsplats. Förhoppningsvis kommer även det att tas bort så småningom så jag kan uppdatera inlägget med ett foto på hela väggen. 

Här är det Sankt Anna skärgård som är motivet. På alla väggarna finns det med en målare, som jobbar med måleriet. Man får väl anta att det är Olas alter ego. Det var svårt att få en bra bild av väggen här på grund av staketet men nedan kan man se ett avsnitt av väggen.Den fjärde, eller första väggen om man så vill, är den man först ser när man ställer bilen vid kanten av den lilla vägen som leder dit. Det finns inte någon som bor där borta så det är inga problem med parkeringsplats. Om man nu inte vill ta en promenad dit. 

PS. Ola har specialiserat sig på gamla loppistavlor som han återställer med nya motiv. Många är väldigt roliga. Men här visar han ju också vilken fin konstnär han själv är. Han är med i konstnärskollektivet BlandArt som har utställningar och lokaler i Rådhuset. Här kan man också läsa mer om honom och se några av hans tavlor. 

4 kommentarer:

BP sa...

Säger bara WOW och dreglar! Funderar även på att skicka Täby Kommuns, Fortums och Ellevios ansvariga till Söderköping på studiebesök. Älskar sådana utsmyckningar. De gör ju städerna levande och "gömmer" tråkiga byggnader som brukar gå i gråa nyanser.

Bloggblad sa...

Ola är superduktig! Och dessutom himla trevlig. Han var min närmaste chef när jag hoppade in och jobbade på gymnasiet nör den stora ”flyktingstömmen” kom. F.ö. det roligaste jobb jag hade under mina dryga 40 år som lärare.

Musikanta sa...

BP:
Det konstiga är att alla elskåp har fått vara kvar utan något sabotage. Förhoppningsvis är det ingen som ger sig på den här pumpstationen heller. Men det är kanske svårare att få behålla sådana målningar intakta i storstan?
Ingrid som önskar dig en fortsatt skön helg.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ola är en fantastisk konstnär. Pumpstationen är helt underbar. Vilken fantasi han har sen - bara att måla dit en målare på varje vägg gör den ju extra levande.