måndag 19 juli 2021

1847 Oklahoma

Vi har några stående uttryck i familjen. Ett har vi ärvt av Kents pappa som i sin tur måste ha ärvt det från sin far, nämligen: "Branting är död." Hjalmar Branting blev Sveriges första statsminister 1920 men dog redan fem år efter det. Här kan man läsa mer om honom.

Bilden från nätet.

När någon absolut måste tala om något för en som man redan vet och dessutom kanske redan lärde sig när man gick i skolan säger man bara: "Branting är död". Då blir det ingen mer diskussion. 

Ett lite nyare uttryck som egentligen bara står för mig är "Oklahoma." Det säger jag till mig själv när jag har sagt någonting ovanligt dumt och idiotiskt. Uttrycket kommer sig av att min svärson och jag för många år sen satt och tittade på TV tillsammans. 

På TV:n visades en av mina absoluta favoritmusikaler med många gamla härliga evergreens som exempelvis "Oh what a wonderful morning" och "People will say we're in love." Sånger som jag spelat på piano hundratals gånger. 


Bilden från nätet. 

Efter att vi tittat på den en stund vänder jag mig till min svärson och frågar: "Var i USA tror du att det hela utspelar sig." Han ser mycket allvarligt på mig och rör inte en min när han svarar. "Det kanske är i Oklahoma?"

Oklahoma fick jag också tillfälle att utbrista i går kväll. Jag hade ingen lust att gå ut på min dagliga promenad utan gick en tur på löpbandet i stället. Jag har en stegräknare på mobilen och brukar räkna hur många steg jag går per dag. Jag blev besviken över att det var så få eftersom jag i alla fall gått en kvart. 

På kvällen beklagade jag mig för Kent och undrade vad det kunde bero på att det bara fanns 740 steg på mobilen när jag gått en kvart på löpbandet. "Det kanske berodde på att du inte hade mobilen på dig när du gick på bandet", sa han bara. 

Och det hade jag ju inte haft, när jag tänkte efter. Mobilen låg bredvid på en hylla. En förklaring är kanske att jag inte behöver ha mobilen i närheten när jag lyssnar på en ljudbok med mina nya lurar som jag fick på min födelsedag. Men hur dum får man vara? Det var i paritet med Oklahoma, tyckte Kent. Men det är gott att kunna skratta åt det efteråt!

Här kan man läsa mer om musikalen. 

8 kommentarer:

BP sa...

Hahaha! Så jag skrattade år Kents kommentar med mobilen. Det kunde ha varit jag. Alltså inte den som fällde kommentaren utan den som la mobilen i hyllan.

Roligt att ni också har lite "specialuttryck". Det har vi också. Ett kommer jag på direkt "Car wash". Ett uttryck som myntades efter en biltvätt där antennen på bilen rök. Kommer inte ihåg varför vi beslutade att säga "car wash" när vi skulle bråka om nåt. Men vi kom överens att "car wash" betydde "nu slutar vi bråka.

Musikanta sa...

BP:
Skönt att höra att det inte bara är jag som kunde gjort något sådant. Jag funderar på om det kan vara något sorts hjärnsläpp genom att man är så intensivt inriktad på just en enda sak. Som i mitt fall själva musikalen och att gå ett motionspass?

Ett sådant här uttryck brukar ta udden av saker. Som i ditt fall med "car wash". Sen är det ju roligt att det bara är inom familjen som man begriper detta.
Ingrid

Lena i Wales sa...

Ett härligt och humoristisk inlägg. Får mig att sitt här och skratta.
Ang mobilen räknar den också mina steg, när jag har den med mig. Känner väl igen din kommentar😊.
Ha en riktigt härlig dag!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Tack för rar kommentar. Skönt att man kan skratta åt det så här efteråt. Det som jag tyckte var mest fantastiskt var att min käre svärson inte ändrade en min när han svarade mig...
Ingrid som önskar dig en skön fortsatt vecka.

Bloggblad sa...

Oklahoma … det var roligt! Branting med, ett modernt vore väl ”Palme är död” eller nån nyare - ungdomar kanske inte vet vem Palme är? Branting vet de nog inte.
Att du glömde mobilen har jag full förståelse för.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Branting används ju bara av oss tre - kanske jag får lära barnbarnen det också? Det konstiga är att jag inte hade en tanke på att jag inte hade mobilen på mig, trots att den visade så få steg. Men det är väl åldern...

Karin sa...

Oklahoma – fniss!

Och tänk att din stegräknare inte heller fattar att du är aktiv när du är det. Jag kan jobba i trädgården en hel dag, ta ett par simturer, cykla och handla och på kvällen säger min aktivitetsmätare i mobilen något i stil med att "Du har inte uppnått ditt aktivitetsmål idag heller ..."

Musikanta sa...

Karin:
Jag funderar på att ha mobilen hängande i ett snöre runt halsen. Jag tror nämligen jag går lika många steg inomhus som jag gör utomhus när jag går på promenad. Ja har stegat upp längden mellan köket och "ateljén" det är 84 steg bara det. Alla gånger som man glömt något och måste hämta...
Fast man ska naturligtvis inte bry sig om mobilen. Du får skriva upp varje dag vad du har gjort istället så kan du ju se hur mycket du har jobbat. Kan vara kul att se tillbaka på när man känner sig extra lat och trött.