fredag 30 juli 2021

1849 Månadens illustratör juli 2021 - Beatrix Potter

Den engelska sagoberättaren och illustratören Beatrix Potter har varit aktuell i veckan eftersom hon fyllde 155 år den 28 juli. Några sagoböcker av henne har jag inte men väl än hel del annat som har följt i hennes spår, som t.ex. ett lottospel och några gamla videofilmer.


Pelle Kanin eller Peter the Rabbit som han heter på engelska. Bilderna går att klicka större.

Den här kartongen med ett lottospel har jag använt mycket när de yngsta barnbarnen kommit och hälsat på. Man lägger ut små fyrkanter på borde som motsvarar teckningarna på brickorna med motivet nedåt. Sen vänder man dem och den som först fått sin bricka full vinner. Clarissa som fyllt 10 tycker fortfarande att det är roligt att spela lottot.Lottospelet köpte jag för många år sen på något av konstmuseerna i Stockholm.

Trots att Beatrix Potter var dotter till förmögna föräldrar kan hon inte ha haft en särskilt lycklig barndom. Hon var ett ensamt barn och föräldrarna hade sitt eget privata liv, pappan på herrklubbar och mamman i olika sociala sammanhang. Den lilla flickan uppfostrades i stort sett av olika guvernanter. Som tröst hade hon många sällskapsdjur vilket skulle visa sig vara en stor tillgång när hon som äldre började skriva barnböcker. 

Somrarna tillbringade familjen i Skottland eller i Lake District där Betatrix fördrev tiden med att teckna och måla allt som fanns i naturen, blommor, växter och svampar. Och alla djuren förstås - speciellt kaninerna som hon var särskilt förtjust i. De gav henne idén till den mest älskade av alla hennes sagofigurer - Pelle Kanin eller Peter the Rabbit som han heter på engelska. Det är han som finns på den översta bilden i inlägget.  

Den första sagan om Pelle Kanin och flera andra sagor skickade hon som brev till ett av barnen till en av sina vänner, femåringen Noël som låg sjuk i flera månader. Breven sparades och efter åtta år fick hon tillbaka dem. Av dem gjorde hon en bok sedan hon lagt till flera teckningar. Eftersom inget förlag ville ge ut boken gav hon ut den på eget förlag. Det blev en stor succé vilket gjorde att förlaget Warne & Co. gav ut boken 1902. Boken såldes i 50.000 exemplar det första året. 


Här några gamla videofilmer som jag hittade i bokhyllan. De uppskattades också av barnbarnen när de var yngre. 
Sammanlagt skrev Beatrix Potter 30 böcker. De mest kända är hennes 23 barnböcker.  Hennes uppväxt och även hennes liv tills dess hon slutligen gifte sig vid 47 års ålder mot föräldrarnas vilja är ganska tragisk att läsa om. Mer om detta i länken först i inlägget.


Beatrix med sin älsklingshund Kep 1912. Foto taget av Charles G.Y. King.

14 kommentarer:

em sa...

Visst var hon fantastisk!
Jag rekommenderar den som är intresserad av Beatrix att läsa Marta McDowells bok "Beatrix Potter's Gardening Life”.
För några år sedan skrev jag om den här:
https://bastmattan.blogspot.com/2015/11/beatrix-mer-gulliga-kaniner.html?m=1
Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Jag ska genast gå in och läsa ditt inlägg.
Allt gott
Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha igen:
Fint och intressant inlägg. Jag läste ju en hel del på nätet om hennes intresse för natur och trädgård och hur hon blev berömd som mykolog. Ska se om jag kan få tag i boken om henne som du rekommenderade.
Ingrid

Lena i Wales sa...

Konstigt nog kommer jag inte ihåg speciellt mycket av Beatrix Potter från min barndom, även om mina föräldrar läste mycket för mig och jag hade många böcker.
Jag fick upp ögonen för henne när jag var i Lake District och i hennes hus.
Gillar henne, hennes berättelser och bilder.
Skön söndag!

em sa...

Visserligen är det några år sedan jag köpte boken, men är den inte slut på förlaget, så kan du nog hitta den. Eftersom jag har sex mil till. närmaste bokhandel så köpte jag boken på antigen adlibris eller bokus.
Margaretha

Bloggblad sa...

Jag hade bara en Pippi-bok” som barn, vad jag kan minnas. Jag fick förstås läsa böcker, men pga alla flyttningar köptes inga. Har inget minne alls av Beatrix Potter. Har inte läst som vuxen heller. Visste förstås inte ett duggom henne heller, förrän nu. Obildad typ, den där Bokblad ...

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Lena i Wales:
Jag har heller inget minne av henne från min egen barndom - det var mest Elsa Beskow. Konstigt eftersom hon väl måste har varit väldigt berömd även då. Men jag läste en del sagor för Mirren när hon var liten. Jag köpte ju också de här videofilmerna då - billigt på rea med bland annat Pelle Kanin.
Önskar dig en skön kommande vecka. Här har det blixtrat, dundrat och ösregnat under eftermiddagen.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det var ju bra att jag skrev inlägget då, haha. Jag hade nog inte vetat så mycket om henne heller om jag inte hittat de där videofilmerna på rea när Mirren vara liten. Man fick två för 99 kr. Alla de yngsta barnbarnen har haft glädje av dem och framför allt lottot.

Musikanta sa...

Margaretha:
Tack för tipset.
Ingrid

Karin sa...

Underbart uttrycksfulla illustrationer och så många fina detaljer. Det syns att hon kunde sina motiv bra!

Musikanta sa...

Karin:
Kanske var det tur att hon var så ensam och isolerad - annars hade hon väl inte ägnat sig så mycket åt att teckna och måla. Och hennes sagor aldrig blivit av.
Ingrid

Birgitta Malmstedt sa...

Så roligt att få läsa om Beatrix Potter. Jag har faktiskt också gjort ett blogginlägg om henne för flera år sedan och tänker lägga ut det igen. Jag är mest förtjust i hennes målningar. Det som väckte mitt intresse var en film (för vuxna) om hennes liv som heter Miss Potter. Jag har faktiskt varit och besökt hennes bostad i Lake District. Otroligt vackert där.

Musikanta sa...

Birgitta:
Jag ser fram emot att läsa ditt inlägg om BP. Fantastiskt att du har varit och besökt hennes hem i Lake District. Skulle gärna gjort en resa dit själv någon gång.
Allt gott önskar Ingrid