måndag 6 september 2021

1858 Äpplen

För några dagar sedan knackade en av grannpojkarna på dörren och frågade om jag ville ha äpplen. I famnen hade han en stor plastpåse full med vackra äpplen och päron. Jag blev förstås väldigt glad, älskar hemlagat äppelmos.


 Bilderna går att klicka större.

Det blev en gammaldags äppelkaka och några burkar äppelmos. Tur att det inte är varje dag som jag får sådana gåvor - hade inte varit bra för figuren. 


Äppelkakan gjorde vi av med, Kent och jag på två dagar. Jag bakade den på gammaldags vis med receptet från min gamla Vår Kokbok med "fin sockerkaka" som jag petade ner lite äppelskivor i som jag först rullat i socker och kanel.  


Min gamla kokbok hänger med fortfarande. Det syns att den är flitigt använd. Men så har den också 47 år på nacken. 


Den ges tydligen fortfarande ut fast med lite gladare omslag!


11 kommentarer:

Ingrid sa...

Här på ön är det dåligt med äpplen i år och på Stenstugu i stort sett inga alls. Som tur är har jag några påsar med äppelmos från förra året i frysen.
Ha en fin tisdag!
Kram

Bloggblad sa...

Ca 1968 önskade jag mig den kokboken i julklapp. Pappa tyckte att det var dumt, det skulle komma bättre och modernare kokböcker innan jag blev husmor. Men jag fick den, och jag använder den än.

Musikanta sa...

Ingrid:
Grattis igen på födelsedagen! Vi har ju inga äppelträd själva så jag blev så glad när killen kom med en hel påse. Lagom syrliga äpplen perfekta till kaka och mos.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har ju ett otal kokböcker men använder nästan aldrig någon annan än denna. Kul att höra att du också använder den gamla.

BP sa...

Så gulligt av grannpojken att dela med sig av äppelskörden. Har förstått att det är också ett äppelår i år, förutom ett svamp- och plommonår.
Din äppelkaka såg gudomligt god ut:-)

Karin sa...

Vilken trevlig grannsamverkan! Och vår kokboks "fin sockerkaka", det är den där man börjar med att röra smör och socker, väl? Så god, men inte helt kalorifri ... Måste vara hur läckert som helst med äppelklyftor i!

Jag har tre olika årgångar av Vår kokbok och använder dem flitigt, i stan och på landet. Mina tre barn har fått den i present när de flyttat hemifrån.

Musikanta sa...

BP:
Äppelkakan blev verkligen gudomlig. Tacka för det med smör, ägg, mjöl, socker och äpplen rullade i kanel. Nästan bara onyttigheter. Det blir inga fler i alla fall på ett tag...
Ha det gott önskar Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Åsa, grannfrun, delar inte med sig bara av äpplen utan även av alla sorters grönsaker och bär. Hon är en fena på att odla allt möjligt men de kan väl inte äta upp allt själv kanske. Men glad är jag och bistår gärna med lite tvättmedel, mjöl eller annat som är slut därinne ibland. Vi har ju en mil till närmaste affär och med fyra barn i skolåldern är det inte lätt att planera allt...
Det är roligt att se och höra att just den kokboken fortfarande används och ges ut. Måste kika på den nyaste på bibblan nästa gång.
Ingrid

Ronny sa...

Jag har min Vår kokbok i skåpet ovanför diskbänken. Arvegods nära till hands. Den är tryckt 1966, håller på att rämna så jag får hålla ihop den väl när jag tar fram den. Mammas recept finns också instoppade här och var. Uppslaget "Grundrecept för pannkakor" har råkat bli hoplimmat och skiljt igen. Men det kan jag utantill ändå.
Den där äppekakan ser väldigt lockande ut att testa!
/Ronny

Klimakteriehäxan sa...

Inte nån vidare lockande bucket list, om du frågar mig - jag skulle förvisso behöva göra en rad liknande saker också, men ...

Klimakteriehäxan sa...

Lyckades visst kommentera din bucket list på posten om äpplen ... ibland blir det fel, jag kallar det för feta-fingrar-syndromet! Din äppelkaka ser jättegod ut. Jag brukar också göra, med äpplen i, eller annan frukt. Nektariner funkar bra!