tisdag 2 november 2021

1868 Vinprovning i Domaine Gayda

Trots att vi varit i Frankrike många gånger har vi - Kent och jag - aldrig besökt någon vingård med vinprovning. Men nu var det dags att göra en utflykt till Domaine Gayda, som Anna och Jörgen tidigare besökt. Förutom vinprovning fanns det en trevlig restaurang med god mat där. 

Underbar utsikt från vägen upp mot det stora huset som både innehåller både destilleri, vinkällare och restaurang. (Bilderna går att klicka större.)

Domaine Gayda. 

Vingården Gayda ligger en bit sydväst om Carcassonne, Som synes är det gott om vingårdar i området.

Från restaurangen med sina stora fönster har man en enastående utsikt över landskapet med Pyrenéerna i bakgrunden.

Uppfarten till vingården - olivträd till höger i bild. 


Vinet var skördat men några blå druvklasar fanns kvar här och där. Stockarna klipps ner om några veckor. 


 Kent och Jörgen inspekterar utställningen med några av Gaydas vinflaskor.

Efter att vi ätit en god lunch flyttade vi oss till ett bord där vinprovningen skulle ske. Burkar som man skulle spotta ut vinet i när man smakat, ställdes fram tillsammans med vinglas. Men det var bara jag som spottade ut vinet när vi skulle smaka.  

Har väldigt svårt numera att dricka vin överhuvudtaget. Tycker bara att det är surt. Efter att ha provat vin från ett dussintal flaskor och spottat ut allt medan jag grimaserade, kom la sommelière till slut  med ett vin - ganska sött - som jag kunde svälja.


Den trevliga tjejen som serverade oss talade bra engelska. 


Här studerar Anna och Jörgen broschyrer med de olika vinsorterna. 


 Här var det väl extrapris på en kartong med vitt vin,


Vinflaskor fanns att köpa från 70 kronor upp till 500. Några flaskor fick förstås följa med hem till Limoux. 

Kent gick några trappor ner för att ta foton från källaren där man framställer och lagrar vinet. Jag som fått en oförklarlig smärta i ljumsken och har besvärligt att gå i trappor följde inte med. Jag får nöja mig med att titta på bilderna i stället. 
Ordning och reda på hyllorna. 

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det var inte precis några reapriser...

Som 17-åring på språkresa var jag med på en dagsutflykt till en vingård i Frankrike (vi var i Heidelberg annars, men åkte buss över gränsen). Det var väldigt kul ... inte sjutton var det någon av oss som spottade ut! Jag tror det kan ha varit första gången jag drack vin. Öl hade jag druckit året innan på en annan språkresa. Det var rätt livat i bussen. Nu tycker jag att det var ganska blåögt och ansvarslöst av ledarna att ta med ca 25 svenska ungdomar på fri vindrickning!

Men när blir det vinprovning hos dig, då???

Bloggblad sa...

p.s. jag spottar inte!

Lena i Wales sa...

Vad roligt att läsa om er resa till Frankrike. En fin trakt.
Har varit mycket i trakten runt Nimes och Montpellier, så besökt även dina trakter, men inte för någon längre tid.
Vinprovningar är alltid roligt och intressant.
Ha det bra!

Ingrid sa...

Så välordnat och fint det ser ut både ute och inomhus.
Vinprovningar har jag varit på många gånger, så jag vet att det sällan går att köpa billigt där, men förhoppningsvis får man kvalité.
Ha en fin onsdag!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...


Bloggblad:
Som jag skrev, det var bara jag...
Det går bra att komma hit och prova från två boxar rödvin. Några tunga vinflaskor tog vi inte med oss hem - i synnerhet som jag inte dricker vin numera. Jag försöker ta en klunk ibland men det brukar stanna vid det. Mycket jag inte kan göra längre: åka skidor, cykla, stå på ett ben, dricka vin etc. etc.

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Roligt att du ville hänga med på utflykten till vingården. Det var ju inte säsong när vi var där så vi var ensamma om att prova viner. Jag tyckte alla smakade ungefär likadant utom det sista, ett lite sötare vitt vin.
Ha det gott själv önskar Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det var ingen höjdare, tyckte jag, så det blir inte någon mer sådan för mig. Vi är ju inga finsmakare, varken Kent eller jag, även om han tycker om ett glas rött vin ibland till middagen. Jag tycker mest det är surt numera. Så det blir bara en och annan rödvinsbox från systemet hemma. Men det var intressant att komma till den fina vingården och de vackra omgivningarna.
Kram tillbaka från Ingrid

BP sa...

Hahaha! Själv har jag bara varit med på en enda vinprovning på en kursgård i Sverige konstigt nog. Kan lugnt säga att jag tyckte att det var slöseri med dyrbart vin att spotta ut det. Så jag svalde så fint så;-)

Härliga bilder från er utflykt. Det enda ni kanske önskade er var en blå himmel som bakgrund eller;-)

Musikanta sa...

BP:
För tjugo år sen hade jag svalt allt med god aptit. Men numera säger kroppen ifrån - den vill inte ha alkohol över huvud taget. I synnerhet inte surt sådant. Ett litet glas likör kan jag dock få ner ibland. Men jag tyckte förstås det var spännande med vinprovning eftersom jag aldrig varit på en sådan. De tre andra i sällskapet uppskattade vinet desto mer :-).
Svar på din fråga: Det var den enda dagen det var mulet. Inget regn dock och varmt. Tyckte det blev ganska fina färger på fotona ändå.
Ingrid

Karin sa...

Ölprovning i stället kanske en annan gång?

Min mest minnesvärda vinprovning var när jag råkade hamna bland några vinkännare och vi skulle försöka identifiera sex olika röda viner. En sommelier beskrev karaktären på de sex och vi skulle para ihop beskrivningen med rätt vin. Döm om min förvåning när jag var den enda med sex rätt, jag som verkligen inte är någon vinkännare! Den enkla förklaringen är att sommeliern, utöver karaktäristika som jordig, fruktig, etc också nämnde färgen. Plättlätt att se vilket som var alizarin eller bränd sienna och vilket som hade en blåton eller tegelfärg! Det var det enda jag brydde mig om och det funkade. Jag avslöjade aldrig för vinexperterna hur jag gjorde ...