lördag 8 januari 2022

1878 Orgelrummet blir ateljé igen

Nu har barn och barnbarn åkt hem och Kent har burit in Brabergarna och lilla bordet igen. Och jag har lagt tidningspapper över stora bordet. Det ser lite konstigt ut med att gästrumssängen saknar överkast, men jag är rädd att få färg på det. Nedersta delen av sängen är täckt med plast. 


Det kombinerade gästrummet, orgelrummet och ateljén. Orgeln får plats i en djup nisch till höger i rummet. (Bilderna går att klicka större.)

Golvet är till en del täckt med vaxduken som jag har måst förankra med silvertejp. Jag har fått tejpa ihop tidningarna också eftersom de flyttar på sig om jag snurrar tavlorna. Jag tittar mycket på videofilmer på Youtube där det finns många konstnärer som häller. 

Jag har inte förstått förrän nu vilken vetenskap Acrylic Pouring Art är. Men för ett par dar sen lärde jag mig att man ska vara väldigt noga med vilken densitet färgen har. De tunga, tjocka färgerna ska man ha underst i koppen om man ska vända upp och ner på den och hälla ut färgen på duken. De semitransparenta och transparenta färgerna ska ligga överst i koppen. Då ska de tunga färgerna (som blir överst på duken) sjunka ner till botten och de andra färgerna ska poppa upp, enligt en kille på videofilmen. (Det är alltid män som häller vetenskapligt...)

Det är de svarta och turkosa färgerna som är de tjockaste eller opaka - som det heter på vetenskapligt språk - på min hälla. Inte sjönk de ner inte! Och inte poppade guldfärgen och kopparfärgen upp som jag hade hoppats. Syns bara lite högst upp. Nästa gång jag häller tänker jag göra som jag gjort tidigare och inte bry mig om något annat än hur jag tycker färgerna ska passa ihop.  Det får bli som det blir.                                 

11 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Tycker du verkar klara dig utmärkt bra utan råd från manlig expertis!

Musikanta sa...

Aina:
Haha - jag tänker inte bry mig om dem i fortsättningen. De är mycket för att väga och mäta färgerna innan de rör om i koppen - det ska vara exakt si och så mycket målarmedium och färgerna ska vara precis lika rinnande. Jag får nöja mig med att titta på tjejerna och tanterna på Youtube för att få lite idéer. De är inte så noga...
Ingrid som önskar dig en skön kommande vecka.

BP sa...

Ja, ordningen är alltså återställd, eller ska jag säga det ordnade kaoset är åter på plats.
Klart det är killar som håller vetenskapliga anföranden. Det finns ju knappt några kvinnor på det området, tyvärr. Men jag tror nog också att du klara dig utan deras råd.
Tycker att tavlan blev otroligt bra, en av dina bästa - tycker jag då.

Karin sa...

Så spännande med dina fina hällor! Och det där med färgernas egenskaper – det låter ju lika spännande som i akvarellmålandet. Men även där är det ju bäst att utforska på egen hand. Eftersom det alltid BEROR PÅ. Jag kollar på en instruktionsvideo, försöker göra likadant, men så är det ungefär sju olika faktorer som är annorlunda: luftfuktighet, papperskvalitet, papprets fuktighet, färgfabrikat, penslar, ljusförhållanden och inte minst konstnärens (i mitt fall brist på ) tålamod.

En fascinerande värld och vacker blir det när du häller!

Karin sa...

Oj, här kommer ett litet "t" som gick vilse: ... vackert blir det när du häller.

Musikanta sa...

BP:
Jag ska inte kolla på killar som häller längre. Det finns tillräckligt många fantastiska kvinnliga konstnärer på Youtube att titta på. Så roligt att du också uppskattade min tavla som jag tyckte blev helt misslyckad. Kent gillade den också till min förvåning.
Jag vet ju att du ville köpa en tavla. Du kan köpa den här om du vill. Men i så fall måste du mejla mig din adress till ikanta@telia.com/ Portot är 140 Kr. Du kan betala vad du vill för den. Helst inte över 200 kr. Tavlan är något ljusare irl.
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Tack för din uppmuntrande kommentar. Den behövs! Jag tyckte jag gjorde bättre tavlor innan jag visste så mycket. Då var jag bara helt inriktad på hur färgerna skulle passa ihop. Jag får återgå till embryostadiet.
Inte såg jag det saknade t:et innan du på pekade det, haha.
Önskar dig en skön vecka.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Tavlan är inte så stor 40x40.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Och ditt namn förstås :-).
Ingrid

Anonym sa...

Åter igen långt från Blogglandia, men av och till dyker några av invånarna upp i tanken så jag gör ett besök då och då.
Överraskad glad blir jag då jag ser du klivit in på det abstrakta området. jag ta och önskar dig välkommen in i det riket!
Att låta "färger gifta sig eller skilja sig" på fri hand är ju min melodi sedan
några år.Så manga art arter och kunskaper det finns, vetenskapligt eller inte.
En är helt fri att följa eller inte följa andras utan sitt eget.
Roligt att du är i farten och mår bra!
Gott nytt år och mycket nöje med färgerna!
Kram från Tove

byblixtra sa...

Kul att få se din "ateljé". :-)
Jag förstår att det är knepigt att täcka allt för att inte få färg överallt.
Jag har köpt två set för pouring som jag ska prova framöver.
Så kan det vara, att det inte blir som andra beskriver men din tavla blev läcker ändå. Läste att BP hade köpt den. Så roligt! :-)