onsdag 10 augusti 2022

1913 Augustinytt från Bonniers Veckotidning nr 34 1928

 

Den härliga omslagsbilden till detta nummer har Gullan Rudevall- Artelius  som upphovskvinna. Om henne har jag berättat här.  (Bilderna går att klicka större.) 

För mig som är uppvuxen i Norrköping under 40- och 50.talen är det nostalgiskt att se annonsen för Nyborgs tyger. Det var ju på 50-talet som textilfabrikerna i Norrköping lades ner och drabbade många som arbetade där. En av dessa var en god vän till mina föräldrar. Han hade inte så många år kvar till pensionen och något nytt arbete kunde han inte räkna med eftersom det var så många som blivit arbetslösa. 


Så här års skulle alla kvinnor ta till vara frukt och bär som fanns i trädgårdarna eller som de fick till skänks av släkt och vänner. Jag kommer ihåg att min farmor lade in och konserverade plommon som vi alltid fick till efterrätt när vi var där på söndagsmiddag. Med vispgrädde till. 

Vi hade många äppelträd i trädgården och mamma gjorde äppelmos i hushållsassistenten eftersom det var enklast. Inte så gott tyckte jag men det fick vi sedan till efterrätt flera dagar i veckan. Ingen middag utan efterrätt på den tiden. 


Jag tycker det är en underbar bild med den unga mamman (förmodligen, eftersom hon inte har hembiträdesuniform) med sitt långa förkläde över den korta kjolen och med modern frisyr. Vedspis med spiskupa -  AGA-spisen presenterades först 1929. 

En av mina favoritillustratörer, Einar Nerman, (han med tändstickspojken) rapporterar från London med många illustrationer. Även om man inte kan läsa texten är det härligt att se hans fantastiska bilder. Jag har med några länkar till tidigare inlägg om honom i slutet på inlägget. 


Frågespalter med juridiska spörsmål och allmänna frågor finns alltid med i tidningarna. En fråga lyder t.ex. "Kunna far- och morföräldrar genom ansökan till förmyndarkammaren få tvenne barnbarn på resp. 6 och 2 år satta under annan förmyndare, då fadern totalt försummar dem?" Sen kommer det en lång uppräkning av försummelser och faderns nya kvinna som inte har något intresse för dessa barn. Kort svar:"Ja, möjlighet finns därtill". Man får hoppas att det gick vägen.


De flesta böcker är inte värda något i dag heller. 

Under den här rubriken får man svar på de mest disparata frågor. T.ex. om var man får tag på noter till de italienska sångerna ur Tosca eller om det är giftigt att dricka varmvatten direkt från kranen. Nedanstående fråga och svar hör dock inte till vanligheterna.


Som vanligt är det reportage från aktuella händelser, både i Sverige och i utlandet. Det är bara 10 år sedan första världskriget tog slut och minneshögtiden firas i Flandern där den belgisk-fransk-brittiska offensiven gjorde att tyskarna trängdes tillbaka vilket "förberedde deras slutliga nederlag." 

Det är Chamberlain man ser promenera med käpp och hög  hatt. Bilden överst visar mottagandet i Bethune av prinsen av Wales som också ses i bilden överst till höger. En del skyttegravar fanns kvar.

Mr Hoover med fru är på besök i Californien. Han är presidentkandidat och blir president i USA påföljande år. Kung George besöker regattan i Cowes och nära Hannover har man byggt en sluss som räknas till de största i världen. I Chicago äger hästkapplöpningar rum där hästarna bland annat måste simma över vattnet till andra stranden.


 Det är kung George som står på bryggan.

Det här är bara ett litet axplock ur tidningen som innehåller många fina artiklar om konst, kultur och teater. Både Hjalmar Bergman och Frank Heller bidrar med respektive följetong och novell. Bergman med "Lotten Brenners ferier" och Heller med "Doktor Zimmertürs diamantcorner". 

Det blir inga modebilder idag men däremot en kavalkad av hattar under 50 år. Undrar vad dåtidens kvinnor hade tyckt om vårt hattlösa samhälle idag.


På de understa bilderna står det från vänster 1901,1928, 1904. När min salig pappa föddes 1907 hade (de fina) damerna sådana hattar som hon överst.

11 kommentarer:

Monet sa...

På Vadhållarens fråga om blandning av olika djur finns ett väl omtalat svar: den sk Skvadern. Jag är uppvuxen med denna skröna - allt går att läsa om den på Wikipedia vilket rekommenderas. Har också sett den uppstoppad på museum, tror i Sundsvall!

Musikanta sa...

Monet:
Kul att du tittade in på min blogg! Ja, när du säger det har jag ju också hört det. Jag tycker att svaret var roligt - det har jag inte hört förut.
Kram
Ingrid

Bloggblad sa...

Just det - skvader var det... jag letade efter ordet i minnet - som blir alltmer teflonlikt...

Nyborgs minns jag inte från min barndom - jag är ju inte uppvuxen i Nrkpg, men en stor del av min släkt arbetade inom textilen. Moster Lisa på Max Hellmans - förmodligen också på Tuppens eller någon av de andra. Men just Hellmans minns jag att det var mycket prat om. Hon fick ofta (eller köpte billigt) sekunda tygstycken med hem av olika kvalitet. Jag minns stickiga klänningar... hu! Men när mamma hade dött, hittade jag ett jättefint ylletyg i en medelhavsgrön-blå färg som jag sydde en dräkt av. Så snygg blev den, det gick lätt att lägga ut mönstret där det inte var fel i tyget.

Många meter "systertyg" hittade jag också, har använt det till många olika saker, men när jag säger "systertyg" är det inte alla som känner till vad det är. Du vet förstås!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Systertyg var väl det smårutiga blå och vita, eller. Hembiträdesuniformen. Bara att du påminner mig. Jag har ett fantastiskt fint ylletyg någonstans i mina gömmor som jag skulle sy en kjol av. Får leta reda på det om inte malen ätit upp det.
Ja det gott!

Karin sa...

Fantastiskt fin omslagsbild! Jag gillar att motivet är så fräckt skuret: en tredjedel av bollen utanför bild, liksom flickans armbåge. Okonventionellt och snyggt!

Och socker finns i lös vikt hos varje handlare...

Kul läsning!

Musikanta sa...

Karin:
Det var ju därför jag började samla på tidningarna eftersom jag älskade omslagen sen jag hittade några tidningar på Tradera. Sen är det ju smart också att dölja en del av tidningstiteln bakom bollen!
Allt gott önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Karin igen:
Haha. Det där med sockret tänkte jag inte på. Kul att du observerade det.
Ingrid

Ronny sa...

Att Agaspisen kom redan 1929 hade jag inte koll på. Jag hade en i drift i ett av mina boenden. En fantastisk spis för kokseldning. Den kunde i princip vara igång dag och natt året om. Så bränslesnål var den. Som vanligt fina glimtar från förr!

Musikanta sa...

Ronny:
Jag skrev först att det var en AGA-spis men sen tänkte jag att det var bäst att jag kollade :-). Det var tur annars hade jag väl fått väl valda kommentarer.
Tack för uppmuntrande kommentar! Risken med alla de här inläggen är ju att det blir tjatigt. Men själv har jag roligt när jag läser tidningarna.
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Lika roligt varje gång du plockar fram en gammal veckotidning!

Musikanta sa...

Aina:
Tack för uppmuntrande kommentar. Då tar vi en till nästa månad :-)
Ha det gott önskar
Ingrid