måndag 24 april 2023

1942 Aprilnytt från Bonniers Veckotidning nr 17 1928

 

Omslagsbilden är skapad av Gullan Rudevall-Artelius. (Bilderna går att klicka större.)

Det är alltså 96 år sen Gullan Rudevall-Artelius designade det här omslaget med motiv från Venedig. Gullan hör till mina absoluta favoritillustratörer och här har jag skrivit ett inlägg om henne. 

Någon artikel med anknytning till Venedig finns dock inte i detta nummer av BVT. Reseskildringarna lyser också med sin frånvaro. Däremot slår man på stort för en tävling för en jordenruntresa "för att hugfästa minnet av Jules Vernes födelse". 

Första pris är ett presentkort på 350 kr, andra pris ett på 150 kr. och tredje på 75 kr. Priserna får de som först kommer tillbaka från jorden-runt-resan. Deltagarna får själva betala denna resa, Den ska ske helt i Phileas Foggs anda. (Det kanske säger något om till vilka läsare tidningen vänder sig till).


I mitt förra inlägg om BVT la jag in ett exempel på frågespalten som rör diverse ting man kan tänkas fråga om. Det kommer förmodligen att bli ett stående inslag i mina BVT inlägg eftersom jag tycker man kommer den tidens människor nära, när man läser texten. Ofta är det (unga ?) kvinnor som har olika spörsmål som de vill ha svar på. Som t.ex. "Tvist". Fast just här kan det ju röra sig om en man. Uppenbarligen har redaktionen haft roligt när de svarat på denna fråga. 

Texten går att läsa om man klickar upp bilden. 

Ännu en intressant fråga som dock nog inte någon av dagens kvinnor skulle komma på att ställa. För i det här fallet är det med all sannolikhet en kvinna som döljer sig under signaturen M.Ö.


I BVT finns det alltid en helsida på en bemärkt person. Här är det arkitekten Gunnar Asplund som fått äran av en helsida. (Tjusningen för mig att bläddra i de här tidningarna är bland annat att jag får lära mig en hel del nytt om sådant jag bara har lite vag kännedom om tidigare). 

Jag visste ju att Asplund ritat både skogskyrkogården (tillsammans med Sigurd Lewerenz) och stadsbiblioteket i Stockholm men det är även roligt att se andra fantastiska byggnader som han skapat. Roligt också att se hans skisser till Stockholmsutställningen 1930 som han var huvudarrangör för.  


Arkitekt Gunnar Asplund.

Det är alltid brudar med i tidningarna. Denna gång är det ett alldeles exceptionellt bröllop som är på tapeten. Reportaget upptar två hela sidor. Det är nämligen fröken Ann Mari Tengbom, dotter till generaldirektör Ivar Tengbom och som har gift sig med Otto von Bismarck, sonson till järnkanslern med samma namn. Tengbom var också arkitekt mest känd för att ha ritat konserthuset i Stockholm. 


Ett av de få dåtida foton där jag sett bruden le mot kameran. 

Det är inte ofta ett societetsbröllop väcker så stort intressen och "är givetvis säsongens största händelse", skriver reportern. Här nedan ser man ett foto av furstinnan von Bismarck tillsammans med sina tre tärnor. 

Man kan ju undra vad som hände sen när Hitler kom till makten Men maken hade just tillträtt en en ny post som legationsråd i London, så man får väl anta att de stannade kvar där under kriget.


Inte nog med att BVT har två sidor med själva bröllopet, man har också tecknade bilder på vilka hattar som bars på detta.





Nu har Atlanten äntligen besegrats, utropar BVT. Det är två tyskar och en irländare som har korsat Atlanten med ett flygplan. Färden tog 36 timmar, startade från Baldonnet på Irland och landade på Greenly Island på New Foundland. Flygarna kunde tyvärr ej ta sig fram till New York eftersom bensinförrådet hade tagit slut. "Men genom sin oförvägna färd ha de dock visat att luftfärd i västlig riktning över Atlanten är möjlig."




 Vackra tecknade modebilder är alltid med i tidningen... 


...liksom bilannonser.

Reklamen för bananer måste ha kostat mycket pengar och får ofta den åtråvärda sista sidan på tidningens omslag. Här är det banankompaniet som gör reklam. 

4 kommentarer:

Matilda sa...

Riktigt spännande! De här frågespalterna väcker nästan fler frågor än svar... Jag är inte helt säker på att jag förstår vad lösvador skulle vara användbara för (förutom att värma vaderna?)

Musikanta sa...

Matilda:
Jag tror att det är någon som tycker att hennes ben är för smala och vill ha lite former på dem. Annars fanns det väl yllestrumpor för dem som frös. :-)
Ha det gott önskar Ingrid.

Lena i Wales sa...

Härligt med dessa gamla tidningar.
Gunnar Asplund har satt sina spår i Göteborg också.
Bröllopsbilder från societeten, en klassiker. Bröllopsbilder förekommer också numera, men numera är det såpakändisar, fotbollsspelare m m som säljer sina bröllop till pressen.
Tänk vad mycket som hänt med flyget sedan 1928.
Trevlig Valborg!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Tack för din rara kommentar - den värmer. Visst är det fantastiskt hur mycket jag fått vara med om bara sedan jag var ung Jag har ju t.ex. vuxit upp utan TV. För att inte tala om hur mycket som har hänt bara på 20-30 år. Det är ofattbart!
När jag åkte till England i tonåren var det inte heller en tanke på att flyga. Båt var det som gällde.
Önskar dig en skön fortsättning på valborgshelgen.
Ingrid