Omslagsbilden skapad av Frans Timén. (Bilderna går att klicka större).
Idag är det exakt 100 år sedan den första av tidningarna gavs ut. Eftersom det inte lär bli något mer hundraårsjubileum för vare sig tidningarna eller mig tar jag med både nr 8 och nr 9.
Omslagsbilden skapad av Georg Klinghammer, som väldigt ofta anlitas som omslagsillustratör av BVT.
Som vanligt är det bara en liten, liten del av allt innehåll som ryms inom de 60-tal sidor som tidningarna består av, som jag kan ta med. Texten till de fina reportagen och artiklarna är alldeles för kompakt för att få med i bloggen. Det är synd eftersom det finns mycket intressant att läsa i tidningarna. I nr 8 skriver Sven Hedin t.ex. om en resa till Tibet och Rutger Essen om Panamakanalens öden.
Fortfarande går Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf som följetong i båda tidningarna. Långa reportage om konst och musik finns också alltid med. Även några sidor med menyer och recept som Jenny Åkerström-Söderström är redaktör för. Här är ett litet tips för middag och lunch i nästa vecka.
I varje nummer finns en helsida med någon känd person. I nummer 9 är det ett foto är av
Hjalmar Bergman "vars komedi Swedenhielms i dagarna haft premiär på Dramatiska Teatern".
En rolig krönika om
Operabaren finns med och som förhoppningsvis går att läsa. (Med förstoringsglas kanske.) Har man varit på Operabaren någon gång - som jag varit i mitt tidigare liv för sisådär 50 år sen - är det hög igenkänningsgrad. Jag antar att det inte är särskilt mycket som ändrats sedan dess, bara kundkretsen..
Ett svep från utlandet från England och Amerika i bilder finns med i nr 9. Översta bilden i mitten visar underhusets ende blinde ledamot, kapten Ian Fraser, som överallt följs åt av sin hustru utom i kammaren.
Bilden i mitten visar president Coolidge som presiderar i fulltaligt kabinett i första raden längst fram. Längst ner vid bordet i samma rad ses
Herbert C. Hoover. Det skulle gå fyra år till innan han blev USA:s president. John D. Rockefeller syns på promenad på Fifth Aveny längst ner till höger.
Svenska Teatern firade 50-års jubileum det här året med
Gösta Ekman senior och Pauline Brunius i huvudrollerna. Mer om teatern kan man läsa
här.
Det finns alltid några sidor med porträtt i tidningarna. Bröllopsporträtt och porträtt av förlovade och som här barnporträtt. Kul att se att att alla utom en har någon sorts mössa eller hatt på sig. Namnen på pojkarna är desamma som i min generation - Stig, Sten, Torsten, Göran och Arne. Namnen får väl vänta en generation till för att bli moderna.
Som introduktion till modebilderna, som jag alltid brukar ha med, lägger jag in bilden på "Modedårskaper för femhundra år sedan". Alla kreationerna är från medeltiden utom den längst ner. "En hatt från Cora Marson, som en ung dam vid ratten anser vara idealet år 1925".
Avslutningsvis är det bilar som gäller. Här nedan en intervju med Ernst Eklund , teaterchef, skådespelare och regissör vid ratten. De övriga omslagssidorna upptas ofta av bilannonser som de nedan. Fortfarande lyser svenska bilar med sin frånvaro.
Flera februariinlägg kan man läsa här:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar