söndag 30 november 2008

Julförberedelser då och nu

Lisa har fått komma ut på trappan

Varför är det bara kvinnor som julpyntar? Jag kastade ut frågan till några damer på tepartyt som jag var på häromdagen. En av dem blev förnärmad och svarade att hennes man minsann både griljerade skinkan och lade in sill. Och inhandlade glögg. Jag svarade att det inte räknades till julpynt.

Att julpynta är bl.a. att sätta fram tomtar på bordet och i fönstren, byta sina vanliga gardiner till juldito, köpa julrosor eller amaryllis, hänga upp adventsstjärnor, sätta fram adventsstaken, lägga juldukar på borden och klä julgranen samt att städa hela huset...En av mina adventsstjärnor är upphängd i mitt rum

När jag kom hem frågade jag också MM varför han var så totalt ointresserad av att julpynta. Ingen av männen i mitt tidigare liv, far, bröder, ex, har heller haft något som helst intresse av detta. MM svarade att det inte fyllde någon funktion utan bara var i vägen. Jag tyckte att det var en plausibel förklaring. Det stämmer ju faktiskt.

Julförberedelserna i mitt barndomshem bestod av att min mamma pliktskyldigast satte upp några bonader med tomtar kring ett grötfat som någon av hennes gammelmostrar hade sytt. Lite lummer här och var över dörrarna, men ingen adventsstjärna. Det var för enkelt för hennes smak.

Bytte gardiner gjorde hon heller aldrig, jag visste inte att man borde göra det förrän jag blev vuxen. Var väl för besvärligt att ta ner de tunga gardinuppsättningarna hemma, antar jag. Däremot tog hon fram en del juldukar och la på borden – också de arvegods. Min pappa deltog som sagt inte i julförberedelserna mer än absolut nödvändigt.

Mamma var mer intresserad av den lekamliga spisen. Gjorde korv och leverpastej och köttbullar, kokte sylta och skinka och bruna bönor, stekte strömming, som hon la in i ättikslag, tillagade ett antal Janssons frestelser samt gjorde punsch.

Min pappa var ofta irriterad på julfirandet, som gjorde att han inte fick vara på sin älskade mottagning utan var tvungen att vara hemma med familjen och vara social. På sin höjd kunde han förmås att åka och köpa gran. Han avskydde att köpa julklappar. När jag blev äldre fick jag köpa julklappar från honom till min mamma. Jag visste ju vad hon önskade sig.

Nu har jag hängt upp mina två adventsstjärnor och satt min mammas vackra elljusstake i smide (en eftergift för den enkla smaken på gamla dar) i mitt fönster. Min tomtelisa är redan ute på trappan och står och lyser med sin lykta som ni ser ovan...


Min mammas elljusstake i smide lyser upp i fönstret


Det är mina julpyntsförberedelser. Förberedelserna för julmaten är minimal när den dagen kommer. MM är laktovegetarian så det blir möjligen en potatisgratäng, stuvad grönkål och lite rödbetssallad på julbordet. Om vi överhuvudtaget hinner äta mellan mina fem förrättningar och gudstjänster under julaftonen och juldagen. Tre julböner, en midnattsmässa och en julotta med kör.

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Fast då är nog vi lite originella... Per satte upp alla adventsljusstakar i går (kanske att han bara tar hand om de tekniska prylarna?) och sen brukar det vara ett evigt tjat om en ful brun bonad som hans pappa broderat... som jag gömmer undan varje år.
Och sonen - hör och häpna!- är den som är mest för julpynt. Hemma hos sig har han absolut inget, men här ska det upp!!! Alla hans gamla hemska dagisalster ska paradera vid - förr var det på - teven. Han får både sätta dit och ta bort själv.

I övrigt är mina herrar helt i avsaknad av husliga intressen, bara till jul.

Bloggblad sa...

Nu har jag (via Hakke snakkar)hittat nåt kul åt dig som är ute och spelar i alla möjliga kyrkor:
www.kyrkokartan.se Där kan du lägga in bilder och recensera kyrkor och komplettera den trevliga idén med en kyrkokarta. Jag har plockat ur mina gömmor och lagt in 4 bilder.

Anita sa...

Hej Musikanta! God Jul till dej och de dina från Portland! ..lite tidigt kanske men i alla fall. Jag är väldigt glad att se att Lisa är på plats! Hoppas ni alla får en lugn och stressfri Jul!

Grekland nu sa...

Haha, hade aldrig tänkt på det, men visst är det så att det är kvinnor som julpyntar även i min familj och närmaste krets! "Mina" män verkar mest tycka det är i vägen med gran och sånt...fast jag undrar om de inte skulle sakna det ändå om jag inte pyntade?? Förresten så har du fått en utmärkelse från mej på min sida...God och glad advent!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Du kan väl vara lite storsint mot din käre make som hjälper dig med din dator när det kärvar och inte gömma undan hans pappas bonad utan sätta upp den på någon iögonfallande plats utan kommentarer...

Ungarnas jultomtar och luciatåg gjorda av äggkartonger har jag slängt som väl är!

Tack för tipset. Ska genast gå in på kyrkadressen och se vad det är för något.

Musikanta sa...

Anita:
Allt väl i Portland förstår jag. Någon julstress i vanlig bemärkelse blir det inte för mig - men julafton och juldagen blir hektiska p.g.a. alla kyrkliga begivenheter. Men det är ju samtidigt så himla roligt att spela så det gör ingenting.

Framför allt julbönerna på äldreboendena - att komma och sjunga julsånger för de gamla är alltid tacksamt!

Musikanta sa...

Grekland nu:
Hej Ingabritt! Jag är mycket glad och stolt över din Award och jag ska försöka att leva upp till den även i fortsättningen.

Jag är tyvärr inte så säker på att MM skulle bry sig ett dugg om jag inte julpyntade alls...

Han har numera helt accepterat att jag har krukväxter i fönstren men det var hårda diskussioner om detta i början av vårt äktenskap.

Han är visserligen allergisk för de flesta snittblommor men krukväxter spelar ingen roll som väl är...

Eleonora sa...

Jag tror att även män pyntar (fast i mindre utsträckning) men då kallar dom det för att DESIGNA!

Musikanta sa...

Eleonora:
Haha! Verkligen bra observerat! Jag tror att männen egentligenn bara är lata - de gillar säkert att det är julfint men de är vana vid att någon annan (läs vi flickor) gör sånt som pyntar och städar och lagar mat...
Kram

Marianne sa...

Hahahaha, ja det stämmer nog det där med att de inte deltar i pyntet om de slipper, men se om man själv då ständigt är upptagen med annat och glömmer bort det hela - vips börjas det frågas om vi inte ska pynta i år? Köpa lite julrosor? I år har jag helt delegerat frågan till Klas, och det vet han om. Han är ju ledig nu i 9 dagar över Offerhelgen medan jag måste jobba på som tusan. Skulle tro att det kommer fram lite pynt i dag, det är ju trots allt andra advent.

Jag har en jättefin julduk som min mamma sydde, det är tomtar i applikationsteknik. Den kommer fram varje år. Funderar på att fylla adventsstaken med sand i år (jag vet, jag skäms men jag har inte hunnit) i stället för mossa. Mossa har vi ingen, däremot finns det rätt gott om sand.

Så roligt att Lisa står på plats och lyser upp tillvaron!
Kram!