tisdag 13 mars 2012

Barnvisning på Nationalmuseum


Den skapande verkstaden för barn på Nationalmuseum. Bilderna går att klicka större.

På söndagen efter det att vi firat Mirrmakens födelsedag åkte MM hem efter frukosten eftersom han skulle vara kyrkvärd i Mogata kyrka på en familjegudstjänst på eftermiddagen.  Mirrmaken ville gå på båtmässan och Mirren på Nationalmuseum, där de har visningar för barn varje söndag med efterföljande skapande verksamhet.

Följden blev att Mirrmaken tog med sig Caspar och Clarissa på båtmässan och Mirren, jag och Casimir åkte iväg med tunnelbanan till Nationalmuseum.  Dimman låg fortfarande kvar över Söders höjder, när vi kom fram till Blasieholmskajen och erbjöd en något ovanlig Stockholmsbild.

Söders höjder insvepta i dimma
Mirren och barnen är vana vid att äta lunch vid halv tolv, så det blev marsch direkt in i restaurangen för oss. Så tidigt var det bara några stycken gäster, så det gick fort att få mat. Casimir fick köttbullar och potatismos med lingonsylt, som han uppskattade till fullo. Mirren åt av den rikliga salladsbuffén och jag, som inte hade någon vidare aptit, åt en väldigt god soppa. Influensan var väl på gång redan då, antar jag.
Ingen kö i Atriumrestaurangen halv tolv på söndagsförmiddagen

Riklig salldsbuffé för vegetarianer
Casimir åt upp hela sin portion med köttbullar, potatsmos och lingon efter att ha ätit en apelsin
När vi hade ätit sällade vi oss till den lilla skara som samlats för barnguidningen. Det var bara tre barnfamiljer samt två japanska studenter för ovanlighetens skull som hade kommit. Söndagens tema var vatten och den första tavlan som guiden berättade om var en renässansmålning av en fransman. Grekernas återtåg från Troja.


Tavlan blev en favorit hos Casimir, som kom ihåg den i detalj när vi kommit hem. Stormigt och upprört hav och Poseidon som rider på vågorna efter sina hästar i en snäcka, svingande treudden i handen. Troja som brinner i bakgrunden.
Nästa tavla var av det stillsamma slaget – en målning av naturmålaren Gustav Fjaestad, som specialiserat sig på just vatten och dessutom snö och is. Tavlan ingick i utställningen ”Fyra årstider”, som Mirren och jag besökt några veckor tidigaren.


Gustav Fjaestad - Vid floden om vintern

Gustav Fjaestad - Vårregn 
Efter att guiden berättat om några stycken tavlor till gick vi i samlad tropp till barnavdelningen för skapande verksamhet. Där inledde vår guide med att berätta om akvarellmålning – hur man blötte papperet med vatten först och sen målade vått i vått. Även mammor med vidhängande mor- eller farmor, som var där fick också en generös tilldelning av färger och papper. Helt gratis – både guidningen och målandet efteråt.


Vår trevliga och kunniga guide berättar om hur man målar akvarell.


Casimir lyssnar noga.



Mirren och Casimir i full färd med att måla.

Jag fick lära mig att det fanns vattenfärgskritor – mycket intressant. Man ritar med kritor på papper och sedan penslar man över med vatten så att kritorna framträder mot en akvarellbakgrund. Mycket tjusigt!  

Innan influensan slog till samma kväll... Backarna i bakgrunden till för att torka teckningar på. Det fanns också mängder av saker att måla av. Jag fastnade för en insekt och Mirren för en hummer.

2 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Fjaestad är ju bara för bra. Alla Rackenkonstnärerna är det, förresten. Jag har svårt att välja ut en favorit bland dem. (Tur att ingen tvingar mig!)

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Han var representerad med många tavlor på utställningen "Fyra årstider". Kul, eftersom jag inte hade någon aning om att han fanns till tidigare. Ingen konstnär som man tog upp konstvetenskapen när jag läste om svenska konstnärer! Men nu har jag läst om honom - han var ju en duktig idrottsman dessutom! Jag gillar honom skarpt också - lite Monet över honom ibland...