tisdag 16 juli 2013

817 - Prästgårdsparken i Östra Ny.

Ett annat årligen återkommande evenemang är friluftsgudstjänsten i Prästgårdsparken i Östra Ny där jag brukar spela. Något år har vi varit tvungna att vara i kyrkan på grund av regn, men i söndags gick det bra att vara utomhus trots att det såg lite mörkt ut. Min vän prästen Tore höll i gudstjänsten och MM bar som vanligt synten upp till det lilla berget där parken är belägen.


Mm och jag som vanligt på plats en halvtimme före gudstjänsten. När ingen hade kommit en kvart före elva undrade MM om jag hade antecknat rätt tid...Men vi behövde inte oroat oss - tio minuter före gudstjänsten dök de församlingsbor som var med inklusive Tore upp. (Bilderna går att klicka större.)


Tore och jag samarbetar bra efter alla år.

Det är egentligen ingen park utan en glänta i skogen. I ett stenparti, som man prytt med vackra blommor, står inristat följande bibelord: Söken först Guds rike och hans rättfärdighet faller Eder allt detta till. Texten som står i psalm nr 686 är lite modernare: Söken först Guds rike och hans rättfärdighet/så skall det andra tillfalla er. Vi avslutade gudstjänsten med att sjunga just den psalmen efter att jag spelat Änglamark.


Någon har huggit in ett bibelord i stenen.

I parken finns några sällsynta träd, som planterades där på 1800-talet av den som var präst i Östra Ny på den tiden. Han anlade också "parken" och lät göra bänkar att sitta på. Förr i tiden drev ju prästerna också lantbruk, och det var väl tanken att tjänstefolket på gården under sommaren skulle kunna övervara gudstjänsten i Guds fria natur och slippa sitta inne i kyrkan.


Alla församlingsbor som var där kom inte med på bilden. Här är några av dem i alla fall.

8 kommentarer:

Bloggblad sa...

Fanns ju förr en fin prästgårdspark med många ovanliga träd och fina gläntor vid Skönberga kyrka. Nu är det mest sly och vissna grenar härs och tvärs - och länge sedan det var friluftsgudstjänster där.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är ju synd. Det är en viss feeling med friluftsgudstjänster - trevligt med kaffekorg efteråt...

Maggan sa...

Hej Ingrid! Vi hade också en friluftsgudstjänst i söndags då jag var kyrkvärd. Det var lite mörkt på himlen men det klarade sig fint. Vi var nere vid klosterruinen vid Bodarnesjön. Fin stund.
Kram, Maggan

Musikanta sa...

Maggan:
Visst är det trevligt med gudstjänster ute i det fria bara det inte regnar :-). Roligt också om man deltar aktivt som du och jag.
Kram tillbaka

Ailas sa...

Tack för detta! Nu känns det som om även jag var med er där, ute i det fria. Vilken underbar sommar vi har, låt oss njuta av varenda stund!

Kram

Musikanta sa...

Aila:
Tack själv för att du ville vara med! Visst är sommaren härlig men jag mår inte bra i värmen tyvärr. Mår bäst vid 15-20 grader. Över 25 är pest och pina...
Kram

Karin sa...

Härligt med friluftsgudstjänster. Det tyckte till och med mina ateistiska föräldrar, så jag har fina barndomsminnen av gudstjänster vid nedlagda fäbodar i dalarna. Fint att du och andra håller traditionen vid liv!

Musikanta sa...

Karin:
Man behöver inte vara särskilt religiös för att njuta av en gudstjänst ute i naturen. Det är kanske extra svårt att inte bli något lite religiös med tanke på hur vackert det är på sommaren :-)...