torsdag 2 juni 2016

1281 Pingsnytt 1928 från Bonniers Veckotidning


Omslagsbild av den fina illustratören Gullan Rudevall Artelius som jag har skrivit ett inlägg om här. (Bilderna går att klicka större.)

Det är nu lite drygt 88 år sen Bonniers Veckotidning nr 22 1928 utkom. I det här numret kan man bland annat läsa om den spanske konstnären Goya i en artikel av Carl G. Laurin, konsthistoriker och pedagog och om Sagoöarna i Stilla Havet - Hawaiöarna, som firade 150-årsjubileum till minne av den förste vite man, James Cook, som satte foten på öarna. Frank Heller har bidragit med en novell - Lite bo jag sätta vill - och Selma Lagerlöv med följetongen Anna Svärd.

Anna Wahlenberg var för mig ett känt namn redan när jag var liten eftersom hon skrev många sagor. En saga som jag speciellt kommer ihåg var den underbara sagan om Skatan som fick salt på stjärten. Den handlar om Olle som hett önskade sig en kniv, en kälke, häst och vagn och till slut ett slott med guldkistor. Och hur skatan, som påstod sig vara en förtrollade prinsessa slutligen lurade honom att skaffa sig allt detta. Här kan man läsa sagan i sin helhet. Hon skrev också romaner och noveller.


En del av Veckans Kalender. Förhoppningsvis går det att läsa om man klickar upp bilden.

Ett helt uppslag ägnades i varje nummer ägnades åt Veckans Kalender där det berättades om olika evenemang och om olika framstående personer eller helt enkelt skvaller.


Här är det ett reportage från en hundutställning i Malmö.

En hel sida ägnas åt Raka Linjen. Det är en hälsoartikel om vikten av att vara rak i ryggen och inte skjuta fram axlarna. Olika gymnastiska övningar tas upp och även det rätta sättet att andas. Som illustration till artikeln har man inte som vanligt någon gymnast utan här är det den berömda skådespelerskan Inga Tidblad som får illustrera. Inte så vanligt att man ser henne i denna pose.Jag kanske inte ska pröva om jag kan stå med ena benet på min flygel och plocka upp något från golvet. Men så är jag ju ingen ung dam heller...En av de stora påkostade bilannonserna i färg i tidningen. Det fanns ju inga svensktillverkade bilar på den tiden utan annonserna gjorde undantagslöst reklam för de amerikanska bilmmärkena, av vilka många försvann under årens lopp. Lincolnbilen framställdes första gången 1920 - uppkallad efter Abraham Lincoln - och märket finns fortfarande kvar. Intressant att president Kennedy sköts till döds i en Lincoln Continental. 

2 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Omslaget överst i ditt inlägg är otroligt snyggt!

Ditte sa...

Jag tycker det är lika roligt varje gång du tar fram en av dessa förnämliga gamla tidningar och berättar om dem och vad som finns skrivet i dem. Vilken skillnad mot dagens veckotidningar! Till det bätter...
Sagan om Skatan som fick salt på stjärten känner jag väl igen, men hade glömt bort författarens namn.

Önskar dig en trevlig helg.
Kram!