fredag 3 mars 2017

1397 Veckans Rubrik mars 2017 - Mat

Veckans Rubrik den här månaden ska handla om MAT med underrubriken "allätare - vegetarian - vegan". Det är Jordgubbar och Bubbel (tidigare Matfreaket) som håller i taktpinnen för rubrikerna i mars. Övriga som rubrikbloggar finns listade till höger i bloggen.

Att folk är intresserade av mat behöver man inte tvivla på när man ser alla bilder på mattallrikar som läggs ut på bloggar och Facebook. Jag tror också att intresset för mat stiger med åren. Det borde naturligtvis vara tvärtom eftersom man rör sig betydligt mindre när man är äldre än när man var yngre.

Jag blir alltid lika förvånad över att det enda recept (förutom mormors våfflor) som jag lagt in på min blogg sen jag började blogga, ständigt kommer upp bland favoritinläggen på min blogg. En enkel morotssallad som jag la in på bloggen redan 2011. Här kan man läsa om den. Själv är jag inte så intresserad av att titta på matbilder eftersom jag inte gillar att laga mat.


Fransk morotssallad.

Men det gör Kent, maken. Han är vegetarian och lagar all sin mat själv och för det mesta äter jag också det han lagat. Begreppet vegetarian myntades i Ramsgate i England 1847 läser jag på Wikipedia. Mer om de olika typer av vegetarianer som finns och vad vegetarianism står för kan man läsa här. 

Kent är lakto-uvo-vegetarian vilket förenklar mathållningen ganska mycket. Han äter alltså varken kött, fisk eller skaldjur men animaliska produkter som mjölk, ost och ägg. Om man tror att vegetarisk kost är kalorisnål tar man fel. Visst äter vi färska grönsaker och sallader till måltiden. Men den består ofta av olika grönsaksgratänger, grönsaksgrytor eller pajer, som inte är särskilt kalorisnåla. Och goda såser, gärna med smör och grädde, potatis och ris är ingen smalmat. Efterrätter, glass eller fikabröd, som heller inte är förbjudet, bidrar till kaloriintaget även om vi inte äter det varje dag.

Vår veckomeny är enkel men ganska tidskrävande. Det är mycket hackande och malande om man t.ex. ska göra grönsaksbiffar. Så mycket enklare då att slänga i några korvar eller biffar i stekpannan. Julbordet är dock inte lika komplicerat eftersom den mesta julmaten utgår. På julafton brukar Kent laga en god pizza - Margarita förstås .


Kents pizza Margarita.

Människor är ibland sorgligt okunniga om hur en vegetarian tänker och känner. Det är t.ex. helt omöjligt för Kent att äta en ostsmörgås som lagts ihop med en skinkdito. Eller "pilla bara bort räkorna" på smörgåstårtan som man föreslår ibland. Jag brukar jämföra det med motståndet för allätare att äta upp en tallrik soppa som det legat en spyfluga i eller att äta resterna på ett uppläggsfat som man tagit bort en död råtta från.

Kent har också en egen kastrull och stekpanna som man aldrig får steka eller koka kött eller fisk i. Grönsakssoppa kan man ju tänka sig att det är bra mat för en vegetarian, men då måste den vara gjord på grönsaksbuljong. Vi har givetvis aldrig någon annan buljong hemma så det blir inga problem för oss. Men det är synd att man inte alltid använder grönsaksbuljong som jag tycker är precis lika god som köttbuljong. Det är många gånger som Kent fått nöja sig med en ostsmörgås när det har serverats soppa på olika tillställningar.

Vi handlar heller aldrig ost manuellt. De som expedierar tvättar aldrig händerna (eller plasthandskarna) innan de tar i osten efter att ha tagit i en skinkbit eller en korv. Det är också viktigt att godis eller efterrätter inte innehåller gelatin som man ju framställer av slaktavkok. Inga dallrande efterrätter om de är gjorda på gelatin. Det finns ju som väl är andra alternativ till detta ämne om man nu vill göra en brulépudding t.ex. Titta gärna på den här länken för inspiration.

Här är en annan intressant länk som jag hittade på Facebook som man kan läsa och fundera över.

28 kommentarer:

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Nu fick jag mig lite matnyttigt till livs :-)
Morötter är min dagliga favorit; jag finriver den då blir den saftig och god. Tillsätter gärna persilja. Grovriven eller i skivors blandar jag den i köttfärs och gärna till laxfiléer som jag tillagar i ungen. Så knaprar jag en hel rå morot på kvällen, till nyheterna passar den väl.
Har varit kollega med en vegetarian som tyckte det var mycket jobbigt att andra visste så lite om det, men hur ska en kunna veta när det är så många varianter tänker jag?
Nå, så går det att lösa!
Anar att du njuter din mans matkonst?
Trevlig helg Ingrid!
Kram

em sa...

Vi får kanske bilda en förening för matointresserade! Naturligtvis måste man äta, men jag undrar vari tjusningen med matprat och bilder ligger.
Ja, det kan vara problem att äta ute när folk som borde veta bättre (sjukhus till exempel) envist påstår att kyckling, fisk och räkor är vegetariska!
Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Jag blir gärna medlem i den föreningen! Nu skriver jag ju nästan aldrig om mat men den här veckan var det ju det som var Veckans Rubrik.
Jag tyckte det var bra att passa på att informera lite om vegetarisk kost eftersom både Kent, Mirren och barnbarnet Casimir är lakto-uvo-vegetarianer och det ofta blir problem just när de ska äta borta eller ute. En del tror att vegetarisk kost är lika med råa morötter och salladsblad och att det är sånt som man äter när man ska gå ner i vikt. Många är otroligt okunniga om vad som en vegetarian INTE äter.
Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Vi som har varit i cateringbranschen i många år känner väl till problematiken för vegetarianer.
Det hände rätt många gånger att folk anmälde att de var vegetarianer och vi lagade förstås vegetarisk mat åt dem. Men döm om vår förvåning när den inte var rörd utan alla hade ätit fisk eller kyckling från buffébordet istället. När vi frågade vart vegetarianerna hade tagit vägen, såg de förvånade ut, sade att här är vi och svarade att de åt allt utom rött kött.
Så många känner inte till vad vegetarisk mat är fastän de kallar sig vegetarianer. Förvillande minst sagt.
Personligen äter jag gärna vegetariskt eller veganskt men är som mitt blogginlägg säger, allätare.
trevlig helg!
Karin

Musikanta sa...

Tove:
Som jag nyss skrev till Margaretha ovan så är det konstigt att så många - även de som har matlagning som yrke som t.ex. i skolor, vet så lite vad vegetarisk kost innebär. Lilla Akademien, som Casimir går på, har ALLTID en vegetarisk rätt samtidigt med annan "vanlig". Så där kan alla eleverna äta vegetariskt om de har lust. Sen har naturligtvis skolan också specialkost för allergiker etc. I vanliga skolor får man beställa vegetarisk kost om man är vegetarian.

Det finns bara två varianter av riktiga vegetarianer. Ingen av dem äter kött, fisk eller skaldjur. En variant äter inte heller ost, mjölk, eller ägg som gör matlagningen bra mycket krångligare.
Jag är mycket tacksam för att jag för det mesta slipper att laga mat utom när jag har gäster som gillar "vanlig" mat.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Pettas:
Konstigt att det finns de som kallar sig vegetarianer som inte själva vet vad det innebär. Jag mår alldeles utmärkt av vegetarisk mat.Enda nackdelen är att den ofta består av mycket kolhydrater och att man inte håller sig mätt så länge.
Ska kika in på din blogg. Önskar dig en skön helg.
Kram

Anna/notonmusic sa...

Och jag som trodde att alla gillade att titta på mat! Vilken lyx att ha en vegetarisk kock hemma i köket. Vegetarisk mat kan vara fantastiskt god när kunniga och intresserade personer tillagar den. Lika fantasilös kan den vara när det ställs fram alternativ som varken är genomtänkta eller särskilt roliga har jag förstått av en nära vän som är vegetarian. Har Kent alltid varit vegetarian? Min kompis blev det redan i unga vuxenår, bonddotter som hon är,

Vonne sa...

Nu förstår jag att jag faktiskt inte vet knappt ett skvatt vad att vara vegetarian innebär, så jag tackar och bugar för ditt informativa inlägg.
Måste tillstå att jag tycker det låter ganska så besvärligt framförallt att inte alla förstår innebörden. Och visst är det komiskt att inte ens alla vegetarianer vet. Jag tror begreppet vegetarian används väldigt slarvigt, det verkar så.

Nu får jag fundera på vad mitt eget inlägg ska innehålla avseende veckans rubrik. Blir nog inte publicerat förrän i morgon.
Trevlig Helg! Kram

Musikanta sa...

Anna:
Kent har varit vegetarian så länge jag känt honom., d.v.s. i över 40 år. Vegetarisk mat är som vanlig mat god när den är väl tillagad. Vanlig mat kan vara nog så fantasilös, haha. Spagetti och köttfärssås eller falukorv med potatismos. Men människor som inte är vegetarianer tycker det är jobbigt och även restauranger är ibland dåliga på att laga god vegetarisk kost. Det sämsta är när man bara sätter fram en grönsallad och tror att någon blir mätt på det. En ostbricka med goda ostar och tillbehör är alltid välkommen t.ex.
Kram

Musikanta sa...

Vonne:
Många vidhåller att de är vegetarianer fast de inte är det. I synnerhet de som inte äter kött men fisk och skaldjur. Det är därför det är svårt att få folk att förstå att inte en riktig vegetarian äter en smörgåstårta med räkor och lax t.ex. Det räcker alltså inte med att pilla bort räkorna och laxen som jag skrev i inlägget.
Kram tillbaka och trevlig helg själv!

em sa...

Slog mig just nu att många har samma problem med ordet nykterist (som med vegetarian), det finns ett antal definitioner - när man bara dricker vin, när man bara dricker ibland eller bara är restriktiv i största allmänhet.

Och så undrar jag varför så många är så snabba med att förklara att de minsann äter mycket grönsaker, när de hör att någon är vegetarian. Jag lägger ju inga värderingar i valet att inte äta några djur, men när jag talar om det är det ju av praktiska skäl, för att inte bli bjuden på kött.
Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Tack för din kommentar! För mig är en nykterist en person som helt avstår från alla drycker som innehåller alkohol. Möjligen kan jag tänka mig att denna dricker ett glas lättöl eller ett glas päroncider (som man köper i affären).

Jag lägger heller inte någon som helst värdering i att vara vegetarian eftersom jag själv är allätare och inte tycker det är särskilt konstigt. Att jag aldrig äter rött kött beror nog mest på att jag inte tycker det är särskilt gott och att jag har svårt att tugga det. Och att det är dyrt!

Men det är frustrerande ibland att Kent inte kan äta något av maten om han är borta trots att de vet att han är vegetarian. Som t.ex. att bjuda på soppa gjord av köttbuljong.
Ingrid

Paula i pörtet sa...

Hej, vilken duktig make du har, men det kanske beror på att han känt sig så illa tvungen med tanke på begränsningarna i hans matintag. Hur som så beundrar jag beslutet att hålla sig strikt till något man själv tror på! Jag kan aldrig bli vegetarian, tycker för mycket om all mat för att kunna utesluta något, annat än av hälsoskäl förstås. Jag köper ibland de färdiga grönsaksbiffarna i frysen, Hälsans kök, o tycker de är okej. Tack för ett annorlunda inlägg i veckans rubrik

olgakatt sa...

Vi är båda allätare men rysligt kräsna. Rediga vegetarianer som Kent och Margaretha som vet vad de talar om gillar jag! Veganer har jag svårt för, särskilt fanatiska såna som tror att det går att föda upp spädbarn på vegankost med risk för svåra brister och hjärnskador för livet.
Beforskning av nyttan för hälsan med att vara vegetarian försvåras ofta av att vissa av studiedeltagarna efter ett tag visar sig äta både fisk och kyckling. Jag har läst sådana studier där forskarlaget besviket får dra slutsatsen att det inte går att dra några slutsatser;)

Vad beträffar matbilder så har jag blivit tvungen att ta bort instagramvänner som envisades med att lägga upp bilder på alla sina mål inklusive fika - varje dag. Sånt pallar jag inte.
Men din morotssallad ser fräsch ut!

Musikanta sa...

Paula:
Tack för uppmuntrande kommentar! Nej, Kent är uppriktigt road av matlagning och lagar allt efter sitt eget huvud utan recept. Han har också ett enormt tålamod när det gäller att stå och göra egna grönsaksbiffar t.ex. som tar timmar! Det är nog heller inget beslut som han har tagit (kanske en gång i tiden, vad vet jag) men han tycker bara att det är otäckt att äta något som lever och andas även om det bara är räkor.

Hälsans kök har många bra produkter som vi ofta äter - åtminstone när vi har bråttom. Deras sojafärs är t.ex. alldeles utmärkt att ha i lasagne eller till kålpudding etc.
Kram

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag skulle nog ha svårt för att inte få äta fisk, som jag tycker så mycket om. Jag är lite ledsen när vi är ute och reser att vi aldrig kan besöka en fiskrestaurang. De har aldrig några vegetariska rätter. IKEA har alltid en bra vegetarisk rätt och deras spätta är väldigt god tycker jag. Så vi passar på att äta där när vi gör en utflykt dit.

För Mirren i Stockholm är det inga problem - indiska och thailändska restauranger, som finns överallt, har mycket goda vegetariska rätter.

Det är svårt att ta bort bloggvänner som ofta kommenterar hos mig men som envisas med att ofta lägga upp ut sina tallrikar med mat, som jag tycker det är så tråkigt att titta på. Dessutom förväntar de sig kommentarer om tallrikarna. Men ibland har man lust att ta bort dem. Instagram har jag inte som tur är.

Veganer borde förbjudas - åtminstone som småbarnsföräldrar!
Ingrid

Anki sa...

Din morotssallad känner jag igen ... den ser läcker ut! Ett intressant inlägg ... och även lärorikt. Tack för det!

Musikanta sa...

Anki:
Tänk att du läst min blogg ända sen 2011! Det var ju då jag la in inlägget. Ja, det behövs information om vegetarisk kost :-)...
Kram

Ditte sa...

Mat för mig och de mina är viktigt och vi hjälps gärna åt att laga. Makens son är vegan och jag lagar en del vegansk mat när han kommer hit på middag. Jag tycker oftast om att laga mat och gör det då från grunden och tycker att man äter lika mycket med ögonen som med munnen och smakerna. Vi samlas ofta med vänner och lagar och äter mat itllsammans så matsituationen blir också väldigt social.

Vi reser också mycket och då är en stor del av resan fär oss att ta del av ett lands matkultur och vi gör det gärna. ASiatiska köken tycker vi extra mycket om.

För mig är det viktigt att respktera alla människors olika tänkande vad gäller mat precis som i annat. Jag handlar ju helst även ost manuellt och hos oss används handskar i de butiker där vi handlar. Är osten paketerad färdigt vet jag ju inte alls vem som tagit i vad och med vad.
Tack för ett trevlig inlägg som du presenterar från en intressant vinkel.
Kram och trevlig söndag kväll.

Musikanta sa...

Ditte:
Av din blogg vet jag att du är mycket förtjust i att laga mat och även att visa upp vad du äter och har lagat. För mig är inte maten särskilt viktig och som jag berättat så många gånger gillar jag inte alls att laga mat. Som väl är har jag ju en man som brukar ta över det arbetet - jag är evigt tacksam för det.

Jag håller helt med dig om att måltider med god och vällagad mat är höjdpunkten när det gäller social samvaro och har så alltid varit. Och jag blir väldigt glad om jag blir bortbjuden och får äta god mat tillsammans med människor jag känner väl.

Själv tycker jag det är mest jobbigt att ha gäster, men det beror naturligtvis på att jag har blivit så gammal och blir tröttare fort. Jag bjöd på (och lagade) många middagar i mitt tidigare liv då vi hade stort umgänge.

Kram tillbaka!

P.S. Expediterna byter inte handskar efter att de tagit i en bit korv eller skinka innan de tar i en ostbit. Men visst har du rätt i att man inte vet vem som har tagit i en ost som är förpackad i plast. Därför brukar vi hyvla bort det översta lagret.
D.S

Annika sa...

Jag är ju också väldigt road av mat - alla sorter, alla sätt - på restaurang, att laga och själva matindustrin (som jag skrev om idag). Vet inte hur det blivit så men i grunden är det säkert för att jag njuter så mycket av god mat och då blir det även viktigt hur man får till den maten och var råvarorna kommer ifrån. Plus att det känns som en hälsofråga för mig att veta vart maten kommer ifrån och hur den producerats (sockerhalter, antibiotikahalter osv.).

Jag var vegetarian i tio år (lakto-ovo fast det blev nog fisk ibland också) av hälsoorsaker, för att jag tycker att köttindustrin (och matindustrin i allmänhet) är så läskig i USA. Sen började jag äta kött igen - varför minns jag inte riktigt. Nu äter jag det men har som ambition att äta vegetariskt ett par dagar i veckan och egentligen också att äta kött och ägg som där djurhållningen varit bättre än den är i storbruken. Jag minns att det var ett väldigt navigerande när jag åt vegetariskt med folk som bjöd och inte riktigt förstod vad det innebar med vegetariskt. I Östeuropa smaksätts ju dessutom mycket av maten - även sallader och inläggningar - med baconbitar eller köttbuljong eller köttfett som lard. Men som sagt, när jag lagar åt mig själv gör jag en hel vegetariskt fortfarande. Idealet skulle vara att äta 4-5 dagar vegetariskt och 2 kött/fisk (och då närproducerat och etiskt producerat) känner jag. Får se om jag kan få till den balansen så småningom. Iallafall har jag inga problem att bjuda vegetarianer på middag som är god och utan att det smyger in några köttrester eller buljonger i alltsammans :) . Veganer är lite mer av en utmaning men det går det med!
Kram

Musikanta sa...

Annika:
Roligt att läsa din långa kommentar. Jag var också vegetarian ett år medan jag var nyförälskad, haha. Men sen längtade jag efter framför allt fisk och skaldjur så att det upphörde jag med så småningom.

Det som är den största nackdelen med vegetarisk kost är att man inte håller sig mätt lika länge som om man äter kött och fiskrätter. Därför är det ingen bra mat om man vill gå ner i vikt. Det blir ju alldeles för mycket kolhydrater med bröd, potatis, ris och annan varm vegetarisk mat. Många tror ju att vegetarianer lever på sallad och färsk frukt och grönsaker men det är helt fel. Även om mycket av detta ingår i kosten.

Hur någon kan vara vegan begriper jag inte alls!
Kram tillbaka från Ingrid

em sa...

Jag håller inte riktigt med om att man inte håller sig mätt på vegetarisk mat. På till exempel baljväxter och rotfrukter (utan grädde) klarar man sig ju länge. Och min erfarenhet är att undviker man samma saker som icke vegetarianer bör undvika, om man vill gå ner i vikt, så kan man hålla vikten (det vill säga alla goda mellanmål, godis och skräpmat). Sen är ju det där med att gå ned i vikt, eller bara hålla den, högst individuellt.
Jag har aldrig kommit på tanken att bli vegan, men har långa perioder ätit mest veganskt när jag umgåtts i sådana kretsar, och har inget emot det. En av sakerna som avhåller mig är att man måste vara mycket kunnig i näringslära och dessutom ofta lägga ner mer tid på matlagningen än vad jag är beredd att göra.
Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Tack för kommentaren! Jag borde naturligtvis ha skrivit - enligt min mening - om att man inte håller sig mätt så länge med vegetarisk kost. Jag glömmer ofta det. Det är ju bara jag själv som tycker att jag håller mig mätt längre om jag har ätit korv eller fisk i stället för bara någon rätt med grönsaker.
Håller också med dig om att man säkert går ner i vikt om man undviker kakor och annat onyttigt. Men det är svårt att undvika bröd, i synnerhet som vi bara äter ett lagat mål mat om dagen. När jag gick ner ett antal kilo för några år sedan åt jag inga smörgåsar alls på ett halvår.
Jag skulle vilja gå ner i vikt av hälsoskäl eftersom jag blir så trött så fort jag går uppför en trappa. Har man 15 kilo extra att släpa på är det kanske inte så underligt.
Ingrid

Gunnel sa...

Min son äter aldrig rött kött utan det blir kyckling och mest fisk. Dessutom är ost, mjölk och en del annat uteslutet från hans diet p.g.a. hans hälsa. Det är inga större konstigheter att laga maten när de är här, eftersom han berättar vad jag kan använda för ingredienser. Ibland har vi alla testat hans mat och det var jättegott. Till vardags är vi annars allätare. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Det finns ju som väl är många varor som är laktosfria. Men jag är väldigt glad över att vi kan använda både mjölk, ost och ägg i matlagningen vilket gör att maten blir lite varierad. Men din son får väl proteiner genom fisk och kyckling så det jämnar ut sig. Jag försöker bjuda på vegetarisk mat om vi har gäster så att alla kan äta av maten.

Grönsaks- eller ostpajer brukar vara uppskattat. Även lasagne med sojafärs i stället för köttfärs eller crèpes med svampstuvning är också populärt. I alla fall brukar det inte bli mycket över. Det viktigaste är ju att maten är vällagad och ser god ut. Man behöver ju inte vara nykterist heller för att vara vegetarian, så ett glas vin förhöjer ju alltid smaken.
Kram tillbaka!

HeLena sa...


Både pizzan och morotsalladen ser förträffligt goda ut!
Låter tråkigt att Kent bara får en ostmacka om ni är bortbjudna. För mig är det självklart att kolla upp att alla äter det som jag har tänkt att servera, om inte, får dem en egen rätt. Men det är jag.
Vad gäller plathandskar och handtvätt bakom manuell disk så finns det regler för hur det ska gå till. Händer ska tvättas innan plasthandskar tas på. Och om du går från ett livsmedel till ett annat (från chark till ost, kött till chark, fisk till ...) så ska handskar bytas. Går inte att göra avkall på. Dessvärre finns stor okunskap.. men det håller på att ändra sig i takt med tiden. Titta efter en Kvalitetscertifierad butik, dem har koll på reglerna!

Musikanta sa...

matfreaket:
Man avstår hellre att köpa något vid en manuell disk som för både kött- och ost. Hur skulle det uppfattas om man anmärkte på att man borde byta handskar mellan varorna? Har aldrig sett någon byta handskar för övrigt.
Det som är mest frustrerande för en vegetarian är kanske att folk tror att det går bra att bara servera en sallad. Våra närmaste lagar alltid en varm vegetarisk maträtt till Kent eller bjuder på något som alla kan äta. Men, som sagt, det är inte alltid att det finns varm mat till honom när vi är bortbjudna till andra. Det har också hänt att, trots att vi sagt till innan, det inte har funnits något vegetariskt alternativ på flyget.