fredag 10 mars 2017

1399 Nytt från Bonniers Veckotidning nr 11 - 11 mars 1928

I morgon är det exakt 89 år sedan detta nummer av Bonniers Veckotidning kom ut. En del är sig likt även idag men mycket är naturligtvis annorlunda. Det står t.ex. att den första telefonförbindelsen med Amerika - det hette inte USA på den tiden - har ägt rum och att de blev lyckat. Men även då åkte man Vasaloppet fast med något annorlunda klädsel än i dag.


Omslagsbild av Hellfrid Selldin 1897 - 1973. Bilderna går att klicka större vilket förhoppningsvis gör att man kan läsa texten vid bilderna.

Hellfrid Selldin har gjort omslagsbilden som, som alltid, är tecknad och målad. Hon var en flitig illustratör och skapade bland annat massor av julkort. Jag kan inte hitta något om henne på nätet men 2015 hade Postmuseum en bild av henne på sin almanacka och där finns lite information om henne också. Fler bilder av henne kan man se här. Själv hade jag inte hört talas om henne men tydligen samlar många på hennes vykort.

Som vanligt innehåller tidningen noveller och resereportage, den här gången från Vilna som numera heter Vilnius. Reportaget granskar mycket ingående den historiska konflikten mellan Polen och Litauen och hade kanske mer platsat i en historiebok på universitetet idag. Konstutställningarna som man skriver om äger för det mesta rum i Stockholm, men här har man fått med Isaac Grünevalds utställning i Paris.


Det är Grünevalds första stora utställning i Paris med ca 80 verk från den senaste tiden. Bilden överst ett porträtt av Märtha Halldén - skulptris och skådespelerska. Bilden nedanför till vänster klippstaden Evenos omgiven av olivskogar, bilden till höger porträtt av sångerskan Amra Poutri och bilden nederst heter "Nu couché". (Borde väl hetat Nu couchée, eller?) Betyder ungefär "naken sovande". 

Hasse Z är med på ett hörn med en krönika om konversationen på en bättre middag. Jag har läst några av hans krönikor tidigare men tycker att hans son, Kar de Mumma, var mycket roligare. De här berättelserna upplever jag som väldigt krystade.

Det är också alltid några sidor med kungligheter med. Det fanns ju många sådana kvar i Europa vid den här tiden. Gustav V semestrar i Nizza, som det hette då, medan riksdagen debatterar republikfrågan. Prins Gustav Adolf har inte förlovat sig än men är glad ändå, står det.


Gösta Ekman  i Gröna Hissen på Oscars nederst till vänster och Adolf Jahr i operetten Marietta till höger. Det var Adolf Jahrs femtionde roll sedan han ägnat sig åt operettkonsten, enligt tidningen.

Kapplöpningen jorden runt är en tävling vars initiativtagare är Bonniers Veckotidning i Sverige och Berlinske Tidende i Danmark. Den tävlande för Sverige är författaren Axel Essén - Anders Eje och för Danmark tävlar redaktör Jörgen Bast. Ursprungligen skulle tävlanden från Norge, Frankrike och England också ha varit med, men dessa drog sig ur. För den som inte kan läsa denna roliga artikel citerar jag ett litet stycke.

"...reglerna ha i huvudsak fastställts. Resenärerna få i således endast begagna sig av ordinarie järnvägståg och fartyg, automobiler, hästar och häståkdon, elefanter, kameler o. d. samt aeroplan och reguljära flygrouter. Färdevägen blir i stort sett samma som Phileas Fogg en gång i tiden valde... Resan anträdes från Paris och städerna Bombay, Honkong, Yokohama och Newyork måste passeras och våra resenärers papper där kontrolleras av respektive länders konsuler."


"Jules Verne i trädgården i sin villa i Amiens. Bilden är tagen kort före den store äventyrsföfattarens bortgång." (Det måste ha varit ett tag sen eftersom han dog 1905.)

Modeavdelningen handlar i detta nummer om vad den unga bruden ska ha på och med sig för kläder under smekmånaden. Resan kanske inte är tänkt att gå så långt söderut eftersom både pälskappa och ylledräkt ska packas ner. Men dessa plagg kan vara bra att ha under bilturer i öppen bil, tycker tidningen. Här är det inga täckjackor och gympadojor med i bagaget. Eller baddräkt heller för den delen. 


En förtjusande bruddräkt, enligt tidningen.
Annonserna är otaliga, många är bilannonserna i detta nummer. Några av bilmärkena finns kvar idag åtminstone som raggarbilar som Studebaker, Packard och La Salle. Åtminstone fanns de när jag växte upp. Däremot har jag aldrig hört talas om Oakland Cosmopolitan Six eller Steyr.


"Snabb, slank, sportmässig - därför också en vagn i den moderna kvinnans smak."

Avmagringsannonser finns alltid med. Men den här har jag inte sett tidigare. Hade inte varit dumt om man kunde gå ner några kilo bara genom att bada!


Jag avslutar den här lilla exposén med annonsen på omslagets sista sida från Banankompaniet. Mest för rubrikens skull. Det är kvinnan som bär ansvaret för släktets framtid. Så sant som det är sagt.

11 kommentarer:

Birgitta Malmstedt sa...

Otroligt roligt reportage!
Min mamma var ganska fyllig. Hon låg ofta på avmagringskur, eller på "avmagningskur" som min bror sade när han var liten.
Kul också att få se några av Isaac Grünewalds målningar. Tycker mer om Sigrid Hjerténs.
Trevlig helg!
Hälsningar från Birgitta

Klimakteriehäxan sa...

"En liten fru på resa kan vara välklädd och söt" - varför görs det så få såna fina reportage nu för tiden?!?

Klimakteriehäxan sa...

... och aldrig förr har jag reflekterat över att bananen är en "hygienisk frukt"! :-D

Ditte sa...

Jag tycker alltid det är roligt att ta del av inklggen från dessa gamla Bonniers veckotidningar. Många namn som figurerar känner jag vl till och en del blir nu nya bekanskaper. Och det är verkligen ett stycke historia som finns med.
Kram från ett solskensstrålande Stockholm.

Musikanta sa...

Birgitta:
Tack för rar och uppmuntrande kommentar! Jag själv tycker att tidningarna är roliga att läsa men det är kul att även mina bloggvänner uppskattar dessa. Synd bara att texten är så kompakt och liten att det är helt omöjligt att lägga in en del artiklar. Som Hasse Z:s till exempel.
Jag önskar dig också en skön och trevlig helg. Den har börjat bra med strålande solsken.
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Jag är mest fascinerad över skillnaden mellan omslagssidorna på nutidens och dåtidens veckotidningar. Prenumererar på ett par med anledning av kryssen och första sidan är alltid ett sammelsurium av mat, stickade tröjor, porträtt av kändisar etc. etc. Även Hemmets Veckotidning t.ex. hade ju också fina målade bilder av olika konstnärer och illustratörer vid den här tiden.

För "en liten fru på resa" nu för tiden är det väl jeans och rygga som gäller, haha.

Bananen är inte bara hygienisk, ser jag när jag läser lite mer noggrant. Den är också läskande!
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Tidningarna är inte bara roliga att läsa, det ger ju också historiska inblickar i det dagliga livet på den tiden, som du skriver. Kul att se ungdomsporträtt av gamla skådisar som redan var jättegamla när jag växte upp. Och kul att sitta med facit i hand när det gäller konstnärer och författare.
Kram tillbaka från ett likaledes solskensstrålande Mogata.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Första illustrationen där ett ben går i två skor är ju rolig. I bilden med brudklänningen så har brudens ansikte en likhet med krnonprinsessan Märtha. 89 år är lång tid och mycket har hänt, men ändå en slags likhet med dagens vad gäller reklamen.
Du förvaltar din tidningsskatt väl och det är alltid roligt att ta del av det! Historisk inblick berikar dagen :-)
Kram

Ingrid sa...

Det är så roligt med dina gamla tidningar. 1928, det var Åkes födelseår. Kul att se lite om hur man såg på livet på den tiden.
Ett avmagringsbad låter väl rätt sympatiskt. Tänk att man hade sådana bekymmer även på den tiden.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Haha, det har jag inte tänkt på, men nu ser jag det. Men jag är inte särskilt bra på att finna fem fel.
Ja, det är väldigt roligt att bläddra i de här gamla tidningarna och även att få dela med sig av dem.
Kram!

Musikanta sa...

Ingrid:
Då var min mamma 18 år och säker på väg till Lund för att bli sjuksköterska. Visst är det roligt att tänka sig in i hennes värld även om hon inte hörde till dem som läste de här tidningarna vad jag vet. De var nog mer för överklassens damer och herrar.
Tänk om man hade blivit av med några kilo bara genom ett bad. Men risken var väl att man kunde försvinna om man badade för mycket :-).
Kram!