lördag 3 december 2022

1924 Grötfest i Börrum

Börrum, den lilla byn några mil utanför Söderköping blev en kändisort för ett tag sen. Det var nämligen där den mesta snön i Sverige föll under snökaoset i november. Egentligen är det gamla namnet "socken" mest tillämpligt på ortsnamnet eftersom själva "byn" bara består av en kyrka, en hembygdsgård och några enfamiljshus.


Ett sextiotal personer hade kommit till Börrums hembygdsgård för att äta gröt och lyssna till Anne-Marie Hansson och Janne Johansson. (Bilderna går att klicka större.)

I omgivningarna runtomkring ligger många gårdar, som fått sina namn målade på dörrspeglarna till bänkarna i den lilla kyrkan. Bara så att de som bodde på gårdarna för länge sen skulle veta i vilken bänk de skulle sitta. Numera, när det är gudstjänster i kyrkan, får man sitta var man vill.


Hembygdsgården har rustats upp sen senast jag var där vilket nog är många år sen. 

I torsdags var det grötfest i hembygdsgården och min goda vän Marianne, alias Bloggblad, hade bjudit med mig dit. Hennes i sin tur goda vän Anne-Marie Hansson skulle underhålla med sång tillsammans med Janne Johansson som ackompanjerade på dragspel.


Janne och Anne-Marie i full aktion. 

Janne, som tidigare gick under smeknamnet Janne Taxi, är numera mera känd som pappa till vår berömda musikalartist, Peter Johansson, bördig från Lagnö i Sankt Anna. När man hör Janne spela på sitt dragspel är det inte svårt att förstå var musikaliteten kommer ifrån. Att höra honom spela ett medley på gamla klassiska fransk pärlor var som att förflyttas direkt till Paris. Anne-Marie hjälpte också till med att sjunga La Vie en Rose på klingande franska. 


Marianne hade fem lotter med numret närmast vinstnumret! 

Det var ett sextiotal personer som hade lockats till hembygdsgården för att äta risgrynsgröt och skinksmörgås och lyssna på Anne-Marie och Janne. Och vi blev inte besvikna. Gröten var god och lagom kokt och skinksmörgåsen gick också hem. Och spel- och sångglädjen hos musikanterna gick inte att ta fel på. 

Jag har alltid funderat på hur dragspelarna hittar melodin mellan alla knappar när det inte finns några tangenter. Janne berättade att det fanns en knapp på vänstersidan som var lite räfflad som man skulle börja på. Om man inte hittade den direkt var det kört, vilket höll på att hända vid ett tillfälle när han skulle spela på en konsert. Men efter någon stunds panik fick han koll på knappen och allt fungerade perfekt efter det.

Efter kaffet var det lottdragning. Vinsterna var bland annat alla julstjärnor som borden var dukade med. Döm om min förvåning när jag, av fyra tagna lotter, vann en blomma! 

Här kan man lyssna till Sista dansen med Anne-Marie och Janne.

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Så väldigt trevligt ni ser ut att ha haft det.
Ha en riktigt fin andra advent!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Önskar dig detsamma!
Kram tillbaka från Ingrid

Lena i Wales sa...

Trevlig grötfest!
Jag var på en liknande fest för två fredagaar sedan. I en gammal skola ute på landet.