fredag 2 december 2011

Fredagstema Show&Tell – Min drömdecember.

Annika i Reston står för decembers fredagsteman. Övriga fredagsbloggare finns på hennes hemsida.

Sedan jag blev färdig mellanstadielärare 1974 med behörighet att undervisa i musik, var mina decembermånader fram till julavslutningen fyllda av repetitioner till Lucia, Luciatåg som jag alltid ackompanjerade, därefter repetitioner med alla skolklasser till julavslutningen, där jag också för det mesta ackompanjerade alla skolklasserna.

Med undantag av det året jag undervisade i musikklass* fanns det nämligen aldrig några speciella musiklärare på mellanstadiet, där jag tjänstgjorde, utan musiken fick jag för det mesta ta hand om.  När jag tog kantors- och organistexamen 1987 blev det ännu mer repetitioner, nu med barnkören och kyrkokören.  Ännu fler Luciatåg med barnkören och många spelningar i kyrkan under advent och julen och julmusik i kyrkan med kören.

Jag tillverkade givetvis alla affischer och program själv också - först för hand och sedan på datorn. (Alla bilder går att klicka större.)


Mycket jobb fick man lägga ner för att få barnen ( eller snarare föräldrarna) att ställa upp på helgerna 

När jag gick i pension föll skolan bort, men begivenheterna i kyrkan kvarstod i några år, eftersom jag hade långa vikariat i olika församlingar.  Ett par tre år hade jag både midnattsmässa på natten och en julototta morgonen därpå. Det gav klirr i kassan, men det var inte så kul när väckarklockan ringde vi tretiden på morgonen och man kommit i säng vid halvtvåtiden på natten…

På den tiden när allt gick i ett hade jag aldrig tid att drömma om någon annan sorts december än den jag hade för ögonen då. Jag tyckte att det var en härlig tid – jag kände mig uppskattad och mina barn sjöng fantastiskt, både skolbarnen och körbarnen.  Luciasångerna har jag kunnat sen jag själv gått i skolan, så speciellt jobbigt var det inte heller.

Som synes, smått och gott på skolans julavslutning
Så min drömdecember vore nog att än en gång få uppleva den som den var en gång i tiden bara jag samtidigt sluppit den vanliga undervisningen i skolan, som inte var lika rolig alla gånger.
Digert program vid Julens sånger - en hel del att administrera! som väl var hade jag duktiga körsångare som både ställde upp med presentation av programmet och sjöng solo
* Jag anställdes som mellanstadielärare och fick inte ha musiken i min klass eftersom jag på den tiden inte var kantor som lärarna som hade hand om musiken var.

5 kommentarer:

Bloggblad sa...

Blev inte du klar till jul -74, det blev jag och vi gick i samma klass? Eller fick du vänta på betyget tills du hade fått godkänt i slalom? (För jag minns att du inte var med i Storlien när jag fick namnet Birdie som hängde med hela tiden på LHL.)

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jovisst blev jag klar samtidigt som du - jag gifte mig 1976 och då hade jag ju jobbat över ett år...

Jag har redigerat - tack för att du påpekade det. Slarvig som vanligt. I Storlien var jag sista terminen, eftersom jag inte skulle få ut min examen om jag inte hade åkt med. Barnen fick klara sig själva den veckan, farmor kunde/ville inte ställa upp och mormor och morfar var i Spanien. Andra tider då...

Saltistjejen sa...

ja, jag förstår att december var en riktigt hektisk månad för dig på den tiden. Smatidigt kan jag också förstå att det är något du kan längta tillbaka lite till. Så är det ju ofta. När man är mitt uppe i något som tar all ens tid och energi reflekterar man sällan över det.
Hoppas du får en fortsatt fin december!
Kram!

Karin sa...

Vad underbart med så mycket musik! Jag ska se till att få mer av det denna december. Och tänk om jag för en gångs skull kunde masa mig upp i tid för en julotta - det är så minnesvärt och vackert att det är synd och skam att jag aldrig lyckats få upp mina barn i tid för det.

Suss sa...

Nu har jag läst ikapp det jag missat p g a för mycket arbetstid kontra fritid. Mycket och trevlig läsning var det och mycket musik handlar det om och det gillar jag! Kram!