lördag 4 maj 2013

787 Lördagstema Show&Tell – Förnöjsamhet.

Olgakatt står för rubrikerna på lördagsbloggen i maj månad. Den här första lördagen är det FÖRNÖJSAMHET  som hon vill att vi ska skriva något om.  Övriga lördagsbloggar finns listade till höger i min blogg.


Jag googlade på ordet förnöjsamhet och fick upp en bok av Stefan Edman som handlar just om detta.  Jag blev lite nyfiken på boken och det visade sig att de hade ett exemplar av den på biblioteket.  Små korta kapitel med tänkvärda tankar om människor, natur och vårt globala ansvar. Boken är illustrerad med oerhört vackra bilder av Tore Hagman.  En fin liten presentbok.Han skriver om förnöjsamhet ungefär som jag hade tänkt mig. Berättar om Gertrud som lever nära naturen utan vatten och toa inne i sitt hus och hur förnöjsam hon är ändå. Om hur girigheten förstör människor. Om köphysterin som blivit den nya religonen. Att det är lycka att ligga raklång på en sommaräng och att vi ska vara tacksamma över att det kommer rent vatten ur kranen. Och visst håller jag med honom om allt...

Barbro Beck-Friis skriver i en artikel i UNT om att människor som är förnöjsamma lever längre. Enligt henne är en förnöjsam människa en som kan acceptera sina tillkortakommanden och inte gräma sig över dem. Som kan hitta glädje i små ting och bygga kärleksfulla relationer. Hela artikeln kan man läsa här.

Men förnöjsamheten har också en baksida enligt min mening. Hur hade världen sett ut om alla från början hade varit förnöjsamma och nöjda med sin tillvaro. Vi hade fortfarande levt på stenåldern. Inga bilar, ingen elektricitet, ingen sjukvård att tala om.

”Förnöjsamhet  får inte leda till att vi accepterar vad som helst eller att vi lär oss att stå ut med att bli utnyttjade eller behandlade utan respekt” läser jag på en annan sajt. Men där står det också att vi ska vara nöjda med det vi har istället för att ägna vår energi åt missnöje med sådant vi saknar.


Det är egentligen bara vi i västvärlden som kan sitta där och vara förnöjsamma. Vi har det bra, har mat på bordet, pengar som för det mesta räcker till det nödvändiga och ibland både till semester eller utlandsresor. Bil och bostad med alla bekvämligheter. Ingen konst att vara förnöjsam då!


Men hur är det med människor i U-länderna? Ska kvinnorna som förtrycks på många håll i världen också vara förnöjsamma? Barnen som svälter? Hörde på ekot att i Somalia dör vart femte barn under fem år. Hur hade det sett ut i Sverige nu om kvinnorna hade varit nöjda med att inte ha rösträtt eller att behöva ha en förmyndare om de inte var gifta? Naturligtvis tänkte Olgakatt på förnöjsamhet i dess positiva betydelse, men som jag ser det kan det också vara något som är negativt!14 kommentarer:

Karin sa...

Visst är det en balans, eller som någon (vem?) sagt: "Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."

Musikanta sa...

Karin:
Jag tror att det är AA:s slogan, om man nu får kalla det så. Bland annat. Men det är bra sagt. Jag läser på Google: Sinnesrobönen är en kristen bön skriven av den amerikanske prästen och teologen Reinhold Niebuhr 1926. Jag hade rätt att det var den som man använder hos AA och AN i ett tolvstegsprogram. Google är bra!

Bloggblad sa...

Jag har också funderat över det där, men kommit fram till att det för min del handlar om att vara nöjd med det som är bra - fast inte sitta med armarna i kors i åratal, utan inse att jag kan vara nöjd i stunden utan att hela tiden jaga efter något mer. Handlar det inte om närvaro i nuet? Mindfulness som det heter lite finare på utrikiska...

Äventyret framtiden sa...

Förnöjsamhet kan man nog finna även fast man är fattig och bor i andra länder.
Jag kan tänka mig att man finner mera förnöjsamhet hos människor som kanske inte har det lika bra som vi har det rent materiellt.
Förnöjsamhet handlar inte om att vara rik eller fattig, ha tillgång till eller inte.

Jag håller inte med dig om att det finns en negativ förnöjsamhet. Då tror jag att man måste kalla det något helt annat. Sätter man sig ner och inte tar tag i eget liv, tar eget ansvar, då handlar det om lättja eller någonting annat.Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är klart att du har rätt i att grundmeningen av ordet förnöjsamhet är att man ska vara glad över det man har och vara nöjd med det. Att inte ständigt jämföra sig med andra som kanske har det bättre ekonomiskt, finare bil, dyrare hus etc.etc.

Att vara närvarande i nuet och uppskatta vardagen om den löper på utan större bekymmer. Vara glad över varje gång som bilen startar utan problem och att man kan stiga ur sängen utan hjälp...

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag håller inte riktigt med dig där. Jag tror inte att den som hela tiden behöver oroa sig för att maten ska räcka är särskilt förnöjsam.

Jag tror heller inte att det beror på lättja att kvinnorna i vissa länder eller t.o.m i vårt land finner sig i att bli förtryckta eller slagna.

Att fattiga är mer förnöjsamma än rika är också en myt. Men att det FINNS fattiga som är mer förnöjsamma än rika är däremot en sanning.
Kramar från Ingrid

Karin sa...

Tack för googlingsservice, Musikanta! Jag trodde det var någon i stil med Gandhi. Eller kanske till och med Stagnelius, men han om makten att begära och tvånget att försaka. "Adla du till frihet detta tvång..."

Och vilket välfunnet boktips du bjudet på! Samt charmig egen illustration!!

Karin sa...

Tappade ett "skrev" där: Stagnelius, men han skrev om...

Musikanta sa...

Karin:
Sedan tidernas begynnelse har det väl varit tal om att försaka och inte begära något. Den kristna religionen bygger ju en hel del på det. "Se på liljorna på marken...". Munkar och nunnor har det ju funnits nästan så länge som kristendomen. "Du kan ingenting ta med dig dit du går" etc.etc.

olgakatt sa...

Intressant diskussion!
Jag vill se förnöjsamhet som något positivt och menar att det du ser som en negativ sida, Ingrid, är liknöjdhet. Då har man släppt sitt ansvar och alla drömmar.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag förstår också att du tänkte på ordet förnöjsamhet som något positivt. Och visst är det det! Som Barbro B-F skriver att de som är förnöjsamma lever längre eftersom de har mindre stresshormon än andra. Marie Curie skulle säkert ha levat längre om hon hade varit en förnöjsam hemmafru...


Jag menar bara att om alla hade varit förnöjsamma från tidernas begynnelse hade vi inte haft någon utveckling alls.

Om kvinnornas situation i världen någonsin ska förändras vill det till att de INTE är förnöjsamma. Det är det jag menar med förnöjsamhetens baksida.

Jag anser fortfarande att man inte är lat, liknöjd, apatisk, håglös, slö, slapp eller sävlig om man vill FÖRÄNDRA sin tillvaro till det bättre d.v.s. att man inte är nöjd med den! Synonymer till liknöjdhet som du var inne på.

Eleonora sa...

Intressanta synpunkter ang ordet förnöjsamhet. Som jag kanske inte ventilerat så ofta.
Kram från
Eleonora

Anonym sa...

Visst är det så, att det hela också har en baksida. Visst ska man ropa upp när man är missnöjd, fast samtidigt ska man ju också komma ihåg för att vara nöjd över det man är glad för, vilket ju vissa glömmer.

Musikanta sa...

Eleonora:
Nej, man kanske borde tänka efter mera hur bra man egentligen har det.
Kram tillbaka!


Bejla:
Bra att någon håller med mig om att förnöjsamheten har en baksida. Men visst ska man vara nöjd och glad över det man har. Även om det kanske är svårt för den som är sjuk eller har mist en älskad människa...
Kram