måndag 27 maj 2013

798 Himmelstävling

Av någon anledning målade jag himlen grön på den här tavlan. MM var mycket skeptisk. "En himmel kan ju inte vara grön..." När jag tittar på den igen är jag böjd att hålla med honom. Kanske någon tror att jag inte vet vad som är upp och ner...

Jag funderade länge på vilken färg himlen skulle ha om jag målade om den. Så kom jag på den ljusa idén att fixa ny himmel med datorn. Det var jätteroligt och jag satt länge och lekte med färgerna.

Men nu kan jag inte bestämma mig för vilken färg himlen ska ha. Jag har målat lite gula fönster här och var (tyckte det blev för mycket svart också, några kanske inte har gått och lagt sin än...) så himlen kan inte vara för ljus. Det är bra med akryl, bara att måla över när man har lust.

Jag tänkte bloggvännerna skulle hjälpa mig. Hjälp mig att välja genom att rösta på den himmel som du tycker skulle passa bäst. Ur himlen som får mest röster drar jag en vinstlott. Vinsten är hemlig men den kommer med brevbäraren i alla fall.Ursprungshimmel
(Bilderna går att klicka större.)
_____________________________________________________
Himmel nr 1 - blåHimmel nr 2 - gråHimmel nr 3 - lila Himmel nr 4 - mörkblå
Himmel nr 5 - turkos

Himmel nr 6 - blågrön

13 kommentarer:

olgakatt sa...

Jag röstar på den första gröna himlen, Ingrid!Jag tycker du hade rätt magkänsla när du målade bilden.De husen SKA ha en grön himmel.

Monet sa...

Och jag säger precis tvärtom! Antingen lila eller mörkblå. Det är inte himlen man ska fundera över utan husen i alla sina färger. Grön himmel ger känsla av Tjernobyl, de mer naturliga färgerna framhäver husmassan. Grå eller blågrön himmel ger känslan av oväder på gång och det stämmer inte med de här glada husen!
Tycker Monet!

Monet sa...

Jag kompletterar genom att säga att det bl.a finns en kompositionsregel som säger: repetition av färg och form.

Du hsr detta bland husen, formen, förgerna, fönstren. Måla himlen i samma ljusblå eller violetta färg som några av husen så får du harmoni i bilden.

Annika sa...

Grönt är finast. Coolast.
Den passar SÅ bra till dina fina, fina tavla.
Grönt är skönt, även på himlar!!!
Kram!!

Karin sa...

Åh, vad spännande och vad svårt! Den gröna tyckte jag först, men när jag kollar igen och igen fastnar jag för den turkosa.

Har du testat en riktigt mörk och tung åskblågrå? Husen har de mättade färger som man kan se mot en åskhimmel.

Fin målning, vilken himmel du än väljer!

Bloggblad sa...

Jättespännande att läsa alla kommentarerna både här och på facebook.

Tjernobyl hade jag inte en tanke på - bara att det var nyskapande. Ska man se det realistiska, så är väl då färgerna på alla hus ganska orealistiska?

Men ska det gröna bort, så tycker jag att det ska vara en väldigt neutral färg - är den himmelsblå så förstår man varför husen är så färgglada i solsken.

Eleonora sa...

Tänk jag tycker faktiskt nr 5 och turkos - fråga mig inte varför - tycker mig bara ha upplevt även den färgen "på riktigt".
Tavlan i sig är mycket fin!!
Tack för din hälsning hos mig.
Nu reser jag till Dalarna på torsdag och stannar över Guldlocks födelsedag!
Kram söta du

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det var några till som tyckte att den gröna himlen var OK - vilket förvånade mig mycket. Även några stycke på FB. Men så är du ju också van att se lite annorlunda konst. (Vilket jag inte på något sätt jämför med mitt "konstverk".)


Monet:
Tack för ditt goda råd! Om den nu inte blir den färgen ska jag i alla fall tänka på det nästa gång jag målar en tavla. Jag är mycket tacksam för din synpunkt eftersom jag vet att du är en duktig konstnär!


Musikanta sa...

Annika:
En till som tyckte som jag när jag målade den :-)Du är i alla fall inte så traditionsbunden!
Kramar


Karin:
Jag ska pröva med en åskhimmel också innan jag bestämmer mig. Eftersom jag har målat i några fönster med gult så skulle det ju passa bra. Man kanske måste ha ljuset tänt ibland när det blir så där mörkt fastän det är på dan.


Musikanta sa...

Bloggblad:
Tack för dina synpunkter. Jag ska fortsätta att lägga ut mina alster på nätet om jag är osäker om något. Det är mycket nyttigt! Ni är i alla fall väldigt artiga alla. Ingen har skrivit: "Om jag vore som du skulle jag måla över allt med vitt..."

Jag fastnade också först för den första färgen, men tänkte sen att den kanske är lite för mesig ihop med det andra.


Eleonora:
Du är inte ensam om att gilla den turkosa. Stämmer lite ihop med de synpunkter jag fick från Monet.

Härligt att resa till Dalarna när det är som allra vackrast! Och sen träffa det allra käraste - ditt lilla barnbarn.
Jag önskar dig en riktigt lycklig resa.
Många kramar från Ingrid


Bloggblad sa...

Ibland kan ju solen lysa på hus även om det är åskmoln man ser - och då blir ju ljuset extra häftigt...

Den är fin hur du än gör, men mesa inte till det med en feg färg.

Jag ska med glädje komma och titta på utställningen i sommar!

Bloggblad sa...

Mingla, äta chips och dricka cider på vernissagen! Om... OM du kommer på min konsert den 9 juli... hehe... hållhake!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ska genast gå och sätta upp en lapp på kylskåpet. Är förhoppningsvis hemma då.

Jag vågar väl aldrig mer be om råd - har aldrig varit så vankelmodig som nu när jag läser alla kommentarer! Men det blir nog en ändring i alla fall :-).

Cider förresten, jag ska nog ha ett par lådor vitt vin (minst så folk blir snälla)på vernissagen så du får väl ta cykeln...

Jag såg till min lättnad att det bara stod "Konsthantverk" på L. Kanalmagasinet idag när jag tog ett foto. Jag kanske kan räkna mig till konsthanverkarna i alla fall.