torsdag 2 maj 2013

785 Penséplantering på första maj



Vitippor hittade jag i år för första gången i vår trädgård. (Bilderna går att klicka större.)

Igår,  denna strålande första majdag var vi varken och åhörde politiker, deltog i demonstrationer eller betraktade raggarbils- och motorcykelkortegen som ägde rum i den närbelägna storstaden. Förmiddagen ägnades åt att inhandla penséer på vårt favoritställe Lundby trädgård , eftermiddagen åt att plantera dessa.

Förr om åren har jag tyckt attt det varit ett träligt (som vi säger här i Östergötland) jobb men i år gick det lätt som en plätt. MM och jag har alltid haft olika åsikter om färgval och plantering, så i år bestämde jag mig för att han helt och hållet fick bestämma vilka färger blommorna skulle ha och i vilken ordning de skulle planteras i blomlådor och krukor.


40 penséplantor ska planteras ut och MM står beredd...

Det visade sig vara ett lyckokast! Jag slapp allt arbete med den tråkiga planteringen och stod bara bredvid och agerade hantlangare och bryggde kaffe när det var paus i jobbet då och då. Vattnade också när det hela var färdigt. Det hela blev mycket lyckat och jag ska aldrig mer ha några synpunkter på vår penséplantering. MM ska också få välja sommarblommor när penséerna har blommat över...


Blomlådorna under köksfönstret är färdiga.


De här blomlådorna köpte jag förra året för att ställa över några stubbar i gräsmattan. Men de var så åbäkiga att flytta - gick bara med pirra - när MM skulle klippa gräset så nu få de utgöra en liten avgränsning till uteplatsen i stället.

10 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Vårfint så det förslår:)
Det fina med penséerna är att de ökar ut och blir stora och fina vartefter tiden går. När man vill byta blommor i lådorna är det bara att plantera ut de rangerade blommorna någonstans i bra jord så kommer de igen och igen och igen.

Ha en fin dag!
Kramar

Maggan sa...

Så fint det blev!

Här har jag bara en pyttekruka med penseer på trappen.

Kram!

Karin sa...

Fina färger! Blått, gult och så lite rött. Men jag undrar ju, nyfiken som jag är, vilka färger du hade valt i stället?

PS. Vilka granna orkidéer som tittar ut genom fönstret!

olgakatt sa...

Jag fick köpa en ny omgång penséer efter att rådjuren betat ner de första. Men nu står alla fint och pryder sin plats liksom dina!
Pelargoner och fuchsior har också fått flytta ut men de får pyjamas på nätterna.

Annika sa...

Vad fint det blev!
OCH ja, jag förstår att du var helt nöjd med att vara hantlangare och kaffefixare.
Jag har planterat det mesta i min lilla täppa. Vi löper ingen frostrisk längre.
Kram!

Annika sa...

Jag vet inte om du sett svaret på din kommentar hos mig. JAG kan ingen finska alls (vi har vår sommarstuga i svensktalande trakter i Österbotten) och jag har aldrig lärt mig finska. Finska kan inte min mamma heller fastän hon är född och uppvuxen i Finland. Det kan inte min mormor heller som bott hela sitt liv i Närpes i Österbotten. De trakterna är så svenskspråkiga de kan bli. MEN, jag tipsar om Taina i Connecticut. HON kan finska. OCH hon hjälper dig säkert med översättningen.
Kram igen!!

Annika sa...

OOOOO nej, Ingrid. Aldrig att jag tog illa upp. Såklart inte.
Önskar att jag vore trespråkig. Men är bara tvåspråkig + dialektkunnig på Närpesmål ;-)
Precis, Taina kan hjälpa dig. DET vet jag.
Kramar och ha en superfin kväll!!!!!!!!

Bloggblad sa...

Så ambitiöst att ha dubbla uppsättningar av balkongblommor - både till vår och sommar. Här får de lådorna stå tomma till början av juni. De hänger ju under tak, så nattfrosten har aldrig tagit dem.

Men jag brukar ha några krukor med penséer på trappen. I år ska det fixas till på framsidan av huset - det spörs om det blir klart till sommaren...

Musikanta sa...

PettasKarin:
Vilket bra tips! Jag har aldrig tänkt på det - bara slängt bort dem.
Kramar!


Maggan:
Vi har inga andra blommor eller rabatter i trädgården. Ja lite lavendel förstås men den blommar ju inte förrän till sommaren.
Kram tillbaka!


Karin:
Jag är väldigt förtjust i de orangea, men de växer inte lika bra som de blå och gula. Jag hade nog blandat lite mer - MM är mycket för symmetri. Förvånade mig över att han överhuvudtaget tog med något annat än blått och gult...
Den vita orkidén håller jag just nu på att måla av.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Vi har som väl är inga rådjur in på knutarna. I Mälarhöjden brukar det vara några stycken på tomten ibland. Jag har ju inga andra blommor än lite lavendel i vår trädgård, så jag behöver alltid köpa lite blommor att sätta i lådor och krukor.



Annika:
Bra att jag fick reda på hur det står till med språket i svenskbygderna. Trodde alla hade varit tvungna att lära sig finska i skolan. Barnen måste väl i alla fall lära sig det nuförtiden?
Vad beträffar penséerna tål de frost, ända ner till 7-8 minusgrader. Det brukar komma en och annan innan sommaren. Nej, jag hade inget emot att vara hantlangare :-).
Varm kram från Ingrid



Bloggblad:
Jag har ju blomlådorna utåt gatan och även cementrören (som MM kallar "urnorna" vid trappan) och det går ju mycket folk förbi - både dagis och de som går ut med sina hundar...Blomlådorna på baksidan skulle egentligen stå över stubbarna i gräsmattan, men då de var helt omöjliga att flytta så ställde vi dem på gården i stället.