torsdag 7 maj 2015

1109 Förberedelser för födelsedagskalas

Kent fyller 70 i morgon men födelsedagsfesten går inte av stapeln förrän på lördag. Det blir ett släktkalas och jag räknar med ca tjugofem personer med alla barn. Som väl är kunde inte alla komma till lunchen klockan ett eftersom det skulle saknats sittplatser i så fall. Ett gäng kommer inte förrän vid fyratiden och det passar ju alldeles utmärkt.

Jag har förberett en hel del, stekt över 100 köttbullar och lagat tre purjolökspajer och en köttfärspaj som jag frusit in. Jag har också bakat bullar till fikat senare och även hallongrottor. Dessa blev ganska hårda även om de var goda. Av mördegen som blev över ska jag göra finska pinnar. Mitt allt i allo i kören - Asta - har lovat att komma med en tårta och har även plockat tre buketter med gullvivor och förgätmigej som man kan se på en av bilderna här nedanför. Lax och skinka är inköpt och potatisgratäng gör jag på lördag morgon.


Här är prylbokhyllan i vardagsrummet där jag har mina hundra onödiga saker förutom en massa glas och porslin. Böcker har vi överallt annars i huset i bland annat IKEA:s lagerhyllor. De är extra breda så man kan få in dubbla bokrader... (Bilderna går att klicka större. Då kan man se alla Kents schackpriser längst till vänster. En av schackvaserna gick till gullvivorna. )

Igår storstädade jag vardagsrummet som det säkert var ett halvår sen jag gjorde senast. Vi är aldrig där utom någon enstaka gång när jag tittar på Selfridges och Arvingarna. Det är förstås där jag spelar mina två timmar varje dag - men det blir inte så stökigt av det. Dammet hade dock lägrat sig över alla mina (onödiga) prylar som jag har i bokhyllan. Det tog nästan två timmar bara att damma allting. Jag skulle gärna ställa undan en del men jag har ingen plats till det.


Ytterligare en mässingsljusstake behövde putsas.

Idag fick jag för mig att putsa alla (onödiga) mässingsprylar som jag har därinne. Det slank med några fat och annat smått när jag ändå var i farten. Det tog nästan hela förmiddagen men det var faktiskt riktigt roligt att se vilken skillnad det blev.


Hittade också några fat och min gamla kopparbunke som jag också putsade upp. Astas gullvivebuketter förgyller tillvaron. 

Efter det tog jag mod till mig och öppnade kartongen som jag haft stående under skrivbordet sedan i höstas. Den innehöll en fönsterputsapparat som jag undvikit eftersom jag dels inte brytt mig om att putsa fönstren sen dess, dels alltid är rädd för att det ska vara något tekniskt som är svårt att förstå. Men nu när jag ändå var igång kunde jag kanske pröva denna apparat.

Annars gick 

Putsningen gick som en dans

Jag läste bruksanvisningen och lyckades sätta ihop den själv. Den visade sig vara förvånansvärt enkel och effektiv. Så nu ska jag fortsätta med köks- och matrumsfönstren. Bäst att passa på medan energin finns - den brukar ta slut ganska snabbt.


Det brukar gå åt fem-sex putstrasor (jag använder gamla slitna kökshandukar till fönstertvätt) i vanliga fall. Här räckte det med en enda för att ta bort några små ränder här och där.  Orkidéerna är samtliga gamla plantor som blommar om lagom till födelsedagen! Lite sneda och vinda, men vackra i alla fall.

33 kommentarer:

Bloggblad sa...

Praktiskt med kalas då och då så att man får fart på röjandet och även fixar finliret, även om gästerna inte ska betygsätta städningen.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Haha, stämmer precis! Det är roligt att få det snyggt för en gångs skull även om det bara är jag som ser det.

Ailas sa...

Roligt, roligt, jobbigt, jobbigt och en massa annat. På lördag smäller det, men allt verkar vara väl förberett. Till och med orkidéerna har tajmat dagen. Har också några som blommar om just nu, men endast en så där rikligt som dina. Du har grönare fingrar än jag.

Lycka till med festen och ha det jättegott!

Kramar

Geddfish ♥ sa...

Hej å hå, du har lite mer att röja i som har hus, och jag har haft tre stycken i mitt liv, så jag vet.
Och många saker.
Den där fönsterputsapparaten har jag också, det är super att tvätta med den, alltså inte klokt så lätt!
Ha det så gott i fejartagen!
Kram, Gerd

Äventyret framtiden sa...

Vilket härligt inlägg Ingrid!
Du låter så inspirerande så jag får också lust att städa och gno :)
Gratta din make till de sjuttio som stundar.

kram
Karin

Veiken sa...

Det blir ett härligt kalas. Egentligen ska man väl städa efter alla människor, men man vill ju gärna att det ska vara fint när gästerna kommer! Kramar

tant Hanneles bokparadis sa...

schack är kul

Anna/notonmusic sa...

Kul med kalas! Hälsa födelsedagsbarnet! Fönsterputsningsmaskin! Visste inte ens att det fanns. Vilken lycka :-) Men så blommar orkidéerna för fullt också! Hoppas ni får en riktigt härlig fest Ingrid :-) Kram

Musikanta sa...

Aila:
Jag måste ha god tid på mig - annars funkar det inte. Min planering håller i alla fall hittills.
Några gröna fingrar har jag verkligen inte - men jag gillar orkidéer och glömmer att vattna dem långa perioder. Det är kanske därför de trivs...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Ja, fönstertvätten har definitivt blivit avsevärt lättare.

Tyvärr har jag en fransk servis - arvegods - med (säkert) över hundra delar som tar upp hela underskåpet där jag skulle kunna ställa undan alla småsaker som jag har i hyllorna. Den går inte att använda eftersom det är guldkant och inte kan diskas i maskin. En vacker dag åker jag in till någon auktionsfirma...

Nu återstår bara städning av matrum-kök, entré och badrum. Men det får bli i morgon.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag ska ge honom en grattiskram från dig!
Det är fantastiskt vad man hinner med bara man sätter igång. I morgon blir det städning av det kombinerade kök- och matrummet, badrummet och entrén. Se dukar jag väl också i morgon kväll.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Jag städar bara vardagsrummet när det kommer gäster. Så det är tur att det gör det ibland. När släkt och nära vänner kommer sitter vi alltid i det kombinerade köket och matrummet, så då är det inte så noga med vardagsrummet.
Kramar tillbaka

Musikanta sa...

Hannele:
Han var en väldigt duktig schackspelare med la av med tävlingsschack när vi gifte oss. Han ville inte vara borta från familjen. Nu löser han kniviga korsord i stället och spelar schack på datorn. Rutor som rutor...
Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Jag fick tipset om denna superba fönstertvättsapparat från en facebookvän. Annars hade jag heller inte vetat om att den fanns. Kostar ca 4-500 kr men är värd vartenda öre.
Jag hoppas att allting blir bra och att alla får mat så de blir mätta. Men det brukar räcka...
Kram tillbaka från Ingrid

Krönikören sa...

Jag brukar säga att vi måste ha middagar lite då och då. Så man får en trevlig anledning att plocka undan hemma.

Jag har hört av andra att den där fönsterputsaren ska vara riktigt bra. Funderar på om jag kanske vill ha en?

Du får hälsa och gratta födelsedagsbarnet! Jag är säker på att ni får en supertrevlig dag!

Kram

Musikanta sa...

Lotta:
Jag rekommenderar fönsterputsaren å de varmaste. Det gör verkligen jobbet lite roligare.
Jag ska hälsa honom!
Kram tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Bra med kalas så att man får lite putsat här och där! Fina mässingsprylar, de glänser verkligen efter putsandet. Och det där fönsterputsmojängen ska jag verkligen ta en titt på.

Grattiskram till Kent från mig! I min optimistiska planering ingår – i en oviss framtid – en resa till Söderköping och besök hos er.

Musikanta sa...

Karin:
Gör det! Den var toppen.

Du/ni är så välkommen/välkomna när du/ni än tänker resa hit. Vi har en avskild gästavdelning med dubbelsäng och dusch och toa om du/ni vill övernatta. Det vore väldigt roligt om du/ni kom hit. Vore kul att visa dig/er industrilandskapet och/eller lilla Söderköping.

Vi är på kurs vecka 28. Annars har vi ingenting inbokat för sommaren utom ett antal friluftsgudstjänster på söndagarna.
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Det där blir ju ett rejält kalas! Hälsa o gratta födelsedagsbarnet!

Musikanta sa...

Aina:
Jag har just köpt din bok på nätet och ska ge bort den till en väninna som fyller 80. Den tycker jag passar :-).

Själv är jag rätt så trött eftersom jag har hållit på och städat i tre dagar. Men så blir här fint också.

Jag ska gratta Kent från dig!
Kram

Margaretha sa...

Så bra att du provat den där fönsterputsapparaten. Kanske kan vara något även för mig ...
Putsa koppar och silver kan man ju få för sig att göra när andan faller på. I Småland har jag en del sånt och visst - det blir jättefint.

Ha en fin födelsedagsfest.

Bloggblad sa...

Om man bara kör dem enstaka gånger i diskmaskinen klarar guldkanterna av det. Jag har prövat! Jag kör även silverbestick och kristallglas... fast inte dagligen.

tant Hannele sa...

mansgöra att putsa fönster...

Musikanta sa...

Margaretha:
Visst! Men det tog lång tid innan jag tog upp den ur paketet. Den var mycket enkel att sätta ihop. Och den gör fönsterputsjobbet avsevärt lättare!

Festen blev mycket lyckad trots att det kom 27 vuxna och barn. Som väl var kom inte alla på en gång. Vädret var ju strålande också så vi kunde vara ute i trädgården också.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Tack för tipset. Jag ska diska en tallrik och se om guldet håller. Kristallglasen vågar jag inte köra i diskmaskinen.

Musikanta sa...

Hannele:
Kent prövade faktiskt Rutan, som jag döpt henne till. Vi får väl se om det håller i sig med intresset.
Han lagar ju mat och sköter ekonomin så jag är rätt nöjd med den insatsen plus skjutsar och hämtar mig när jag ska någonstans.
Ingrid

Marie i Skrifvarstugan sa...

Trevlig blogg du har. Lägger till dig i mina favoriter på min egen blogg och tittar gärna in till dig flera gånger.

Annika sa...

OCH nu är kalaset över. Hoppas det gick bra!
Brukar kännas både bra och tomt då stora fester är överstökade.
Precis, fördelen med fester ÄR att det blir städat!
Sen får man städa efteråt också, men det är en annan historia.
Grattis till Kent!!
Kramar!!

Musikanta sa...

Marie:
Hej och välkommen till min blogg. Roligt att du gillar den. Känner mig mycket glad över att du lägger till min blogg till din blogglista!

Jag ska titta in hos dig så fort jag får lite tid över. Det har varit körigt de senaste dagarna och kommer att vara även i morgon.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Det känns inte lika viktigt att städa efteråt även om det kanske behövs :-). Vi blev 27 personer men som väl var kom inte alla på samma gång. Maten räckte och blev över trots att alla åt och tog om.

Alla tycktes trivas - det var många släktingar som inte setts på länge och vid något tillfälle i köket fick jag skrika till Kent för att göra mig hörd överhuvudtaget - trots att vi inte serverade vin förrän lite senare på kvällen när bara de allra närmaste var kvar...
Kram från Ingrid som har haft en "konsert" med sin kör på SPF Seniorerna idag med över hundra som lyssnade. Det gick också bra som tur var.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Jag lämnar en kommentar till för den förra for visst här om dagen; provar igen... här fejas och putsas det och jubilaren själv är nog också finputsad, kanske kommer en bild med i "rapporten" från festen ??
;-) Glad fest och det är ett nöje att se så fint du gör och hur du skriver om det!

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

haha --- jag hade visst skrivit kommentaren under förra inlägget .... ojoj :-) så det kan bli ...
Förvirrad kram ...

Musikanta sa...

Tove:
Det gör väl ingenting - då får jag gå dit och kika bara.
Kram tillbaka