söndag 31 maj 2015

1121 Lördagstema - SOMMARLÄSNING

I lördagstemat den här veckan ska vi berätta om vilka böcker vi tänker läsa i sommar. Det har Karin Englund bestämt. Tack Karin för trevliga ämnen under maj månad! Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i bloggen. Samtidigt vill jag passa på att tala om att vi gör uppehåll med lördagsbloggandet tills i september. Då är det Olgakatt som tar över taktpinnen.

I oktober är det Karins på Åland tur och i november har jag själv - Musikanta - tänkt att hitta på teman för lördagsbloggen. Ännu så länge har ingen anmält sig att vara värd för lördagstemat i december - det är bara att haka på om man har lust.

Uppdatering: Spanaren tar över decembertemat.

Jag vill först rekommendera en liten fin bok som jag själv fick rekommenderad av läraren för skrivarkursen på Ölands folkhögskola där jag ska gå på en skrivarkurs i juli. Det ska bli väldigt spännande. Det är Olof Lagerkrantz lilla bok om Konsten att läsa ock skriva. Jag har redan läst den men tänker läsa om den eftersom den är så intressant.


Man läser ut boken på en timme ungefär.

Det här exemplaret har jag lånat på biblioteket och tänkte sen skaffa mig ett eget exemplar. Letade på nätet men den var slutsåld överallt.* Fanns inte heller på något av antikvariaten jag letade på tyvärr. Det är inte så mycket en handbok i hur man ska skriva utan mer egna reflektioner och tankar över själva skrivprocessen och läsandet i sig med många sidoblickar till olika klassiska författare.

Fast några handgripliga råd får man. Lagerkrantz berättar att den engelske författaren  Samuel Butler hade två råd att ge en författare som ville veta om det han skrivit hade något värde. Det ena var: "Fråga dig hur det du har skrivit kommer att te sig om hundra år." Det andra rådet var: "Läs texten högt för dig själv, tydligt och långsamt. Då avslöjar texten sina brister".

Själv kommer författaren också med ett par goda råd. "Jag finner alltid att det finns ord, som kan tas bort utan att meningen förlorar något. Det kan gälla hela satser. Ta på försök bort varannan mening och se vad som händer". Jag ska pröva i nästa inlägg...

En författare som jag återupplivat bekantskapen med är Alice Munro. Jag läste en novellsamling av henne när jag läste engelska på universitetet 2006 och blev mycket tagen av henne då. Av en slump hittade jag hennes För mycket lycka på bibliotekshyllan häromdagen. Efter att ha sträckläst den boken lånade jag snabbt Brinnande livet och nu ligger Nära hem och väntar på att bli läst. Jag bara älskar denna författare - hon är så fantastisk! Borde naturligtvis läsa henne på engelska men jag tycker - lat som jag är - att översättningen inte stör i det här fallet. 


När Kent fyllde 70 häromsistens fick han Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945 av Mirren och Mirrmaken. Nu ligger också den och väntar på mig. Det blir bra lektyr när jag ska åka upp till Mälarhöjden med Swebus nästa vecka. Två timmar och en kvarts ostörd läsning om man sätter sig långt bak i bussen så man slipper höra P 4 på radion.


Vill man läsa en TJOCK bok som räcker länge kan man ju läsa Jonathan Franzens  Frihet som jag fick i present av min bror och svägerska. Boken innehåller hela 651 sidor. Den har fått mycket bra kritik, som man kan läsa om man klickar på länken. 

Med denna bok avslutar jag detta lördagstema eftersom jag inte tror jag hinner läsa så mycket mer. Jag har fullt upp med gudstjänster, både inom- och utomhus i sommar. Dessutom kan jag inte svika mitt nyårslöfte att spela minst två timmar per dag. Ett löfte som jag hållit hittills. Sen tänkte jag försöka måla lite också, träffa barn och barnbarn, och gå på skrivarkurs...

* Englundskan har tipsat mig om att den finns att köpa på Bokbörsen. Tack för tipset, nu har jag beställt den.

38 kommentarer:

Birgitta Malmstedt sa...

Bra lästips. Du fyller verkligen din tid på en bra sätt. Fullt med aktiviteter även under sommaren. Härligt!
Trevlig sommar!
Hälsningar
Birgitta

englundskan sa...

Men OJ! Nu blev jag nästan lite orolig, har du inte hittat www.bokborsen.se ? När jag kollade nu så fanns det 36 exemplar av Konsten att läsa och skriva, Inte var dom dyra heller.
Det brukar inte vara några problem att beställa från Bokbörsen, de flesta skickar med ett inbetalningskort.
När jag tipsade maken om Bokbörsen blev det tyst från den fåtöljen ett par timmar, sedan muttrade ha Vad var det där bra för då?

Marie i Skrifvarstugan sa...

Det var bra tips du kom med på sommarläsning. Astrid Lindgrens bok skall jag absolut skaffa inför sommaren.
Önskar dig en fin sommar !
Kram

Karin sa...

Ja, Konsten att läsa och skriva har jag någonstans och ska kanske gräva fram den och läsa om. Minns särskilt några reflektioner om hur författare beskriver utseendet på de personer de skriver om. Ju mindre desto bättre, om jag minns rätt. Läsaren måste få fylla i själv.

Fantastisk att du hållit ditt nyårslöfte! Hoppas du har kul under tiden! Ska bli spännande att höra vad du tycker om Franzens Frihet. Jag har funderat lite på den, men inte riktigt kommit mig för. Väntar lite till...

Kul att hösttemana är fixade. Utom december då, men dit är det ju väääldigt långt!

Trevlig sommar – men vi lär väl ses då och då på bloggarna även under sommaren!

Västmanländskan sa...

Det blir en härlig lässommar! Friheten står i min hylla också och väntar på att jag ska orka ta mig an den;)

Bloggblad sa...

Jag köpte den första som pocket för inte så länge sen. En hel trave böcker har jag om att skriva... Bästa inspirationen har jag fått i Göran Häggs Och Patricia T-Sandahls böcker. Och så förstås julia Cameron...

Spanaren sa...

December och att hitta på temaämnen ... tjo hej så kul ... anmäler genast mitt intresse. Tack för bra temaämnen denna månad. Tack för bra boktips! Tips för att skriva lockade mig allt *ler* /kram

Eva Trillian sa...

Skrivarkurs låter spännande! :)
Tack för boktips - några redan lästa, andra inte!

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Där är den ju - Lagerkrantz!Jag vill minnas jag lånat/läst lite i den i något sammanhang ... Som hos andra flödar tipsen i detta tema. Tack för dina!
Så roligt med skrivarkurs i juli, det blir blogginlägg hoppas jag?
Heja dig som håller ditt löfte, nu är du halvvägs snart Ingrid! kollade på dina FB bilder och fann ögon- och ögongodis!
Spela-läskram!

Anna/notonmusic sa...

Imponerad över att du håller ditt nyårslöfte! Läsningen är ju förrädisk då den lätt får tid och rum att försvinna! Å andra sidan kan egen övning också fungera så när man får "flow". Boken frihet verkar intressant, blev sugen att läsa den! Lika så den med Astrid Lindgren. Önskar dig en härlig sommar Ingrid även om den inte blir så ledig. Den ser ut lite som min kanske. Upptäckte att jag bara hade en vecka helt tom. Trion har en eller två spelningar per vecka under hela min semester från kyrkan. Så kan det gå! Men vi är jätteglada att vi har spelningar förstås :-)

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Birgitta:
Ja, jag tycker om att ha mycket omkring mig. Sen tar ju bloggen en hel del tid också :-).
Jag önskar dig också en trevlig sommar.
Ingrid

Musikanta sa...

englundskan:
Jag måste ha missat det - annars är det det första jag brukar titta på. Tack snälla för tipset.
Ingrid

Musikanta sa...

Marie:
Det är tydligen inte bara jag som rekommenderat den.
Ha en skön sommar du också önskar
Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

fina böcker, kan lätt läsas om!

Musikanta sa...

Karin:
Jag har tydligen läst Tillrättalägganden av JF tidigare (såg det när jag googlade på honom och kom ihåg boktiteln) men kommer bara ihåg lösryckta fragment. Och att den var väldigt bra! Den här boken räcker nog hela sommaren...
Det stämmer det här med romanfigurernas utseenden. Och att han skriver att läsaren utgör halva delen av boken. Jag ska läsa om den så att jag kommer ihåg lite mer.
Visst kommer vi att ses på bloggen, den lägger man ju inte av bara för att det är sommar. För mig händer det ju extra mycket då. Det blir nog rapport från skrivarkursen om inte annat. Och halvårskoll som vi alltid hade när det var fredagstema.
Jag önskar dig också en trevlig sommar!

Hanneles bokparadis sa...

P.S.
två dagar till kan du se filmen efter novellen Away from her av Alice Munro:

http://www.svtplay.se/video/1670944/away-from-her

Musikanta sa...

Ulrika:
Kul att se dig här igen - förstod att du inte kunde avhålla dig att titta in hos lördagsbloggarna, du som jobbar med böcker!
Jag läser nog lite annat innan jag läser Friheten :-).
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag försökte inte ens med bokhandeln...Men nu har jag ju fått tips om att den finns på Bokbörsen. Julia Cameron ska jag googla på - vet inte vem hon är. Patricia Sandahl tycker jag att jag kan vänta med ännu några år. Jag har läst en och den var inte så upplyftande.
Ingrid

Musikanta sa...

Eva:
Ja, det tycker jag också. Vi får väl se. I alla fall brukar det vara trevliga och intressanta människor med på sådana kurser och det är ju halva nöjet.
Ingrid

Musikanta sa...

Ann-Britt:
Bra då sätter vi (?) upp dig som värd för december. Jag ska uppdatera bloggen. Den lilla boken innehåller så mycket tänkvärt även om det inte är så mycket skrivartips man får som tankar om vad som händer när man läser och skriver.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Tack för sin som alltid uppmuntrande kommentar - alltid roligt att läsa.
Nej, jag lägger inte av med bloggandet för att det är sommar, tvärtom. Däremot tar jag en liten bloggpaus nästa vecka då jag åker upp till Mälarhöjden och barnbarnen igen. Ingen tid över för att sitta vid datorn då. MEN massor med bilder kommer det ju att bli från både avslutning och körkonsert.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Ja, övningen går bra även om tiden inte riktigt flyter iväg så snabbt som när jag sitter vid datorn, haha. Jag tycker att det har gjort nytta och jag börjar så smått kunna spela de stycken som jag spelade som 14-åring. Och en del nytt också. Peterson-Berger som jag inte fick spela när jag var ung för han var i onåd efter kriget. Jag trälar med Rentrée, Lawntennis och Gratulation. Intåg i sommarhagen kan jag inte spela på piano tyvärr (men på orgel) eftersom det ligger ett decimaackord hela tiden i basen. Hur långa fingrar hade han? Någon genväg ser jag inte att det finns och brutna ackord är ju inte snyggt.

Väldigt roligt för er att ni har så många spelningar med trion i sommar. Du kan väl skicka prospekt så jag får se vad ni spelar och hur mycket ni kostar. Gratis logi kan vi ju alltid ordna om ni skulle ha lust att komma hit och spela.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Tack för tipset med AM-filmen. Ska snabba mig att se den.
Ingrid

Anonym sa...

Tack för boktipsen, men tror inte att det blir mycket till tid över för bokläsande denna sommar, får se. Men ändå roligt att se dessa titlar, som för mig var nya, nästan alla.
Bra gjort av dig att öva två timmar varje dag, det visar på ett brinnande intresse och dessutom disciplin.
Trevlig dag och kram från wiolettan

Äventyret framtiden sa...

Tack för intressanta Lästips!
Astrid Lindgrens bok måste jag absolut läsa...Olof Lagerkrans bok fick jag för snart två år sedan av en bloggvän och den tittar jag i med jämna mellanrum.
Du har verkligen mycket att göra Ingrid!
Kom ihåg att andas lite grann också.

Kram
Karin

Äventyret framtiden sa...

Tack för intressanta Lästips!
Astrid Lindgrens bok måste jag absolut läsa...Olof Lagerkrans bok fick jag för snart två år sedan av en bloggvän och den tittar jag i med jämna mellanrum.
Du har verkligen mycket att göra Ingrid!
Kom ihåg att andas lite grann också.

Kram
Karin

Äventyret framtiden sa...

Tack för intressanta Lästips!
Astrid Lindgrens bok måste jag absolut läsa...Olof Lagerkrans bok fick jag för snart två år sedan av en bloggvän och den tittar jag i med jämna mellanrum.
Du har verkligen mycket att göra Ingrid!
Kom ihåg att andas lite grann också.

Kram
Karin

Musikanta sa...

englundskan:
Mycket konstigt. När jag googlade som vanligt på "Bokbörsen" fick jag inga svar alls på Konsten... Inte heller när jag googlade där bara på författarnamnet eller boktiteln plus författarnamnet. Så jag hade tydligen varit inne där och tittat tidigare. Men så använde jag din länk och si, då fick jag fram alla böckerna. Mycket märkligt, som sagt. Nu är den beställd.
Tack för tipset och kram från Ingrid

Musikanta sa...

Wiolettan:
Nej, det är inte säkert att det blir så mycket läst för mig heller i sommar. Nyss fick jag två nya friluftsgudstjänster så sammanlagt blir det åtta stycken mellan 14 juni och 29 juli. Sen har jag ju lite annat att pyssla med också - hemmet och trädgården om inte annat.
D
Det är nog mer disciplin än brinnande intresse - inte alltid så kul att öva skalor och öva in nya stycken. Men har man fått en flygel så har man...
Önskar dig en skön och trevlig och lite varmare vecka än hittills.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Hinner du själv att andas på sommaren? Det är jätteroligt att det är mycket på gång, nyss fick jag två nya friluftsgudstjänster så nu är det åtta stycken mellan 14 juni och 29 juli. En friluftsgudstjänst tar nästan en hel dag om man åker ut med båt i skärgården. Så jag lider inte brist på sysselsättning :-).

Jag har redan beställt Lagerkrantzboken tack vare Kicki som gav mig en länk där de fanns på Bokbörsen. När jag bara googlade på Bokbörsen fick jag inga träffar. Visst är det märkligt! Kul att lördagstemat har blivit så populärt också.
Kram från Ingrid

Anonym sa...

Här kommer en liten samlingskommentar för månadens tre sista teman. Pga. datorstrul kommer de alla på en gång:

Sommarläsning: Tack för spännande boktips! Låter kul också med skrivarkurs. Den ser jag fram emot att läsa mer om framöver.

Fotografera: Vad kul att läsa om dina äventyr som lokaljournalist. Hade jag fått välja något i dag, hade jag nog också gått med journalistdrömmen istället för ingenjörsstudierna, men framtidsutsikterna såg ju (och är kanske heller inte) så goda ut samtidigt som jag kände att jag visste mer vad jag hade genom att välja en ingenjörsutbildning istället för diverse ”flummiga” kurser inom internationella relationer osv., som skrämde mig lite om det nu verkligen kunde leda till ett jobb. Dålig, eller avsaknad på rådgivning kunde man kanske säga, men som familjens enda med en akademisk dröm var det inte lätt.

Fåglar: Vilken härlig park. Norrköping hör till en av städerna jag tänkt jag bör inom inte alltför lång tid, hacka av på min lista. Var där i och för sig sommaren innan jag blev 10 år, men tror nog jag skulle ha en liten annan syn på det hela i dag. :-)

Musikanta sa...

Gnuttan:
Tack för din långa kommentar - kul att du tog dig tid med att både läsa och skriva. Det var nog bra att du blev ingenjör istället för journalist - det är ett yrke som det är mycket nerdragningar på just nu. Dessutom får man bara hålla sig inom vissa ramar med text och bild - de har moduler som artikeln ska passa in precis på. Ingen korrekturläsning heller berättade en god vän som är journalist för mig.

Norrköping har förändrats mycket de senaste 30 åren. Från att ha varit en fattig, illaluktande (åtminstone i centrum) industristad har vi fått universitet och ett fantastiskt vackert ombyggt industrilandskap.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Nu har jag sett filmen - helt underbar! Tack för länken igen.
Ingrid

Annette sa...

Så bra skrivtips ur den boken. Själv skriver jag nästan litet för avskalat, så att det nästan blir kyligt, vilket inte alls är meningen. Att läsa texten högt för sig själv är också ett väldigt bra råd, det skall jag tänka på.

Här hemma väntar fortfarande Munro, skall plocka fram den nu och sätta igång.

Trevlig blogg du har :)

Västmanländskan sa...

Har varit jättedålig på att kommentera på bloggar länge nu, men denna rubrik kunde jag inte motstå ;)

Musikanta sa...

Annette:
Hej och välkommen till min blogg! Kul att du hittade hit och roligt att du gillar bloggen :-).

Jag ska försöka följa de här visa råden endera dan. Jag skriver så fort på datorn att det blir alldeles för mycket och långt för det mesta...
Ingrid

Musikanta sa...

Ulrika:
Det är klart att du inte hinner varken läsa bloggar eller kommentera, du som jobbar och har småbarn! Jag, som varken har det ena eller det andra, hinner knappt själv. Roligt att du tittar in ibland i alla fall!

ha det gott och kram från Ingrid