tisdag 19 maj 2015

1113 Några bilder från Bonniers Veckotidnings jubileumsnummer 1928 - Gustav V 70 år.

Hans Majestät Konung Gustaf V har fyllt eller ska fylla 70 år den 16 juni 1928 (datum för tidningens utgivning 1928 är inte utsatt) och Bonniers Veckotidning har med anledning av detta event gett ut ett jubileumsnummer om kungen. Det här inlägget var från början meningen att vara med på fototriss med temat svart-vita bilder. Tyvärr - lite för sent - kom jag ihåg att där måste alla bilder vara tagna av bloggaren själv och då var jag ju tvungen att ta bort det.

Nu blev det ett lite längre inlägg och betydligt fler bilder i stället - eftersom jag hade blivit intresserad då jag upptäckte den här jubileumstidningen bland alla mina övriga Bonniers Veckotidningar och skam till sägandes aldrig ens hade öppnat tidningen...Jon-And gjorde omslaget till jubileumsupplagan. (Bilderna går att klicka större.)

Tidningen innehåller 60 sidor och 108 bilder.  Den  följer monarkens liv både privat och i offentligheten från det han var liten baby till år 1928. Innehållet är mycket varierande som synes. 


Den digra innehållsförteckningen som också innehåller bilder från övriga kungafamiljen, vänner, politiker och utländska gäster och kungligheter. 
1914 samlades de tre nordiska kungarna Kristian X, Gustaf V och Håkon VII till ett möte 18-19 december efter att första världskriget brutit ut. Där bekräftade man sin enighet enligt neutralitetslinjen. 


Från vänster den norske kungen Håkon VII, Gustaf V i mitten och den danske kungen Kristian X till höger.

Kungen var en flitig silversamlare som man kan se av nedanstående bild. Artikeln om honom är skriven av den kände skalden Gunnar Mascoll Silfverstolpe - helt passande :-). Med anledning av en annan 70-årsdag häromdagen kan jag inte låta bli att fundera på om han hade någon heltidsanställd på slottet bara för att putsa silvret. Det här är bara en del av hans samling.Kungen var också en ivrig jägare som synes av bilden nedan.


Jag glömmer aldrig Hasse & Tages elaka sketch om Gustaf V i någon av revyerna där kungen fällde den nu klassiska repliken. "När kommer älgen?"

Men det var kanske som tennisspelare som han var mest känd för folk i allmänhet under pseudonymen Mr. G. Han bidrog också till att tennissporten fick fäste i Sverige och sponsrade bygget av den första tennishallen i Stockholm. Vad jag förstår, efter att ha läst artikeln, var han ingen dålig tennisspelare som man ibland ville göra honom till. Efterhand satsade han mest på dubbelspel där han tillsammans med sina olika medspelare blev framgångsrik.

Det är inte så ofta man ser bilder från Gustf Vs barn- och ungdom. Här kommer några stycken. Kung Gustaf som ettåring med trogen hund på golvet. Spännande barnvagn!Här var prins Gustaf två år...

...och här sex år.


Han var tydligen 10 år när han inskrevs i Beskowska skolan - hade väl undervisning av guvernant tidigare på slottet, antar jag. 


Här är kungen bara 25 år. Jag tycker den lille kronprinsen påminner om vår egen kung som barn.


Hela familjen samlad på Solliden när drottning Victoria fyllde 60 år.

Avslutningsvis några karikatyrer av Gustf V som måste ha varit ett tacksamt motiv för den dagens karikatyrtecknare.

25 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Vilket härligt kungligt inlägg :-) Tänker att det kanske var skönt att spela tennis och glömma bort en stund att man är kung. För när man gör vissa saker är det bara det man har i huvudet. Spela tennis eller sjunga i kör tex.

Hanneles bokparadis sa...

Det var tider det! Fint rum han hade, inte ikea-stuk. Vågade nån slå kungen i tennis?

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Anna:
Han var säkert lyckligast när han träffade tennis- och jaktkompisar. Och när han var på loppis.
Kör lär väl ingen av kungahuset någonsin har varit intresserad av tyvärr...
Kram

Musikanta sa...

Hannele:
Han var ju så himla lång och mager så det var väl inte så konstigt om han var duktig. Jag tror bara att det är elakt förtal och missunnsamhet."Räcker det inte med att han är kung, ska han behöva vara en framstående idrottsman också?" tycker jag mig höra från undersåtarna. Det var väl förmodligen ett av hans få andhål i tillvaron.

Äventyret framtiden sa...

Bilden där han sitter och läser en bok som liten pojke blev min favorit för dagen, fastän jag tycker att alla bilder är bra och sköna att se på. Ser att han var klädd i kjol också som liten...
Folk har ju alltid varit elaka med kungligheter, på ett eller annat sätt, även så nu i dagar som dessa, vilket jag har svårt att förstå, fastän jag inte är särskilt royalistisk av mig.
Jag hoppas också att han fick rejält motstånd i tennisen, för vem vill känna att man "får" vinna när man egentligen inte gör det.
Ha en skön dag!

Vi i Kasperian sa...

Fascinationen för kungligheter är förstås ingen ny företeelse. Jag är själv ingen rojalist, men ogillar drev och mobbning på det högsta! Dessutom gillar jag Victoria och Daniel.
Huruvida Gustaf V var en visserligen entusiastisk men tämligen medioker tennisspelare, det lär vi aldrig entydigt få veta. För min del får han gärna ha varit hur skicklig som helst. :)
Bilden med jakttroféerna är förresten rätt grotesk.
När man ser bilderna från hans barndom känner jag visst medlidande – hoppas han också fick leka och busa lite grann. I normala kläder. Säkert har dagens kungliga barn det mycket, mycket bättre.
I övrigt – det bästa med gamla tidningar tycker jag oftast är annonserna – så intressanta och talande.
Kul inlägg. :)
Berit E

Arja sa...

Halloj!
Vilket inressant inlägg att läsa och fina bilder :O)

Anonym sa...

Så trevligt att få läsa om Gustav V, mycket intressant läsning.
Roligt också att se dessa unika bilder, de var helt nya för mig. Jag tycker om att läsa om kungligheter så detta passade mig utmärkt.
Jag har hört att han var duktig i tennis. Men, så lång och smal han var.
Kram och ha en bra dag önskar wiolettan.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Min "kungliga hörna" fick nu påfyll, stiliga herrar de där 2 3 nordiska. Kronprins Håkon Magnus i Norge är mycket lik gamla Håkon. Som sagt en skattkista du har!
Kunglig kram

Gunnel sa...

Nästa år fyller vår nuvarande kung 70 år, men även om han är gråhårig, så ser han betydligt yngre ut än Gustav V när han blev 70. Jag avundas verkligen inte de kungliga. Det spelar ingen roll vad de gör, för de blir alltid ifrågasatta. Kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Det vore inte kul att ständigt bli utsatt för granskning, både av själsliga och kroppsliga företräden i media. Dessutom vara ständigt övervakad. Plus att som Victoria alltid ha hemska högklackade skor jämt när hon ska representera.

Den bokläsande lille gossen fastnade jag också för - han ser inte så glad ut. Inte senare heller. Utom någon gång på tennisbilderna...
Han spelade ju tennis och tränade vädligt mycket efter vad jag förstår, så varför skulle han inte kunna vinna av sig själv?
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Tack för intressant kommentar. Jag bryr mig inte heller om om Gustaf V var bra eller dålig tennisspelare. Rykten sprider sig så lätt. Man kan inte tro på allt s-t som sägs om kungligheterna.

Håller helt med dig om rummet med jakttroféerna - underligt att någon överhuvudtaget kan vistas i ett sådant rum!

Han fick säkert inte leka särskilt mycket att döma av bilderna i tidningen. Han ser väldigt sorgsen ut på alla. Undrar om han verkligen kunde läsa när han bara var sex år. Han fick i alla fall lite kompisar när han var 10 och fick gå i "vanlig" skola.
Kram

Musikanta sa...

Arja:
Hej Arja! Det var läääääängesen jag hörde av dig (och du mig säkert också) på bloggen. Roligt att du tittade in igen.
Tack för rar kommentar - den värmer.

Musikanta sa...

Wiolettan:
Roligt att du uppskattade mitt inlägg. Jag fastnade direkt för bilderna när jag bläddrade i tidningen. De flesta var också helt nya för mig. Jag ska läsa artiklarna också när jag får tid över...
Han var jättelång!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Mycket allvarliga och högtidliga herrar på kortet. Den danske kungen var roligare privat - han älskade att dirigera och var ofta och hälsade på en god vän till mina föräldrar - hovsångerskan Brita Herzberg när det begav sig. Hon berättade att han alltid sa: "Hej Brita. Det är kongen." när han ringde.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Det tycker jag också. Gustaf V såg redan gammal ut när han var i 40-års-åldern.
Nej, det skulle vara jobbigt att ständigt vara påpassad och bedömd, både kroppsligt och själsligt. Att aldrig kunna gå ut utan att ha en livvakt i hasorna. De måste väl dessutom ständigt vara rädda att det ska hända barnen någonting så utsatta som de är.
Kram tillbaka från Ingrid

Eva Trillian sa...

:) Ett kungligt inlägg - på fler sätt än ett!
Tack för lite uppfriskande motionerande av historiemuskeln!

Musikanta sa...

Eva Trillian:
Tack för uppmuntrande kommentar. Det gör att jag kan fortsätta att botanisera i min gamla tidningar.
Ingrid

Spanaren sa...

En stilig man var han. Gick eller går fortfarande en del rykten om denna man men man ska inte prata illa om de döda. Visst ser man påbrå av vår tids kung i denna kung. Tack för ett intressant inlägg.
/kram

Klimakteriehäxan sa...

Ny kunglig 70-årsdag närmar sig med stormsteg. Undrar hur jubileumsbilagorna ser ut denna gång????

Musikanta sa...

Ann-Britt:
Vissa rykten, som då förorsakade stormar, skulle inte någon höjt på ögonbrynen för idag. Tiderna förändras och vi ser mer på kungligheterna som vanliga människor än man gjorde förr.
De har också sina sorger och bekymmer liksom glädjeämnen som vi vanliga.
Tack för uppmuntrande kommentar!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Haha. Inte tror jag man gör någon särskild tidning för denna tilldragelse lika påkostad som denna gamla jubileumstidning var. Det blir väl svensk damtidning i så fall.
Det räcker kanske med Den ofrivillige monarken...
Ingrid

Gunnel sa...

Rojalist som jag är gillade jag verkligen det här inlägget. Dessutom gillar jag forna tiders herrar med sina välansade mustascher och Gustav V visste verkligen hur man vaxade sin ansiktsprydnad. Något för dagens vildvuxna män att inspireras av.

Musikanta sa...

Gunnel:
Iofs är väl vår kung och prins Daniel alltid välklädda, men på den tiden var säkert ALLA herrar som hade någon framskjuten ställning det. Inga jeanspolitiker där inte...

De enda som kan mäta sig med dåtidens herrar i elegans är enligt min mening idrottsledarna på stora fotbollstävlingar :-).
Han måste allt ha varit lite fåfäng i alla fall, Gustaf V, med sådana fina mustascher.
Kram