onsdag 27 maj 2015

1119 Spännande garderobsstädning

Så blev den då äntligen av - den där storstädningen och röjningen av garderoberna, som jag har gått och tänkt jag skulle göra förra året men som stannade vid en tanke som så mycket annat i mitt liv. I vårt sovrum har jag en dubbelgarderob - den ena halvan storstädade jag i går och den andra idag.

Den egentliga anledningen var väl att jag skulle lägga undan en del vinterkläder och ta fram sådana sommarkläder som jag stoppade ner i några IKEA-kartonger i höstas. Jag tänkte också städa sovrummet och bädda om och det var ju inte mycket idé om dammråttorna från garderoben letade sig ut dit. Vädret var strålande så det var ingen risk heller att hänga ut kläderna på innergården.


Allt det här fick plats i ena halvan av min dubbelgarderob i sovrummet. (Bilderna går att klicka större.)

Sagt och gjort. Ut med alla kläderna på innergården, alla skokartonger och andra lådor och väskor som jag hade stuvat in (gömt undan skulle städtanterna i teve sagt) i garderoben under årens lopp. Det visade sig var en spännande sysselsättning. Jag hittade kläder som jag inte visste att jag hade köpt och skor som jag heller inte visste om att jag hade.


Den här badväskan låg i någon av korgarna på garderobshyllan. Den hade jag helt glömt bort. Förmodligen är det en sådan present man får när man prenumerar på t.ex. ICA-kuriren. Jag har en del klockor, dukar och plädar som har varit bra och användbara och som man får när man prenumererar om igen.Märkligt att en garderob kan innehålla så mycket saker...

En kartong hade jag ingen aning om vad den innehöll. När jag tog upp den hittade jag Mirrens bröllopsklänning ihoprullad. Den har legat där sen 1996 när Mirren gifte sig. Den var väl bibehållen - möjligen skulle den ha behövt en kemtvätt. Siden är siden och efter ett tag på klädställningen hade en hel del veck försvunnit.


Den här kartongen hade jag glömt vad den innehöll.


Det visade sig vara Mirrens bröllopsklänning.


Klänningen då det begav sig.

Efter att ha hängt ut kläderna hängde jag också upp en tvätt. Då kom jag på en briljant idé, tyckte jag. Blusar och klänningar med generös urringning har en tendens att glida av klädgalgen. Visst, det finns sådana där smala band som man ska lägga om galgen på en del, men de tittar gärna fram när man tar på sig plagget. Jag klippte helt sonika av dessa band och satte fast plaggen på galgen med mina stora klädnypor som jag köpt på Dollarstore.


Vanliga klädnypor, som den svarta och gula går inte att sätta fast, de hoppar bara av. De tre andra gick jättebra.


Så här.

Jag började vid halv tiotiden på morgonen och vid tvåtiden var både garderoben och sängkammaren städad och försedd med nya lakan. Dessutom hade jag plockat bort nästan alla vinterkläder och fått ihop en svart plastsäck med kläder som krympt eller som jag inte har trivts i och fyra skokartonger med skor som har blivit för små. Vår pingstkyrka här i Söderköping skickar kläder till Lettland och tog emot skorna och kläderna med tacksamhet. Jag hade sådan tur att man kan lämna kläder varje onsdag mellan 17 och 19. Det får bli en raid i höst också.

19 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Bra jobbat! Jag har lite kvar...

P.S.
En kompis till mej berättade att hon varit på Shakespearekurs i London, jättetrevligt!

Musikanta sa...

Hannele:
Man är aldrig så nöjd som när man städat - åtminstone inte jag. Lycka till med resten!
Ingrid

Gunnel sa...

Garderobsstädning är verkligen nödvändigt ibland. Då kommer det fram sånt man helt glömt bort. Alltid lika spännande...och nödvändigt med den sortens genomgång. Kram

Maggan sa...

Så inspirerande, Ingrid! Jag har börjat lite, men måste ta tag i det ordentligt. Trots att man är pensionär så är det så många måsten. Idag har jag rensat i trädgården i några timmar.
Kram!

Musikanta sa...

Gunnel:
Det är ju inte så svårt och ganska trevligt när man väl har satt igång. Men det är jobbigt att få rumpan ur vagnen...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Maggan:
Du får väl vara nöjd med att du rensat i trädgården. Inte mer än ETT måste per dag :-). Vi har ju all tid i världen att städa etc. Om det inte kommer gäster förstås...
Kram tillbaka från Ingrid

Bloggblad sa...

Det var ett bra tips med stora klädnypor! Jag brukar använda knappnålar.

Jag har som regel att röja min klädkammare en gång varje sommar, lite tidigare på året nu när jag är ledig. Varje gång upptäcker jag att jag har mer kläder än jag trodde. Speciellt nu när jag under två år långsamt har bytt ut större plagg till mindre. Nu är alla för stora ivägskickade. Inget nytt får nu inköpas efter att jag köpte nya vita jeans i förrgår. Topparna krymper lite för varje tvätt, så de fungerar länge till.

Min brudklänning hittade jag ihoprullad på vinden när vi flyttade från Algatan, sen har jag inte sett till den. Kanske kommer den fram vid den vindsröjning som väntar. Ingen har varit uppe på vinden på 25 år - ALLT ska slängas eftersom ingen har saknat något som ligger där.
Jag är ju gift med en hamster, så det blir inte lätt...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag rekommenderar Pingstkyrkans insamling onsdagar mellan 17 och 19. Jag tror de tar emot allting, filtar och sängkläder- även barnmöbler och leksaker t.ex. Du kan ju ringa Anders 070-6719512 och höra. De skickar kontinuerligt allt till Lettland. Härligt att kunna ge bort/slänga kläder eftersom de blivit för stora. Här är det tvärtom :-(.

Margaretha sa...

Oj, vad imponerande! Måste kännas jätteskönt att få det gjort.
Sen kommer du kanske att börja leta efter kläder som du trodde du hade men som nu har kastat bort !!
En fördel, som jag har, är att vi flyttat rätt många gånger. Då blir det automatiskt sorterat.
Jag slänger lite då och då när jag orkar Jans kläder. Jag vet att jag kan ge bort dem men det är lite känsligt på något vis.
Det jag inte vet vad jag ska göra med tar jag ner till Småland. DÄR skulle det verkligen behöva röjas!!
Ha det så bra. Kram Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Vi har bott här i snart 25 år och då samlar man på sig. När vi flyttade hit fyllde vi en hel container med saker. Det hjälpte inte - nu är huset fullt igen.
Jag har ju inte kastat bort några kläder utan skänkt dem till Lettland. Det känns verkligen bra. Då kunde jag ta med sådant som jag bara använt ett par gånger och inte trivts i. Det känns skönare att veta att det kommer fram till behövande - Pingstförsamlingen här i Söderköping har ett barnhem där dit de ofta åker med stora lastbilar.
Kram från Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Vilken lättnad! Jag kan riktigt känna hur skönt det kändes när det var klart! Vilket klassiskt vackert bröllopsfoto och klänning! Roliga minnen. Jättebra tips med klädnyporna! Kram

Marie i Skrifvarstugan sa...

Vilken lysande idé ! Härlig känsla efteråt när allt är klart. Jag borde ta efter dig, när det nu blir ;)
Ha det gott !

Musikanta sa...

Anna:
Ja. man blir lätt nostalgisk när man garderobsstädar :-).
Klädnyporna fyller verkligen sin funktion. Lätt att ta bort och sätta dit. Och så slipper man de eviga banden som aldrig vill gömma sig.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Marie:
Ja, jag tyckte det också! Det är mycket sällan jag får några idéer om praktiska saker, men det här funkar verkligen bra.
Man måste garderobsstäda på våren eller sommaren så man kan hänga ut kläderna antingen på balkongen eller i trädgården för vädring. Bra väder nu också när det inte var för varmt. På sommaren orkar man (=jag) inte med någonting i den stilen.
Ha det gott själv och kram från Ingrid.

Klimakteriehäxan sa...

Ojojoj. Jag är SÅ imponerad. Här hos mig är rensningsbehovet enormt, men det är ett Sisyfos-uppdrag och jag bävar, skjuter upp, bävar och skjuter upp igen...
Lördagstema hittar jag inget hos dig i dag, men det fanns hos Karin, så jag har levererat lästips inför sommaren, kunde ha skrivit hur lång lista som helst (påminnande om klädkammaren ...)!

Klimakteriehäxan sa...

P S rörde mig i detta härad härom dagen:
http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2015/05/om-livets-onodvandigheter.html

Musikanta sa...

Aina:
Nästa gång du kommer hit i närheten får du höra av dig.

Nej, jag hade inte tid med lördagstemat idag eftersom jag har skrivit ett inlägg om den härliga showen jag var på i torsdags. Igår hade jag inte tid heller eftersom jag hade kören på Blå Porten (= ett sevicehus) med min kör hela eftermiddagen. Sen tar det tid att redigera bilder och att lägga in videosnuttar på Youtube. Eftersom mitt näst äldsta barnbarn var med måste jag ju dokumentera det.
Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Ett jättejobb:)
Städning och framförallt röjning i garderober är något jag fasar för. Alldeles för mycket använder jag aldrig, men har samtidigt alltför ofta "inget att sätta på mig". Somt är förresten för stort, annat för litet... :) Somt är direkta felköp...
Endera dagen ska jag bestämt låta mig inspireras av ditt inlägg här! :)
Berit E

Musikanta sa...

BErit:
Jag är så glad att jag hittat Pingstkyrkan där jag personligen träffar många trevliga människor som tar hand om det jag lämnar. Om jag står och funderar på att ge bort något som iofs är snyggt men som jag inte har haft på mig på några år gör jag det med glädje när jag tänker på att det kanske är någon i Lettland som blir glad över att få ett nästan nytt plagg. Jag har ju så mycket i garderoben ändå...

Jag har ju nästan alltid samma tre-fyra plagg på mig när jag går bort. Hemma är det alltid samma jeans och några toppar jag varierar med så 3/4 av min garderob - den som blev över efter rensningen - skulle jag inte behöva alls...
Kram från Ingrid