torsdag 21 maj 2015

1115 Promenad till björken och RachmaninoffDen här lönnen - halvvägs ner till björken - är nog ett av de mest fotograferade träden i Söderköping med omnejd. (Bilden går att klicka större.)

Så här ser det ut - favoritträdet - på min promenad ner till björken i det underbara försommarvädret. Jag har varit ängslig för att det kanske skulle försvinna en dag eftersom det växer massor av lava på stam och grenar. Nu ser man också att det är en lönn när bladen har slagit ut. Det verkar inte som det är på väg att ge upp i alla fall.

Under promenaden lyssnade jag till Rachmaninoffs pianokonsert nr 2 - också en favorit. Jag har Spotify installerat på min I-Phone sedan en tid tillbaka och är väldigt glad över att kunna lyssna på vacker musik - både klassisk musik och populärmusik när jag promenerar.

Här kan man höra konserten i sin helhet - en fantastisk ukrainska är pianosolist - Anna Fedorova. Hela konserten tar nästan 38 minuter men första satsen är min favorit. Den tar exakt 11 minuter och 17 sekunder och är helt underbar, tycker jag.

Själva inspelningen är mycket välgjord och man blir otroligt imponerad över hennes teknik samtidigt som hon spelar med sådan inlevelse under de lite långsammare momenten. Det är också närbild på några oboespelare :-).

Intressant var också att läsa att den unge Sergei ofta var med sin mormor i den ryska ortodoxa kyrkan och tog intryck av liturgin och klockorna redan som liten. Just den här konserten börjar med tunga ackord som liknar klockklang. (Jag kan inte få klippet att starta från början - jag slutade själv lyssna när första satsen var slut. Så man får scrolla tillbaka.)

26 kommentarer:

hanneles bokparadis sa...

träd är något speciellt, ska lyssna på Herbert Blomstedt nu, fullsatt, sitter på 1:a raden.

Musikanta sa...

Underbart! Läste om honom i tidningen i morse. Han har varit hemma i mitt föräldrahem en gång när han var ny dirigent för Norrköpings symfoniorkester för hundra år sen - mamma bjöd gärna hem musiker efter konserten på lite mat. Det visade sig att han var vegetarian så han åt inte något av maten hon lagat...
Ingrid

Ailas sa...

Igår var jag och hälsade på en speciell gammal ek, tycker nämligen också mycket om träd!
En annan favorit är Rachmaninoff, så även där är vi mycket överens. Däremot vill jag inte ha musik i öronen, när jag är ute. Jag vill lyssna på fåglarna och det som pågår omkring mig. :)

Kram!

Anna/notonmusic sa...

Den är jättefin, den pianokonserten! Fint träd! Det är lite speciellt m träd som står så för sig själva, alla årstidsväxlingar blir så tydliga. Kram

Musikanta sa...

Aila:
Det är enda gången jag lyssnar på musik när jag går på promenad. Här är det mest åkrar och ängar på min promenadväg och ganska sparsamt med fåglar. En och annan kråka...
Roligt att du också gillar Rachmaninoff.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Jag har inte hört den pianisten förut. Jag tycker att hon är helt fantastisk. Läste att Rachmaninoff själv hade ovanligt stora händer. Det hade inte hon men hon klarade av det ändå...

När det gäller det här trädet fotar jag det ju året runt. Det står så vackert mot det öppna landskapet i bakgrunden.
Kram från Ingrid

Bloggblad sa...

Menar du alltså att det du har omskrivit som björk i flera år är en lönn? Eller står lönnen på vägen mot björken?

Jag lyssnar enstaka gånger på "Vinter" eller "Sommar" när jag är ute och går, men helst vill jag inte ha nåt än egna tankar som stör.

Hanneles bokparadis sa...

(väldans! En mycket sympatisk man som donerat sitt bibliotek till Göteborgs universitet, riktig lokalpatriot denna Herbert Blomstedt)

Hannele sa...

(Herbert Blomstedt berättade om sitt första jobb i Norrlköping)

Anki sa...

Träd är underbara vänner utefter vägen... har flera jag gärna stannar till vid :)
Jag tycker om musik, men ute i trädgården eller i naturen vill jag helst bara höra hur vinden rör trädens löv och fåglarnas sång, ackompanjerat av lammens bräkande i fårhagen på andra sidan vallen... :)
Ha det gott!
Kram

Musikanta sa...

Bloggblad:
Den här lönnen står ungefär halvvägs till björken.
Jag tycker inte att musiken stör när jag är ute och går - tvärtom. Den gör den tråkiga promenaden lite roligare.

Musikanta sa...

Hannele:
Jag läste just i NT att han hade donerat sitt bibliotek till Göteborgs universitet - han lär ha en hel del böcker kvar i alla fall. Kul att han berättade om Norrköping också.
Ingrid

Musikanta sa...

anki:
Jag tycker det är så tråkigt att promenera (som jag skrev i kommentaren till Bloggblad) att jag välkomnar Spotify i lurarna. Har inte ro att sitta och lyssna på musik när jag är hemma och på konserter kommer jag sällan eftersom det är ett företag för oss här på landet att komma iväg till stan. Dyrt är det också.

När jag är ute i trädgården brukar jag förstås inte ha lurarna på, då har jag annat att syssla med än att lyssna till musik...

Veiken sa...

Jag älskar många olika sorters musik, men jag lyssnar aldrig när jag är ute på promenad i naturen. Jag vill uppleva alla ljud i skog och mark utan att bli "störd" av musik. Vilken tur att vi är olika och kan själva bestämma hur vi vill göra! Kramar

Bloggblad sa...

När jag åker bil vill jag ha musik på däremot. Men... det får jag ha när jag kör ensam. Maken vill ha tyst i bilen. Han är inte mycket för musik öht.

Annika sa...

Ja, vackert träd. Visst har vi våra favoritträd då vi är ute och går, jag med.
Jag lyssnar nästan alltid på ngt program på SR då jag är ute på mina PWs. Eller, numera också mycket på Värvet med Kristoffer Triumf. Helt otroligt bra poddcast!
Rachmaninoff, jag tänker balettmusik! OCH komplicerad koreografi ;-)
Kramar!

Musikanta sa...

Veiken:
Du delar din åsikt med många av mina kommentatorer :-). Men visst är det tur att vi är olika vi människor, som du skriver!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Säger som Veiken här intill. Tur att vi är olika - tycker att musik i bilen är oerhört störande. Även radion i allmänhet.

Musikanta sa...

Annika:
Kul att det är NÅGON som lyssnar på musik eller hörböcker när de är ute och promenerar!

När jag tänker på balett musik är det nog mer på Igor Stravinsky med sina baletter Petruschka och Eldfågeln. Jag visste inte att R hade skrivit balett musik, men han har ju skrivit sådana massor som jag inte hade en aning om förrän jag läste på Wikipedia.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
balettmusik ska det vara förstås - slarvigt! Jag gillar ju inte särskrivningar som du vet, haha.
Kram igen

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Promenad, träd och musik ... hörde klockorna i först delen och vilken inlevelsde pianistinnan uppvisar...

Gåkram med musik

Barbro S sa...

Fint träd med vacker grönska så här års. Ha en skön helg :)!

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Tove:
Ja, är det inte fantastiskt att man både kan vara så tekniskt skicklig och samtidigt spela med sådan inlevelse. Hon är dock bara 25 år!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Barbro S:
Det är mitt speciella lilla träd som jag gärna fotar under alla årstider. Jag har haft en mycket skön och vilsam helg och hoppas på en likadan vecka som kommer.
Kram från Ingrid