torsdag 16 juli 2015

1137 Lite mer från Ölands fokhögskola

Förutom skrivarkursenÖlands folkhögskola som jag berättat om här fanns det andra intressanta kurser samma vecka. Insikter om insekter, Yoga, Skulptur, Landskapsmålning med kritor och Fotografiskt berättande. Den sistnämnda var Kent med på samtidigt som jag gick på min skrivarkurs.


På onsdagskvällen var det ett föredrag om insekter. Dave Karlsson, platschef på Station Linné några kilometer från Skogsby, höll ett mycket intressant och spännande föredrag - mest om forskningsstationen som har den största samlingen av olika insekter i världen - 75000 stycken. Han talade om hur viktigt det var att alla hade namn så man visste vad man pratade om forskare emellan. (Bilderna går att klicka större.)

I fotogruppen var det bara tolv deltagare så efter några dagar var de ett sammansvetsat gäng som för det mesta åt tillsammans. Jag lärde mig också en hel del om foto eftersom jag också brukade äta med gruppen ibland. På torsdagen var det vernissage i caféet med bilder som tagits under veckan. Temat var Det svenska samhället.


Nästan hela fotogänget. (Kent tog bilden.)


Fotovernissage i caféet. Kent tog bilden.

Kent åkte iväg och tog foton på gamla väderkvarnar som syntes tillsammans med nya vindkraftverk. Någon besökte en hästgård och en visade textilt hantverk, andra hade bilder från campingläger. Det var intressant att se hur många olika tolkningar av temat som framkom. 


Kent visar sina bilder på stubbkvarnar och vindkraftverk.


Rolands foton.

Det var även vernissage hos skulpturgruppen. Jag blev väldigt imponerad över hur duktiga kursdeltagarna var - gissar att det inte var många som var nybörjare.


Vet inte vem som gjort dessa skulpturer - bra är de i alla fall tycker jag.

Kursveckan avslutades med fika på fredagseftermiddagen och efter det styrde vi kosan mot norra Öland till Mirrfamiljen, som har sommarhus där. De tre yngsta barnen fyller år tätt efter varandra i början av juli så det var tre födelsedagskalas att ta igen. Mer om det i nästa inlägg.


Vi åkte östra vägen upp till Bläsinge eftersom vi befarade att fredagstrafiken skulle vara besvärlig. Den är lite längre men mycket vacker och intressant eftersom landsvägen går genom de gamla byarna med de kringbyggda ölandsgårdarna från den oskiftade tiden. 

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Fick ni gå till den hemliga trädgården som ligger ganska nära folkhögskolan, mitt i en skogsdunge, omöjlig att hitta till om man inte vet om lch blir inbjuden. Vi var där på min kurs och fick en skrivuppgift att göra där. En märklig upplevelse var det med blommor i mäng mitt inne i skogen.

Musikanta sa...

Det var några som gick dit. Jag gick på alla föreläsningar i stället. Sen hade vi hemläxor varje dag så det blev inte tid över. Får bli nästa gång :-).

Hanneles bokparadis sa...

Öland, så fint!

Karin sa...

Vilken härlig vecka och vilken inspirerande skola! Så mycket spännande på samma plats – kul! Man kanske skulle...

Birgitta Malmstedt sa...

Kul att gå sommarkurs. Det har jag också gjort i Värmland, då jag gick en prova-på-kurs i olika målartekniker. Men inte blev vi något sammansvetsat gäng. Alla verkade vilja vara i fred kanske för att det "flytt" från familjen.
Vi hörs framåt höstkanten.
Hälsningar
Birgitta

Musikanta sa...

Hannele:
Visst är det :-)!
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Tycker jag absolut! Men häng på låset - sommarkursprogrammet kommer ut redan i slutet av december eller i början av januari. Bara att googla på Ölands folkhögskola och Sommarkurser. Det är en fantastisk semestervecka med helinackordering, jättegod mat och trevliga människor som man träffar. Kan rekommendera landskapsmålningskursen - jag gick den förra året. Man får ju se en hel del av Öland samtidigt genom att man åker ut på olika fina platser och målar.
Ingrid

Musikanta sa...

Birgitta:
Synd! Då hade du otur. Jag håller fortfarande kontakt med några av kurskompisarna från förra årets målarkurs. Den här sommaren var ju Kent med så jag var mest tillsammans med honom och hans fotokompisar som jag blev god vän med. DE höll verkligen ihop hela tiden! Ganska jämnåriga 60+ också.
Ingrid

Bevare mig väl sa...

Visst är det härligt med alla olika tolkningar och motiv i ett ämne!
Den liggande skulpturen är helt fantastisk att skåda! Det "ligger" så mycket i den, liggande på sidan, vilande. Nästa skulle kunna vara hopkrupen i fosterställning tänkte jag... Du skriver om gemenskap och nya möten och så Kent och du ... prima folkhögskoleliv ....
Den matsalen ger ljuset till gemenskapen!

Matsalskram

Musikanta sa...

Tove:
Jag blev också mäkta imponerad över skulpturerna i skulpturgruppen. Fast några var bildlärare fick jag veta sen.
Ja, när man äter tillsammans många gånger i veckan lär man ju känna varandra. Det var väldigt roligt i alla fall även om det var lite stressigt på min kurs.
Lördagskram från Ingrid som strax ska åka och vara motor för "Hela kyrkan sjunger" i Skällvik.