söndag 12 juli 2015

1136 Skrivarkurs på Ölands folkhögskola

Sitter och smälter intrycken från förra veckan som vi – Kent och jag – tillbringade på Ölands folkhögskola. Kent var med på en kurs med rubriken Fotografiskt berättande och jag på Skrivarkursen som gavs samma vecka.


Ölands folkhögskola - ingång till matsalen. (Bilderna går att klicka större.)

Förra året åkte jag ensam på kursen Landskapsmålning, som jag har berättat om här och här. Eftersom Kent stannade över två nätter då och fick se hur trevligt allting verkade och hur god mat som serverades – och ofta - var han inte svår att få med på en kurs i år.  Dessutom kommer han att ha nytta av de nyförvärvade fotokunskaperna eftersom han är redaktör för vår församlingstidning Kyrkklockan.

Jag var lite nyfiken på skrivarkursen och kände att jag behövde ny inspiration för att inte fastna i gamla slitna gängor när jag skriver. Jag blev inte besviken. Kursen leddes av Maj-Britt Wiggh som själv skrivit många böcker. Hennes debutbok, Månsådd, den första i en järnålderstrilogi, fanns att låna på folkhögskolans bibliotek och jag läste ut den på några kvällar. Handlingen tilldrar sig på 700-talet och den var mycket intressant och spännande att läsa. 


De tre första kvällarna var det olika föreläsningar klockan 18. Här en bild från caféet där kursledaren för insektskursen hade ett Ölandsquiz som var roligt och lärorikt. På bordet stod uppdukat frukt, ost och kex där det bara var att ta för sig sedan man hämtat en kopp kaffe eller te från automaten. Nästa kväll hölls en föreläsning om skulptur och dagen därpå en om insekter. 


Här är laget som vann - Biet. Jag var med där och vi vann var sin svart T-shirt med Ölands folkhögskolelogga. Anledningen att vi vann berodde till 75% på Kerstin längst till höger.* 


Lag Biet i tjusiga T-shirts

Frukosten var helt i stil med vilken restaurangfrukost som helst och efter den började vi lektionerna klockan halv nio. Full fart redan från allra första början med en skrivövning på tid. I allmänhet fick vi 15-20 minuter på oss att skriva något utifrån ett givet tema, några gånger kortare i femminuterspass.


Hela skrivargänget

När vi skrivit klart fick alla läsa upp vad de skrivit och sedan kom övriga deltagare med synpunkter. Vi var sexton stycken, så det tog lite tid medan alla läste högt vad de skrivit. Efter att alla som ville hade kommit med kommentarer angående den aktuella uppsatsen, gjorde Maj-Britt en sammanfattning av våra synpunkter och kom med en del matnyttigt själv.


Maj-Britt framför whiteboarden.

Allt som allt skrev vi nitton skrivövningar och dessutom fick vi de texter, som vi skrivit tidigare och frivilligt lämnat in, analyserade. Jag tyckte att jag lärde mig mycket av både Maj-Britt och kurskompisarna. Även om jag skriver åtskilligt genom bloggen får jag aldrig någon direkt feedback på själva texten utifrån en språklig vinkel utan bara på innehållet. Här fick jag mängder av tips och råd och många intressanta synpunkter att ta till mig.

Några exempel på skrivövningar. Vid den allra första fick vi välja en bild att skriva om, som Maj-Britt klippt ut ur olika tidningar.  Andra titlar på övningarna var Ett minne, (där vi skulle ha med alla sinnen), Öland (en kort beskrivning där vi inte fick använda adjektiv!) och Hur jag ser på mitt skrivande (utifrån en metafor, antingen som ett hus eller en trädgård - inte så lätt.)

 I en av de sista skrivövningarna på fredagen fick vi en lapp av Maj-Britt med en mening som vi skulle bygga en berättelse på. Vi fick tjugo minuter på oss. På min lapp stod det: ”En enda av dem, en flicka stannade kvar”.  Det blev nästan till ett halvt kapitel i en tänkt ungdomsbok. Kanske jag skriver vidare på idén någon gång...


Den här boken köpte jag som minne av den fina skrivarkursen 2015. "Med hopp om god läsning, Maj-Britt" står det på insidan av pärmen. Den gavs ut 2008 på bokförlaget Lejd. 

När jag hastigt tittar över mina många anteckningar ser jag att jag måste ha lärt mig massor på dessa fem dagar. Rubriker som Gestaltning, Berättarperspektiv, Dialog och Dramatisk kurva sveper förbi. Jag tänker: Hur i all världen hann vi med alltihop?


Utsikten från vårt stora klassrumsfönster.

* Lappen som jag skrev upp namnen på alla i laget har kommit bort. Är det någon av er som läser det här kan ni väl skriva namnen i en kommentar. Läs hur man gör under Anonym!

21 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Visst är sommarkurser roliga! Jag har varit i Fridhems Folkhögskola i Svalöv, olika ämnen och teman.

Bloggblad sa...

Vi var inte så många när jag var där, så vi satt i ett annex till höger om stora huset.

Då var Kerstin Norborg (hm.... -berg?) lärare och vi ägnade halva tiden till poesi och halva till prosa och även prosalyrik. Också en jättebra kurs. Lite jobbigt att vara för många när alla ska läsa upp sitt.

Roligt att du blev nöjd med kursen. Jag tyckte också att jag lärde mig massor då för 14 år sen.

Annika sa...

Det låter jättespännande - och som en perfekt semestervecka. Visst är det så att man kan bli överraskad när man tittar igenom vad man antecknat senare och hittar en massa matnyttigt som man skrev ner men som inte stannade i det omedelbara minnet. Gör också stor skillnad om man får god mat när man är där :)
Önskar att jag hade tid att gå på något liknande någongång!
Annika (CA)

Maggan sa...

Så intressant, Ingrid! Jag tyckte också att min skrivarkurs på Leksands Folkhögskola var mycket givande. Roligt att förkovra sig, eller hur?
Kram från Margareta i Laxå

Musikanta sa...

Hannele:
Det blir en annorlunda semester - verkligen att kombinera nytta med nöje!
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det måste väl ha varit bra för dig att kursen också innehöll lyrik. Vi fick ingenting av det - tror inte heller att någon var särskilt intresserad av det iofs.
Ja, det tog väldigt lång tid att sitta och lyssna till alla. Särskilt för mig som hör dåligt. En del var ganska ovana vid att läsa högt och kanske lite blyga också. Så jag fick anstränga mig bara att höra vad de sa också.

Musikanta sa...

Annika i CA:
Det var en väldigt givande kurs och jag ska strax ta itu med att försöka skriva rent mina anteckningar. Jag hade köpt en ny dator som jag inte var compatibel med så efter någon dag övergick jag till att skriva för hand. Och det är ju inte så lättläst precis :-). Undrar om det finns motsvarande våra folkhögskolor i USA med t.ex. extra kurser för alla under sommarlovet?
Ingrid

Musikanta sa...

Maggan:
Det var en mycket matnyttig kurs - i alla bemärkelser, haha. Jag skrev ju ganska mycket om alla goda luncher och middagar förra året så jag tänkte jag skulle hoppa över det nu.
Visst är det roligt att gå på kurs! Inte nog att man lär sig en hel del, man träffar ju andra med samma intresse också.
Kram tillbaka från Ingrid

Eleonora sa...

Å Ingrid vad du har varit på en matnyttig och trivsam kurs. Du som är så receptiv har självklart tagit till dig allt det nya, fina och viktiga ni har fått lära er. Lycka till min vän och dessutom - jag har alltid tyckt att du skriver mycket bra i din blogg - inte bara innehållet - utan just svenska -- du efterlyste det förstår jag.

Ha nu en fortsatt underbar sommar och jag hoppas att vi kan ses framåt förhösten - utvilade och glada.

Kram till er båda från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för din rara kommentar - den värmer. Det här var mer handfasta råd om i vilken ordning man skulle placera stycken, hur man kunde börja en berättelse etc.etc. Det var mycket roligt och lärorikt. Inte så mycket om ordval, synonymer och annat språkligt tyvärr. Men man kan inte få allt. Alla var väldigt duktiga så kursledaren tyckte kanske inte det behövdes :-).
Krama tillbaka från Ingrid som hoppas få träffa dig igen i höst.

Ingrid sa...

Så trevligt med en sommarkurs!
När jag läser om era övningar kommer jag osökt att tänka på den tid när man gick i skolan och skulle skriva uppsatser. Det var mycket man fick lära sig där som är till nytta idag, men nog skulle det vara nyttigt med en uppfräschning.
Ha en skön sommarvecka!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Skillnaden var väl, när man gick i skolan att man hade lite mer tid på sig. Att skriva något vettigt på fem minuter om ett ämne som man just har fått, är inte så lätt. Jag ska försöka sammanfatta några råd som jag har fått och dela med mig så småningom. Känner mig verkligen uppfräschad när det gäller skrivande i alla fall.
Kram tillbaka från Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Kul med skrivarkurs på Öland! Undrar bara hur du hinner med allt. Men det gör du ju uppenbarligen.

Musikanta sa...

Hans:
Jag har ingen hund...

Vi i Kasperian sa...

Låter som en riktigt intressant och givande kurs på en härlig plats. Och så extra roligt att du Och Kent kunde gå på kurs samtidigt. Kan tänka mig viss korsbefruktning där. Vad månde bliva - kanske härliga berättelser i både ord och bild-
BeritE

Gunnel sa...

Så trevligt det låter. Jag har ofta tänkt att jag skulle gå en skrivarkurs. Får nog börja tänka lite mer aktivt på det, för nu blev jag verkligen intresserad. Kram

Musikanta sa...

Berit:
Ja, det var väldigt roligt att Kent var med - jag fick ju lite tips om fotografering samtidigt - korsbefruktning som du skriver, haha!
Vi får väl se vad det blir av detta - fortsätter nog med bloggen som vanligt.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Det tycker jag absolut att du ska göra. Trevlig miljö, trevliga kurskompisar och en duktig och inspirerande lärare. Det var ju dessutom helinackordering med utmärkt god mat så jag öppnade inte plånboken under hela veckan mer än att köpa Maj-Britts bok. Men man får vara ute i tid - Ölands folkhögskola t.ex. kommer ut med sin katalog redan i januari. I år tror jag det t.o.m. var i slutet av december. Kostar ingenting om man hoppar av några veckor före start så jag har anmält mig väldigt tidigt.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Gunnel:
PS. Man betalar kursen i efterskott.
DS.

Bevare mig väl sa...

Men tänka sig en hel vecka i ordens rätta
"mening, mål och syfte" - det är ju härligt!
Gestaltning, dialog, för att inte glömma dramakurva .... Roligt gott är din motivation att inte vilja fastna ...
Skriva på tid ..
Min gestalt, i dialogisk tanke rundar dramakurvan med en hårsmån från att inte klara det på tid!
Uppfriskande kram, jag ska vidare till nästa inlägg!

Musikanta sa...

Tove:
Ja, jag fick lära mig en hel del som jag inte hade en aning om tidigare. Att vi fick skriva på tid var mycket för att vi inte skulle tänka efter så noga före utan bara låta skrivandet flöda. Efteråt sen, sa vår kursledare, kan man sitta och gå igenom vad man skrivit och ändra och stryka. Alla var jätteduktiga - det var ingen som inte kom igång. En rätt härlig upplevelse.
Kram tillbaka från Ingrid