onsdag 22 juli 2015

1141 Fruntimmer på rad

Vi är ju mitt i fruntimmersveckan så det är roligt att ta fram bilderna på mina porslinsdockor som jag är ärvde efter en farbror till Kent. Hans fru hade samlat på dockorna och tydligen hade inte något av hennes barn velat ha dem när hon gick bort många år tidigare. Jag tyckte så mycket om dockorna att jag köpte ett extra vitrinskåp på Blocket för att ha förvara dem i när jag kommit hem. Mer om fruntimmersveckan kan man läsa här.Det här är Sara, kanske på väg till torget. Helt moderiktiga glasögon.


Margareta är elegant klädd i blått för fest.


Johanna är mer vardagsklädd. Kanske ska hon gå på kafferep.


Magdalena är klädd för en åktur i kaleschen. Kappan och hatten i sammet.Kanske Emma ska följa med? Hon har blivit en lampa...Här är Kristina på väg till sitt bröllop.Här är alla dockorna samlade i sitt eget skåp. (Bilden går att klicka större.)


Den sjätte dockan längst upp till vänster har inte fått något namn ännu. Hon är otroligt elegant med sin fina parasoll.* Den sjunde dockan, hon i grågrön klänning längst upp till höger fick inte heller vara med i fruntimmersraden. Henne har jag döpt till Anna efter min äldsta dotter. 


Dockan Anna som går att klicka större. 


Dockan Mirren, som är större än de andra, fick inte alls plats i vitrinskåpet så hon står i fönstret i mitt arbetsrum. Hon går också att klicka större. 


* Uppdatering:
Den sjätte dockan får heta Anne-sofie. Hon är uppkallad efter den tredje unga kvinnan i min närmaste omgivning. (För mig är de unga i alla fall). Här kommer hon på bild i all sin glans. Hon har också ett elegant parasoll liksom dockan Anna.


Dockan Anne-sofie med parasoll på högra armen. (Bilden går att klicka större.)


Alla hattarna är små underverk av precision. Här dockan Anne-sofies. (Bilden går att klicka större.)

16 kommentarer:

Bloggblad sa...

Dockorna i skåpet har jag sett, men inte de två som du uppkallat efter dina döttrar.

Fick du noterna? Jag hade tappat din mailadress, chansade på ikanta@telia.com
Säg till om de inte kom fram.

Anna/notonmusic sa...

Vilken ljuvlig dockparad! Kristina var ju helt bedårande i sin brudutstyrsel, min dotter Fredrika hade bortåt en trettio porslinsdockor i sin ägo. Hon hade dem på en hylla ovanför TV-soffan. En natt somnade pappan i huset framför TV'n sådär som uttröttade föräldrar kan göra. På morgonen när dottern vaknade såg hon att hyllan hade rasat och att hennes pappa låg begravd under alla dockorna! Antingen var jan så uttröttad att han inte märkte vad som hände, eller också blev han nockad av dem. Vi skrattar ofta när vi tänker på det. Tror att dockorna finns kvar på vinden. Kram i regnet!

Ingrid sa...

Vilka fantastiska dockor! Det var väl trevligt att du fick ärva dem och skaffade dem ett fint skåp där de får stå.
I morgon är det Emma som har namnsdag, få se hur det blir då. Men den här sommaren spelar det ingen roll om det är fruntimmersvecka eller inte, det är svalt och regnigt hela tiden.
Kram, Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

Vilka fina dockor! (egentligen skulle jag ha namnsdag på Johanna-dagen, men nu blev det med Hanna den 5 januari)

Musikanta sa...

Anna:
Kul om du hittade dockorna. Skulle vara spännande att se hur de såg ut. Jag såg några dockor på leksaksmuseet som är inrymt i spårvagnsmuseet i Stockholm för 4-5 år sen och sen dess har jag varit intresserad av sådana dockor. Därför blev jag så glad när jag träffade på de här...
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det har regnat i natt men just nu håller det uppe. Jag kanske går ut en sväng trots att det ser mörkt ut.
Eftersom dockorna var i så gott skick trots att de stått ute på hyllor tidigare, tyckte jag det var dags att stänga in dem i ett skåp så att de inte blev dammiga eller blekta. Det har jag inte ångrat.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Det var väl kul att du fick en egen namnsdag i stället!
Ingrid

Musikanta sa...

bloggblad:
Javisst fick jag noterna. Tack så väldigt mycket. Det var alldeles rätt mejladress också. Jag har lagt ut den sista dockan som får heta Anne-sofie efter Kalles sambo. Rå försöka hitta en del som jag kan döpa till Clarissa.

Veiken sa...

Det är ju otroligt fina dockor. Trevligt att dom är döpta efter namnen på damerna i fruntimmersveckan. Än så länge har vi haft strålande väder, även om det blåser och är lite småkyligt! Man kan inte begära så mycket den här sommaren! Kramar

Musikanta sa...

Veiken:
Det räckte bara till fem fruntimmer. Sen är ju resten av namnen från närmaste släkten. Ja, dockorna är väldigt välgjorda, men antagligen inte ämnade att leka med.
Kramar tillbaka från Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Helt underbara dockor. Fantastiskt fina kläder, rena rama konstverken. Krävdes mycket av den som framställde dem.
Hur stora är dockorna?
Berit E

Bevare mig väl sa...

Nämen så jätteläckra dockor, fruntimmer på rad!
Din header är vacker!
Jag har nu vistas en stund här och fått med mig inläggen om skrivarkursen och hit!
Bloggbalansen är på väg!
Kram

olgakatt sa...

Jag har en bekant som samlar på små dockor som en dansk kvinna tillverkar med vansinnigt fina detaljer. Dina verkar vara större men med minst lika fina kläder och tillbehör. Och med alla namnen blir de ju verkligt personliga! Jättefint arvegods!

Musikanta sa...

Berit:
De flesta är 55 cm långa. Mirren och Margareta är 65 cm, Sara och Emma något mindre.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Skönt att höra att bloggbalansen är återställd. Jag är väldigt förtjust i de här dockorna som du förstår, deras klädsel är små konstverk och även hattarna. De har också tidstypiska skor och underkläder även om inte klänningarna och kapporna går att ta av.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag har skrivit hur långa de är i kommentaren till Berit ovan. Ja, de har blivit små personligheter. Det var kärlek vid första ögonkastet!
Ingrid som önskar dig en skön helg.